Δήμος Κισάμου

Κίσαμος : Ποια είναι η βραβευμένη κατοικία στα Λιβάδια η οποία έχει κερδίσει τις εντυπώσεις

Στο δυτικό άκρο του νησιού της Κρήτης, κοντά στην κορυφή του ακρωτηρίου Κούτουλου, βρίσκεται μία ιδιαίτερη κατοικία που σχεδιάστηκε από τους Paly Architects. Ο βράχος δίνει τη θέση του σε έναν τοίχο από ξερολιθιά που ανεβαίνει στον γκρεμό, όπου γίνεται η σταθερή βάση ενός μακρόστενου σπιτιού, ένας παράδεισος γαλήνης και ηρεμίας όπου κυριαρχεί η διακριτική πολυτέλεια.

Ένας επιμήκης γραμμικός όγκος ημιθαμμένος στο έδαφος αγκαλιάζεται από πέτρινη λιθοδομή σε σχήμα Γ που προφυλάσσει την κατοικία από τον βορρά, γίνεται το όριο προς το βραχώδες ύψωμα και ορίζει την κεντρική είσοδο προς τη δύση.

Ημιυπαίθριος διαμπερής χώρος στην κατεύθυνση βορρά-νότου πλήρως προστατευμένος ορίζει και διαχωρίζει τη ζώνη διημέρευσης από τη ζώνη των υπνοδωματίων με οπτικές φυγές προς τη θάλασσα (νότος) και προς το βουνό (βορράς).

Τα μεγάλα συρόμενα υαλοστάσια του καθιστικού ενοποιούν το εσωτερικό και το εξωτερικό και δημιουργούν ένα μεγάλο ανοιχτό στεγασμένο με πέργκολα, χώρο διαμονής που ενοποιείται με τον ημιυπαίθριο.

Ένα μακρόστενο υδάτινο στοιχείο δημιουργείται παράλληλα στους κύριους χώρους της κατοικίας και είναι το όριο προς την απότομη κλίση, τη θέα και τη θάλασσα.

Τη σύνθεση συμπληρώνουν πέργκολες και σκίαστρα από μέταλλο και ξύλο. Εμφανές μπετόν, τοπική πέτρα και τσιμεντοκονία ορίζουν την μορφή των δομημένων επιφανειών.
Έγινε προσεκτική αποκατάσταση του φυσικού τοπίου μετά από τις επεμβάσεις που έγιναν κατά την διάρκεια των εργασιών.

Πηγή: palyarch.com