Δήμος Κισάμου

Κίσαμος: Δεκαπενταύγουστος σε Μονές, εκκλησίες και ξωκλήσια

Ο Αύγουστος για τον Ελληνισμό είναι ο μήνας της Παναγίας, καθώς θυμάται και τιμά την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η γιορτή της Παναγίας, θεωρείται από τις κορυφαίες της Χριστιανοσύνης, ενώ η προετοιμασία των πιστών, που αρχίζει από την 1η Αυγούστου με τη νηστεία, διαρκεί 15 ολόκληρες ημέρες, μέχρι τον ευλογημένο Δεκαπενταύγουστο. Σε ολόκληρη την Ελλάδα τιμάται με τον δυνατόν καλύτερο η μνήμη της Θεομήτορος και η μετάστασή της από την γη στον ουρανό. Η μεγάλη αυτή θρησκευτική γιορτή δίνει την ευκαιρία σε όλους να βγουν στην ύπαιθρο, στα ξωκλήσια και στις εκκλησιές.

Δεκάδες εκκλησίες γιορτάζουν και στην Επαρχία Κισάμου, καθώς σχεδόν σε κάθε χωριό της υπάρχει και μια εκκλησία αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Αναμφίβολα δεσπόζουν τα πανηγύρια στις Μονές Χρυσοσκαλίτισσας και της Γωνιάς Κολυμπαρίου, ενώ ξεχωρίζουν ακόμα αυτά που λαμβάνουν χώρα στο Σηρικάρι, στην Πολυρρήνια, στα Ζαχαριανά Λουσακιών, στην Κερά, στις Λουσακιές, στην Τύλιφο Γραμπούσας, στη Σπηλιά Κολυμπαρίου και στο Βουλγάρω.

Χρυσοσκαλίτισσα

Το ξακουστό μοναστήρι με το λαμπρό πανηγύρι, το οποίο συγκεντρώνει πιστούς απ’ όλο το Νομό Χανίων και κυρίως από τις Επαρχίες Κισάμου και Σελίνου.

Κτισμένο σ’ ένα βράχο πάνω από τη θάλασσα, το μοναστήρι της Χρυσοσκαλίτισσας σχετίζεται με θρύλους και παραδόσεις. Η πιο γνωστή παράδοση μιλά για το «χρυσό» σκαλοπάτι. Είναι ένα από τα ενενήντα τα οποία οδηγούν στην κορυφή του βράχου, αλλά δεν το βλέπουν οι αμαρτωλοί. Στη θέση της σημερινής Μονής υπήρχε παλιότερα η κοινοβιακή μονή του Αγίου Νικολάου.

Δεν είναι γνωστό αυτό το μοναστήρι πότε και πως ερημώθηκε και πότε έγινε η σημερινή Μονή η οποία αφιερώθηκε στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Για τα θαύματα της Παναγίας γίνονται πολλές αναφορές. Μια μάλιστα λέει πως από την κορφή του βράχου που είναι κτισμένο το μοναστήρι κάποτε έπεσε ένα παιδάκι. Όλοι πίστεψαν πως είχε σκοτωθεί από τόσο ύψος. Κατέβηκαν κάτω και το βρήκαν να παίζει στη λιγοστή αμμουδιά. Σκάλιζε την άμμο…

Το 1824, όταν οι Τούρκοι έσφαξαν τα γυναικόπαιδα που είχαν καταφύγει στο γειτονικό Λαφονήσι, πήγαν να λεηλατήσουν και το Μοναστήρι της Χρυσοσκαλίτισσας αλλά οι μέλισσες που είχαν κάνει τις κυψέλες τους σε σχισμές των βράχων, τους επιτέθηκαν και δεν τους άφησαν να πλησιάσουν.

Το εικόνισμα της Κοίμησης που είναι και σήμερα προσκυνητάρι, λέγεται ότι έχει εικονογραφηθεί περισσότερο από χίλια χρόνια…

Το 1900 η Μονή διαλύθηκε κα η περιουσία της πουλήθηκε. Η διατήρησή της οφείλεται στους πιστούς της ευρύτερης περιοχής, αλλά και στην αυτοθυσία των καλογέρων και καλογραιών που κατά καιρούς την κρατούν στη ζωή.

Το πρόγραμμα του φετινού εορτασμού:

Σάββατο 14 Αυγούστου

7.30 μ.μ.: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός.

10 μ.μ.: Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο και εν συνεχεία νυχτερινή Θεία Λειτουργία.

Κυριακή 15 Αυγούστου

7.30π.μ.: Όρθρος και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία.

Γωνιά Κολυμπαρίου

Σπουδαία Σταυροπηγιακή Μονή, η Γωνιά στο Κολυμπάρι Κισάμου σε θαυμάσια τοποθεσία, ακριβώς στη δυτική «γωνία» του κόλπου των Χανίων, από την οποία παίρνει το όνομά της. Κτίσθηκε το 1618 και τιμάται στο όνομα της Θεοτόκου της Οδηγήτριας,

Η παλιά πλούσια βιβλιοθήκη της κάηκε το 1866 από τους Τούρκους. Διασώθηκαν λίγα βιβλία και ανάμεσα σ’ αυτά και παλιά χειρόγραφα: ο κώδικας του κτήτορα Βλάσιου το 1665, ο κώδικας του Δημητρίου Σουρούμη του 17ου αιώνα και άλλοι. Στη Μονή υπάρχει σπουδαία συλλογή μεταβυζαντινών εικόνων, μνημείων εξαίρετης Κρητικής Τέχνης.

Ακόμη, το θησαυροφυλάκιο του Μοναστηριού έχει λείψανα του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Τρύφωνος, του Αγίου Παντελεήμονος, του Αγίου Χαραλάμπους, του Αγίου Προκοπίου και της Αγάθης.

Ήταν το πρώτο σημείο που δέχτηκε την εισβολή των Τούρκων στις 13 Ιουνίου 1645. Τότε οι κατακτητές έκαψαν τη Μονή και όσοι καλόγεροι γλίτωσαν, έφυγαν. Το 1651 γύρισαν μερικοί και ανοικοδόμησαν ότι μπόρεσαν. Στην επανάσταση του 1821 η Μονή χρησιμοποιήθηκε από τους επαναστάτες ως νοσοκομείο, ενώ έντονη ήταν η συμμετοχή της σε όλους τους αγώνες για την απελευθέρωση της Κρήτης.

Το πρόγραμμα του φετινού εορτασμού:

Σάββατο 14 Αυγούστου

7.30 μ.μ.: Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός

9 μ.μ.: Ιερά Παράκλησις.

10 μ.μ.: Νυκτερινή Θεία Λειτουργία όπου και θα ψαλλούν τα «Εγκώμια της Παναγίας» ενώπιον του Επιταφίου της Παναγίας, κατά την Ιεροσολυμίτικη τάξη.

Κυριακή 15 Αυγούστου

7.30 π.μ.: Όρθρος– Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

7.30 μ.μ.: Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, Κτητορικό Μνημόσυνο.

Απασών των λατρευτικών εκδηλώσεων του εορτίου διημέρου θα προστεί ο εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού ημών Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ. Οι Θείες Λειτουργίες και Ιερές Ακολουθίες του διημέρου, προς διευκόλυνση των ευλαβών προσκυνητών, θα τελεστούν στους άνετους και ευρύχωρους προαύλιους χώρους της Μονής, κατόπιν ειδικής διαμόρφωσης, σύμφωνα με τα ισχύοντα της περιόδου. Καλείται ο Θεοτοκόφιλος λαός του Θεού όπως μετέχει της ιεράς πανηγύρεως, υψώνοντας χείρας ικέτιδας προς την Υπεραγία Θεοτόκο, εκζητών τις πρεσβείες, την χάρη, τον φωτισμό και το έλεος Της.

 Ακόμη…

*«Στην Παναγιά της Κορυφής ετάχτηκα και πάλι, ούλο τον κόσμο να φυλά στην εδική τση αγκάλη»

Σάββατο 14 Αυγούστου στην Παναγία Κορυφής στο Βουλγάρω.

Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας, Εγκώμια της Θεοτόκου και περιφορά του Επιταφίου Αυτής.

Ότι ωραιότερο στον τόπο μας!! Νηστίσιμο κέρασμα και καλό κρασί

*Συνιστούμε για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας: άνοδος από Βουλγάρω και αποχώρηση προς Καλουδιανά και Τοπόλια.

Το πρωί της 15ης Αυγούστου θα τελεστεί Όρθρος και υπαίθρια Θεία Λειτουργία κάτω από τον «αιωνόβιο Δρυ» στις 7.15 π.μ.

*Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα προσφερθεί παραδοσιακό Βουλγαριανό κέρασμα και καλό κρασί.

*Την Κυριακή 15 Αυγούστου πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Άνω Δραπανιά.

Την παραμονή εορτής (Σάββατο 14 Αυγούστου) στις 7.30 μ.μ. θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και την ημέρα της εορτής (Κυριακή 15 Αυγούστου) Όρθρος πανηγυρική Θεία Λειτουργία στις 7 π.μ..

*Την Κυριακή 15 Αυγούστου, εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, εορτάζει με κάθε επισημότητα η κεντρική εκκλησία της Ενορίας Ποταμίδας Κισάμου

Την παραμονή (Σάββατο 14 Αυγούστου) και ώρα 5μ.μ. θα τελεστεί Εσπερινός και εν συνεχεία Ιερά Παράκληση και εν συνεχεία θα ψαλούν τα εγκώμια του επιταφείου της Παναγίας.

Ανήμερα της εορτής (Κυριακή 15 Αυγούστου) στις 7.30 π.μ. θα τελεστεί Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

 



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ