ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ Δήμος Κισάμου

Κίσαμος: Τα σενάρια για τη λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος (Γράφει ο Βαγγέλης Χουδαλάκης)

Tα πιθανά σενάρια για τη λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος στην πόλη του Καστελλίου (Κισάμου) αναλύει ο πρόεδρος του Νέου Εμπορικού Συλλόγου Κισάμου Βαγγέλης Χουδαλάκης, επισημαίνοντας ότι για την επίλυση του θα κληθούν σύντομα να πάρουν μια απόφαση η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι θεσμικοί φορείς της περιοχής:
ΣΕΝΑΡΙΟ 1: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ
Έργο πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Οι πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, λένε ότι θα δημιουργηθεί ένας τεράστιος Round about κυκλικος κόμβος περίπου εκεί που είναι ο τωρινός κόμβος στην είσοδο της πόλης, ίσως λίγο ανατολικότερα. Από αυτόν τον κόμβο είτε θα συνεχίζεις στο κέντρο της πόλης, είτε θα το παρακάμπτεις από τον περιφερειακό Κισάμου, είτε θα πηγαίνεις νότια προς Λαφονήσι μέσα από τα χωριά του τέως δήμου Μηθύμνης.
Ο περιφερειακός δρόμος θα κατασκευαστεί νότια της πόλης μας, πίσω από τον Αγιο Αντώνη, πίσω από την Κουνουπίτσα, τον Πύργο και θα βγαίνει κατά τα φαινόμενα στο Λιμάνι της πόλης.
Ο δρόμος αυτός θα είναι κλειστός, δηλαδή χωρίς καμία κάθετο προς την πόλη, οπότε όποιος επιλέγει να μπει από εκεί , θα κάνει και την συνειδητή επιλογή ότι δεν μπαίνω καθόλου εντός της πόλης της Κισσάμου (αρα δεν αφήνω ούτε ευρώ)
ΣΕΝΑΡΙΟ 2ο: ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΕΓΟΜΕΝΟΥ “ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ” ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ ΚΙΣΑΜΟΥ, δηλαδή του δρόμου που σήμερα περνάει κάτω από το 2ο γυμνάσιο. Με μηδαμινό κόστος σε σχέση με το σενάριο 1, θα μπορούσε αυτός ο δρόμος να υποκαταστήσει τον Περιφερειακό και να διοχευτευονται από εκεί οι επισκέπτες Μπάλου και Φαλασαρνων. Και εδώ οι πληροφορίες λένε ότι όπως εισερχομαστε στην Κίσαμο, και αμέσως μετά τον Καμαριανο ποταμο, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα τούνελ αριστερά κάτω από τον Παρθενώνα και να έρθει να ενωθεί με αυτόν τον δρόμο που περνάει από το δεύτερο γυμνάσιο, από τον πίσω Πύργο και να πέφτει κάπου στο Μαύρο Μώλο.
Η λύση αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι υπάρχουν πολλές κάθετοι προς την πόλη, οπότε ο επισκέπτης μπορεί ανά πάσα στιγμή να στρίψει και να κάνει τα ψώνια του, να πιει τον καφέ του ή να φάει στην πόλη μας. Αποσυμφόρηση της Ηρώων Πολυτεχνείου και ο επισκέπτης κοντά στην Κίσσαμο , με επιλογή να μπει σε αυτήν εφόσον το επιθυμεί ή αλλάξει γνώμη στην πορεία.
ΣΕΝΑΡΙΟ 3ο: ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ
Ας μην υποτιμούμαι αυτό το σενάριο. Πολλά πόστα στην πόλη μας είναι τόσο καλά στημένα , που πραγματικά δεν είναι καθόλου αμελητέο το ποσό που αφήνουν οι διερχόμενοι επισκέπτες. Βέβαια υπάρχει το τίμημα της κίνησης, και της αρνητικής εμπειρίας που προσφέρουμε στον διερχόμενο.
Σενάριο 4ο: ΣΤΕΝΕΥΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΚΑΡΕΙ ΟΥΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΟΥΤΕ ΔΕΞΙΑ. Στένεμα μπορεί να γίνει είτε με διαπλάτυνση των πεζοδρομίων , είτε με κεντρική νησίδα στην μέση του δρόμου, εκεί που βρίσκεται η διπλή γραμμή. Ταυτόχρονα βέβαια πρπεει να δημιουργηθούν τουλάχιστον 5-6 δημοτικά ή ισως και ιδιωτικά πάρκινγκ πολλών θεσεων κατά μήκος της Ηρώων Πολυτεχνείου ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετούνται, οι ντόπιοι και διερχόμενοι που θα θέλουν να σταματήσουν.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ