Δήμος Κισάμου ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κίσαμος: H άγνωστη καλλιτεχνική πλευρά του σπουδαίου ζωγράφου – σκιτσογράφου Δημήτρη Γοναλάκη

Ο Δημήτρης Γοναλάκης υπήρξε ένας αυτοδίδακτος εικαστικός καλλιτέχνης, που με το πινέλο και το μολύβι του άφησε πλούσιο έργο, διαγράφοντας μια σπουδαία πορεία για 47 χρόνια.

Ωστόσο, πολλοί ίσως δεν ξέρουν πως ξεκίνησε αυτή την πορεία, διακρινόμενος από μικρή ηλικία τόσο στη διαφημιστική μακέτα και την γελοιογραφία, όσο και στην εικονογράφηση βιβλίων, κόμικς και αθηναϊκών περιοδικών.

Τις δύο εβδομάδες η εφημερίδα “Νέα Σαββατοκύριακο” έφερε ξανά σε πλήρη δράση τα παιδικά μας χρόνια μέσα από τα κόμικς του σπουδαίου Στέλιου Ανεμοδουρά.

Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι αρκετά από τα σκίτσα που ζωντάνευαν τις περιπέτειες των πρωταγωνιστών του “Μικρού Ήρωα”, του “Ζορό” και της “Μάσκας” δημιουργήθηκαν δια χειρός Δημήτρη Γοναλάκη;

Σε συνέντευξή του στους “Νέους Ορίζοντες” το 2001, είχε κάνει γνωστή αυτή την πλευρά του ταλέντου του, αναφέροντας: “Από το 1960 μέχρι το 1962 υπηρετούσα τη στρατιωτική μου θητεία και, εκτός από τα σκίτσα που έκανα για τις ανάγκες της μονάδας μου, ασχολήθηκα πάρα πολύ με εικονογραφήσεις αθηναϊκών περιοδικών. Συγκεκριμένα, έκανα τα εσωτερικά του “Μικρού Ήρωα”, γιατί τα εξώφυλλα τα έκανε ο σπουδαίος σκιτσογράφος της εποχής Βύρωνας Απτσόγλου. Εγώ υπήρξα συνεργάτης του κατά διαστήματα από το 1960 μέχρι το 1967. Επειδή αυτός είχε πολλή δουλειά και δεν προλάβαινε, μου έστελνε ταχυδρομικώς τις παραγγελίες του, τις οποίες επέστρεφα ολοκληρωμένες εντός δεκαπέντε ημερών. Παράλληλα, δούλεψα για τη “Μάσκα”, τον “Ζορό” και το “Μυστήριο”, καθώς και για τα περιοδικά “Πάνθεον”και “Ρομάντζο”.

Ποιος ήταν

Ο Δημήτρης Γοναλάκης γεννήθηκε το 1942 στο Κολένι Κισάμου. Έκανε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής, μελετώντας εντατικά τις τάσεις και τις τεχνοτροπίες της κλασικής τεχνικής και από το 1967 επιδόθηκε στη ζωγραφική.

Τα έργα του είχαν παρουσιαστεί σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία κ.α.)

και σε 12 ατομικές εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα. Πολλά έργα του κοσμούν δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Δημήτρης Γοναλάκης ήταν ένας συνθετικός κλασικός ζωγράφος, πλούσιος σε θεματολογία και δημιουργική φαντασία, που τεκμηρίωνε τον κόσμο του μέσα από μια αρμονική χρήση των ζωγραφικών μέσων. Η φλογερή φαντασία του συνδυασμένη με την εξαίρετη τεχνική ικανότητα του μας έδωσε εντελώς ιδιότυπα έργα.  Πολλά χρόνια αδιάκοπης δουλειάς, με αφοσίωση στην καλλιτεχνική έκφραση και προσεκτική θεματολογική επιλογή δημιούργησαν μοναδικά και ανεπανάληπτα έργα με μουσειακές συνθέσεις προσωπογραφιών, ιστοριογραφικές ναυμαχίες, εικόνες από το θαλασσινό και αγροτικό μόχθο της Κρήτης, τοπία από τα Χανιά και ειδικά από την Κίσαμο, ηθογραφικές σκηνές από την καθημερινότητα, νεκρές φύσεις με πνευματικά μουσικά θέματα κ.α.. Τα σκιτσογραφικά του έργα (πάνω από πέντε χιλιάδες σκίτσα και διαφημίσεις) με σινική μελάνη, κάρβουνο ή παστέλ με φανταστικά θέματα από τη ζωή της Κρήτης ή την περίοδο της γερμανικής κατοχής, είχαν προκαλέσει μεγάλη εντύπωση αναδεικνύοντας το ξεχωριστό του ταλέντο.

Μετά από πολύχρονη ασθένεια απεβίωσε τον Νοέμβριο του 2007, σε ηλικία μόλις 65 ετών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ