Δήμος Κισάμου Εκδρομές - Ταξίδια

Κίσαμος: Το χωριό που σταμάτησε τον χρόνο!

Το Lonely Planet το συγκαταλέγει στις 50 καλύτερες «κρυφές» γωνιές του πλανήτη. Όμως το συγκεκριμένο χωριό του Δήμου Κισάμου δεν θα μπορούσε να μείνει για πολύ καιρό μυστικό και αναπόφευκτα –λόγω της ιδιαιτερότητας των υπηρεσιών που παρέχει, αλλά και της ιστορίας που κουβαλά- μετατράπηκε σε ένα δημοφιλή προορισμό για επισκέπτες  που αναζητούν εναλλακτικές προτάσεις για τις διακοπές τους.

Η Μηλιά, βρίσκεται στην καρδιά της δυτικής Κρήτης, λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Χανιά, και δεν μοιάζει σε τίποτα με κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μέρος που χτίστηκε ξανά αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να κουβαλά όλη την ιστορία του τόπου και με τέτοιο σεβασμό ώστε να δένει με απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον.

Στις 50 καλύτερες «κρυφές» γωνιές της γης: Το μοναδικό ελληνικό χωριό χωρίς ρεύμα και αμάξια που σταμάτησε το χρόνο

Οι επισκέπτες αυτού του μαγικού τόπου είναι υποχρεωμένοι να αφήσουν έξω από τα όρια του χωριού τα αυτοκίνητά τους και να καλύψουν λίγες εκατοντάδες μέτρα με τα πόδια, μέχρι να φτάσουν στην «καρδιά» του για να αντιληφθούν ότι οι όποιες πληροφορίες είχαν μαζέψει και οι φωτογραφίες που είχαν δει δεν ήταν δυνατό να αποτυπώσουν πλήρως αυτόν τον κρυμμένο παράδεισο, όπου ο χρόνος έχει σταματήσει κάπου στον μεσαίωνα.

Άλλωστε από τα μεσαιωνικά χρόνια είχε εγκαταλειφθεί και ο αρχικός οικισμός, με τους θρύλους της περιοχής να λένε ότι για αυτό ευθύνεται μια ασθένεια που χτύπησε πριν αιώνες ολόκληρη την Κρήτη και ανάγκασε τους τότε κατοίκους του να φύγουν από εκεί.

Χάρη στο πείσμα και το μεράκι κάποιων, όμως, το μέρος απέκτησε ξανά ζωή και έγινε ένα από τα πλέον  περιζήτητα σημεία για εκείνους που έχουν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο θέμα των διακοπών.

Ολόκληρο το χωριό δεν αποτελείται από παραπάνω από 12-13 σπίτια, όλα χτισμένα από πέτρα και ξύλο. Δηλαδή υλικά της γης που το φιλοξενεί. Καθαρά, άνετα, με μεγάλα δωμάτια, με τζάκι, ντους και όμορφα, μεγάλα κρεβάτια, προσφέρει τις βασικές ανέσεις που θα περίμενε κανείς, ενώ την ίδια ώρα ο φιλοξενούμενος νιώθει ότι μεταφέρεται σε μια άλλη εποχή, δίχως να αισθάνεται ότι του λείπει οτιδήποτε καθώς ενσωματώνεται και ο ίδιος στο ρόλο του.

Στις 50 καλύτερες «κρυφές» γωνιές της γης: Το μοναδικό ελληνικό χωριό χωρίς ρεύμα και αμάξια που σταμάτησε το χρόνο

Ρεύμα υπάρχει μόνο τους χειμερινούς μήνες και για κάποιες ώρες, για όσο δηλαδή αντέχουν τα φωτοβολταϊκά στοιχεία, ενώ  δεν υπάρχει τίποτα παράταιρο που να μην είναι πλήρως συμβατό με την εντυπωσιακή φύση που το περιβάλλει. Ζεστό νερό και θέρμανση από ξυλόσομπες, με ξύλα από την γύρω περιοχή!

Οι «τρελοί» που πήραν το ρίσκο να το αναστηλώσουν φρόντισαν να καλύψουν τα κενά που υπήρξαν μετά από την μακραίωνη εγκατάλειψή του, φυτεύοντας κυριολεκτικά χιλιάδες δέντρα, ενώ προσέθεσαν και καλλιέργειες με αποτέλεσμα οτιδήποτε τρώει ή πίνει κανείς στο απίστευτης ομορφιάς εστιατόριό του (χτισμένο κι αυτό στην ίδια λογική με τον υπόλοιπο οικισμό) να προέρχεται από τα μποστάνια, τα αμπέλια και το τρεχούμενο νερό των παρακείμενων πηγών!

Τα σπίτια είναι χτισμένα πάνω στα ερείπια των παλιών και με τέτοιον τρόπο ώστε να μπλέκονται μεταξύ τους, σαν το «μπαλκόνι» του ενός να αποτελεί την «αυλή» του άλλου, γεγονός που οδηγεί τους πάντες στο να καταλήξουν να συμπεριφέρονται σαν να είναι μια μεγάλη παρέα που δεν μοιράζεται μόνο τον χώρο αλλά και μια σπουδαία εμπειρία ζωής που δύσκολα συναντά κανείς σε άλλα σημεία του πλανήτη.

Ένα μέρος που ταυτόχρονα βρίσκεται τόσο κοντά στο σήμερα και στις ανέσεις του και τόσο μακριά από τον σύγχρονο τρόπο ζωής που «ρουφάει» την ενέργεια των ανθρώπων.

Στην Μηλιά δεν θα βρει κανείς τίποτα αγχωτικό και στρεσογόνο. Θα συναντήσεις μόνο μια εναλλακτική πρόταση που περιλαμβάνει όλα αυτά που ο άνθρωπος έχασε στον δρόμο του και όταν βρίσκει μια τέτοια ευκαιρία να τα γνωρίσει ξανά, μάλλον δεν πρέπει να την αφήνει να πηγαίνει χαμένη.