Δήμος Κισάμου ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κίσαμος: Το Μουσείο Μουσικών Κρήτης στις Λουσακιές ανοίγει παράθυρο στο κόσμο

Στο Τσατσαρωνάκειο Πολύκεντρο της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου & Σελίνου παρουσιάστηκε την Τρίτη 16 Νοεμβρίου, μέρος της ψηφιακής Πλατφόρμας  του Μουσείου Μουσικών Κρήτης από τον κορυφαίο ηχολήπτη και μουσικό παραγωγό κ. Ακη Γκολφίδη (έχει συνεργαστεί με κορυφαίους μουσικοσυνθέτες όπως τον Χατζηδάκη Μάνο, τον Θεοδωράκη Μίκη), ο οποίος με έμπνευση και απλότητα ανέλυσε  τι πρόκειται  να γίνει.

Η ψηφιακή πλατφόρμα  μεταξύ των άλλων, θα περιλαμβάνει και τα παρακάτω:

1. Μουσική βιβλιοθήκη ελληνικών παραδοσιακών οργάνων / music & sound samples of greek traditional instruments
2. Επαγγελματικά samples ήχου παραδοσιακών και άλλων μουσικών οργάνων / PRO music & sound samples of greek traditional & more instruments
3. Plugins και πλατφόρμα.
4. Soundscapes (ηχητικά τοπία)
5.Theatrical video – presentations of selected greek literature marvels /θεατρική ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων/απαγγελία ποιημάτων/εκτέλεση επιλεγμένων αποσπασμάτων θεατρικών έργων δημιουργών κρητικής προέλευσης.

Η κ. Ρένα Λουτσάκη, επίκουρη καθηγήτρια στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών που εμπνεύστηκε την ιδέα του Μουσείου Μουσικών Κρήτης, αναφέρθηκε στην πορεία του και τόνισε ότι έφτασε η ώρα για συντονισμένες προσπάθειες χρηματοδότησης και υλοποίηση του.

Τονίστηκε η μοναδικότητα του έργου και η μεγάλη του συμβολή  τόσο στη καταγραφή και διάδοση της πλούσιας μουσικοχορευτικής παράδοσης της Κρήτης, όσο και μέσα από την εξωστρέφεια του στη περαιτέρω συμβολή του στη ανάπτυξη του  εναλλακτικού τουρισμού της Κρήτης.

Με μια φωνή συμφώνησαν στα παραπάνωμ ο βουλευτής Χανίων κ. Βασίλης Διγαλάκης, ο δήμαρχος Κισάμου κ. Γιώργος Μυλωνάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής, ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωνσταντίνος Γύπαρης, ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας & Κοινωνικής Οικονομίας κ. Αντώνης Παπαδεράκης και η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος στον τομέα Υγείας, Παιδείας & Πολιτισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων κ. Σοφία Μαλανδράκη-Κρασουδάκη, που παρευρέθησαν στην εκδήλωση.

Περαιτέρω αναφέρθηκαν ότι θα λάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την χρηματοδότηση του έργου.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η τοποθέτηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, ο οποίος -με εμπνευσμένο λόγο- στήριξε το έργο και επεσήμανε την άμεση ανάγκη χρηματοδότησης του έργου τόσο του ψηφιακού όσο του κτιριακού σαν ενιαίου έργου.

Εκ μέρους του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουσακιών θέλουμε ιδιαιτέρως να ευχαριστήσουμε :

-Tην κ. Ρένα Λουτζάκη και τον κ. Ακη Γκολφίδη για την μεγάλη τους συμβολή στο οραματικό σχέδιο του Μουσείου.

-Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλόχιο  , τον βουλευτή Χανίων κ. Διγαλάκη, τον δήμαρχο Κισάμου κ. Μυλωνάκη, τους Αντιπεριφεριάρχες κ.κ. Καλογερή, Γύπαρη και Παπαδεράκη, την περιφερειακή σύμβουλο κ. Μαλανδράκη, τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Γιώργο Κονταξάκη, τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Κισάμου κ.κ. Θεόδωρο Σταθάκη και Γεώργιο Φραγκιουδάκη, τους αντιδημάρχους Κισάμου κ.κ. Σπύρο Μαυροδημητράκη, Γεώργιο Χαχλάκη, Θεόφιλο Χριστουλάκη, τον δημοτικό σύμβουλο κ. Νεκτάριο Κουμάκη, την δημοτική σύμβουλο κ. Άλκηστη Ξηρουχάκη, τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κισάμου κ. Βαγγέλη Χουδαλάκη,τον πρόεδρο Ξενοδόχων Κισάμου κ. Γιάννη Βερναδάκη, τον αντιπρόεδρο της ΕΠΟΦΕΚ κ. Χρήστο Τσοντάκη, τον πρόεδρο του Βενιζέλειου Ωδείου Χανίων κ. Ιωάννη Αντωνογιαννάκη, την πρόεδρο της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων κ. Όλγα Ψαράκη, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Φίλων του Ανουσάκειου Ιδρύματος κ. Παντελή Κατάκη, τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γραμπούσας κ. Ξενοφώντα Ξηρουχάκη.

-Την Ελένη Τσατσαρωνάκη, που χάρη στη χορηγία της οικογένειας Τσατσαρωνάκη έχουμε στη Κίσαμο τον σημαντικότερο κέντρο Πολιτισμού

-Τους συνεργάτες του κ.Γκολφίδη, Θεοδόση Χαροκόπη και Γεώργιο Δημόπουλο, τους παραδοσιακούς μουσικούς: Ηλία Βλαμάκη, Δημήτρη Βλαμάκη, Ελευθέριο Κουμή, Δημήτρη Αναγνωστάκη, Νίκο Μαρεντάκη, τον Νίκο Μαργαριτάκη, τον κ. Γεώργιο Σκαλίδη και κ. Μιχελάκη (για τον  ήχο και τα φώτα), τον κ. Κωνσταντίνο  Γλεντουσάκη (για την βιντεοσκόπηση), τον κ. Αριστοτέλη Ξανθουδάκη (για την φιλοξενία -ως υπεύθυνος του Τσατσαρωνάκειου Πολύκεντρου), τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Κισάμου, Χανίων και Κρήτης, καθώς και όλο τον κόσμο που στηρίζει ανελλιπώς το έργο αυτό.

Εκ μέρους του Δ.Σ. του Π.Σ. Λουσακιών

Ο πρόεδρος

Στέλιος Κουνελάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ