ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ Δήμος Κισάμου

Κίσαμος: Oι επενδύσεις τρέχουν, η δημοτική αρχή… σημειωτόν

Δεκαετίες πολλές οι Κισαμίτες μιλούσαμε για την τουριστική ανάπτυξη που δεν έρχεται, για τους χιλιάδες περαστικούς τουρίστες που καθημερινά κάθε καλοκαίρι «μας άφηναν μόνο τη σκόνη τους. Για τις δημοτικές αρχές που, εκτός από λιγοστές κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή, εν είδει πυροτεχνημάτων, αγνοούσαν τον πλούτο αυτού του τόπου. Ένα πλούτο που μπορεί να εκτοξεύσει την περιοχή, να προσφέρει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και μόνο οφέλη στην τοπική οικονομία θα αποφέρει. Ο πλούτος αυτός, καλώς ή κακώς, όπως άλλωστε έχει αποδειχθεί πολλάκις σε άλλες περιοχές, μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι Δήμοι απλά ακολουθούν, συμβάλλοντας όμως κι αυτοί στην τουριστική ανάπτυξη, κυρίως με τις απαιτούμενες υποδομές.

Από το 2019, όπως πρώτοι είχαμε γράψει τόσο στην εφημερίδα όσο και στην ιστοσελίδα neoiorizontes.gr (να τα λέμε που και που και αυτά), η εταιρεία Sani/ Ikos Resorts έβαλε σο στόχαστρο της τον κόλπο Κισάμου για τη δημιουργία μεγάλης και πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας.

Η πανδημία (κυρίως) και κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες άφησαν πίσω το θέμα, ωστόσο αυτά δεν εμπόδισαν τους ανθρώπους της εταιρείας στο να κινηθούν για την υλοποίηση του στόχου τους. Η νεώτερη εξέλιξη αφορά τα σχετικά προσύμφωνα με τους περίπου 50 ιδιοκτήτες γης που υπεγράφησαν και πλέον το νερό μπαίνει στο αυλάκι για να τρέξουν οι διαδικασίες για την δημιουργία της μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας.

Εδώ να σημειώσω ότι η Sani/ Ikos Resorts διαθέτει 9 ξενοδοχεία σε Χαλκιδική, Κέρκυρα και Κω, τα οποία συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων πολυτελών ξενοδοχείων στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως. Παράλληλα, εκτός της Κισάμου, το πλάνο επέκτασης της εταιρείας απλώνεται και σε άλλα σημεία της χώρας. Επίσης, ο Όμιλος ξεκινάει δυναμικά τη δράση του και στην ευρύτερη ζώνη της Μεσογείου με το Ikos Andalusia το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει την άνοιξη του 2021 και είναι το 10ο στη σειρά πεντάστερο ξενοδοχείο του ομίλου και το πρώτο εκτός ελληνικών συνόρων.

Όσον αφορά το νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Κίσαμο θα είναι δυναμικότητας περίπου 900 κλινών και θα κινηθεί στο πλάνο των άλλων συγκροτημάτων του Ομίλου, δηλαδή εκτός του κεντρικό ξενοδοχείο θα λειτουργούν και bungalows, κάποια εκ των οποίων θα είναι πολυτελείας, αλλά και βίλες με ατομικές πισίνες. Παράλληλα, θα λειτουργούν εστιατόρια, εξωτερικές και εσωτερική πισίνα, αίθουσες ψυχαγωγίας, αλλά και χώροι  αναψυχής.

Όπως έγραψα και σε προηγούμενο σχόλιο, η επένδυση αυτή έρχεται να… ζευγαρώσει με το γνωστό εδώ και καιρό επενδυτικό σχέδιο Costa Nopia από τον Όμιλο Λεπτού (Leptos Group), που αφορά την «Ανάπτυξη τουριστικού και παραθεριστικού θερέτρου», στα νοτιοανατολικά του κόλπου Κισάμου, στα Νοπήγεια.

Από την Χαλκιδική έως την Κέρκυρα και την Κω, τα βραβευμένα Ikos Resorts προσφέρουν ξεχωριστές και πολυτελείς all-inclusive διακοπές. Εξατομικευμένη εξυπηρέτηση και υπηρεσίες πέντε αστέρων, καλωσορίζουν τους επισκέπτες σ’ έναν όμορφο κόσμο με συναρπαστικές εμπειρίες.

Στα ξενοδοχεία της Ikos Resorts, εκτός από πολυτελή διαμονή, ο επισκέπτης απολαμβάνει θαλάσσιες δραστηριότητες και μια πληθώρα επιλογών στην ξηρά, όπως αθλητικές δραστηριότητες, εκδρομές και πολλά άλλα.

Όλα τα ξενοδοχεία της εταιρείας διαθέτουν πισίνες για μικρούς και μεγάλους, χώρους αθλοπαιδιών, πολυτελή εστιατόρια, ενώ το ξενοδοχειακό συγκρότημα, εκτός από το κεντρικό κτίριο, περιλαμβάνει και bungalows.

Να σημειωθεί ότι τα δύο ξενοδοχεία της Ikos Resorts που λειτουργούν στη Χαλκιδική κατέκτησαν το 2018 την 1η και τη 2η θέση στην κατηγορία Top 25 All-Inclusive Resorts στον κόσμο. Πρόκειται για τα ξενοδοχεία Ikos Oceania και Ikos Olivia στα Travelers’ Choice Awards του TripAdvisor.

Τι απομένει;

Από την εποχή του… Καποδίστρια, δηλαδή του Δήμου Μηθύμνης ακούγαμε βαρύγδουπες εξαγγελίες από τις δημοτικές αρχές για την τουριστική αξιοποίηση του Κόλπου Κισάμου, για την χιλιοειπωμένη ανάπλαση κ.ο.κ. Τα χρόνια πέρασαν και η εικόνα του Κόλπου όχι μόνο δεν βελτιώθηκε αλλά γίνονταν χειρότερη χρόνο με το χρόνο. Δρόμοι υποτυπώδεις έως ανύπαρκτοι, για φωτισμό μην μιλήσω καθόλου, όπως και για οποιοδήποτε έργο εξωραϊσμού. Για να πας από τη μια παραλία στην άλλη, έπρεπε να ανεβοκατεβαίνεις στην εθνική οδό, ενώ για τις -έστω μικρές υποδομές- φρόντιζαν μόνο οι ηρωϊκοί και λιγοστοί ξενοδόχοι της περιοχής.

Ωστόσο, έστω κι αν -για μια ακόμη φορά- βάλαμε το κάρο μπροστά από το άλογο και περιμέναμε κάποιους έξωθεν ορμώμενους επενδυτές να προχωρήσουν στις κινήσεις που θα αναδείξουν και εν τέλει θα αναπτύξουν τον κόλπο Κισάμου, ας φροντίσει η δημοτική αρχή να δημιουργήσει τις υποδομές που επιβάλλονται για να γίνει η περιοχή ελκυστική. Μια άλλη φορά θα αναφερθώ και στο τι πρέπει, κατά την ταπεινή μου άποψη πάντα, να γίνει και στο Καστέλλι για να καταφέρει να προσελκύσει επισκέπτες από τις ξενοδοχειακές μονάδες του Κόλπου. Γιατί έτσι όπως είμαστε σήμερα, απλά… δεν πάμε πουθενά, σύμφωνα με την καθομιλουμένη. Όταν οι εξελίξεις τρέχουν “κατοστάρι”, είναι αδιανόητο η δημοτική αρχή να παραμένει σε κατάσταση… προθέρμανσης!

α.κ.Μ. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ