Δήμος Κισάμου

1ο Γυμνάσιο Κισάμου: Οργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών στο εξωτερικό

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus που υλοποιείται στο 1ο Γυμνάσιο Κισάμου πραγματοποιήθηκαν δύο ταξίδια σε χώρες του εξωτερικού κατά το έτος 2022. Τα ταξίδια ήταν μια μοναδική εμπειρία τόσο για τους καθηγητές όσο και για τους μαθητές.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΣΕΒΙΛΛΗ (ΙΣΠΑΝΙΑ)

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε για το ταξίδι στη Σεβίλλη της Ισπανίας που πραγματοποίησε η ομάδα Erasmus+ του 1ου Γυμνασίου Κισσάμου στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Βιοποικιλότητα Συναντάει τη Μουσική». Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από 3 έως 8 Απριλίου 2022. Από το σχολείο μας παρέστησαν στην Ισπανία, τρεις εκπαιδευτικοί και έξι μαθητές-μαθήτριες.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν επίσης μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Ιταλία τη Λετονία, τη Γερμανία και τη Νορβηγία.

Η υποδοχή όλων των ομάδων στο Ισπανικό Σχολείο I.E.S. Federico Mayor Zaragoza ήταν θερμή από όλη τη σχολική κοινότητα και ιδιαίτερα από την εκπαιδευτικό Jana Estevez Amador, υπεύθυνη του ισπανικού προγράμματος.

Στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές, μελετώντας την βιοποικιλότητα των πόλεών τους, να ανακαλύψουν τα είδη πανίδας και χλωρίδας τα οποία είναι προς εξαφάνιση καθώς και την μουσική παράδοση.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας οι ομάδες είχαν την ευκαιρία, αφού παρουσίασαν τα σχολεία τους, να γνωριστούν μεταξύ τους με παιγνιώδεις τρόπους κάνοντας διάφορες δραστηριότητες σχετικές με το θέμα της συνάντησης. Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η εκπαιδευτική εκδρομή στο Ντονάνα πάρκο. Πέρα όμως από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο σχολείο, μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην πόλη για να γνωρίσουν τα πιο σημαντικά της αξιοθέατα και την τοπική κουζίνα. Έκαναν περίπατο στο ιστορικό κέντρο ης Σεβίλλης, πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, προκειμένου να επισκεφτούν το παλάτι Αlcazar αραβικής τεχνοτροπίας, τον καθεδρικό ναό της πόλης όπου βρίσκεται ο τάφος του Χριστόφορου Κολόμβου και τη Χιράλδα (Giralda) το καμπαναριό του ναού με την πανοραμική της θέα. Επίσης, θαύμασαν την Plaza de Espana, εμβληματική πλατεία αναγεννησιακής  αρχιτεκτονικής καθώς και την μεγαλύτερη ξύλινη κατασκευή του κόσμου το Metropol Parasol. Η ξενάγηση στην πόλη τελείωσε με τον περίπατο κατά μήκος του ποταμού Γουαδαλκιβίρ, περνώντας από τη γέφυρα της Τριάνα και λίγο πιο κάτω από τον «χρυσό πύργο» (Torre del Oro).

Την τελευταία ημέρα το σχολείο υποδοχής μας επεφύλαξε μια αποχαιρετιστήρια  έκπληξη, παραδοσιακό θέαμα Φλαμένγκο με κιθάρα, τραγούδι και χορό.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΣΤΟΛΜΠΕΡΓΚ (ΓΕΡΜΑΝΙΑ)

Το διάστημα από 8 Μαΐου έως 13 Μαΐου 2022 το 1ο Γυμνάσιο Κισάμου συμμετείχε στη δεύτερη διακρατική συνάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών στην πόλη Stolberg στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία της Γερμανίας, στα πλαίσια προγράμματος Erasmus με τίτλο «Biodiversity meets music» (Η βιοποικιλότητα συναντά τη μουσική). Στο ταξίδι για τη Γερμανία πήραν μέρος 3 εκπαιδευτικοί και 6 μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου. Εκεί συναντηθήκαμε , εργαστήκαμε και αλληλεπιδράσαμε με μαθητές και εκπαιδευτικούς από Ιταλία, Ισπανία και Λετονία, και όλοι μαζί παρακολουθήσαμε ένα πολύ καλά οργανωμένο και γεμάτο πρόγραμμα, το οποίο είχε ετοιμάσει η χώρα υποδοχής.

Πέρα από τις ενδιαφέρουσες και πολύ πετυχημένες παρουσιάσεις των εργασιών όλων των μαθητών, το πρόγραμμα πλαισιώθηκε από ένα πολύ θερμό, φιλικό και φιλόξενο κλίμα από τους συναδέλφους της Γερμανίας, οι οποίοι πραγματικά εργάστηκαν πολύ, ώστε τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί να έχουν μια εβδομάδα μεγάλης κινητικότητας και όμορφων εμπειριών σχετικά με την κουλτούρα και τον πολιτισμό της χώρας τους. Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε μεγάλες γερμανικές πόλεις όπως το Άαχεν και την Κολωνία αλλά  και να φτάσουμε μέχρι  τη συνοριακή γραμμή Γερμανίας – Βελγίου.

ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Αναφέρει η Μουντάκη Μαρία: «Συνολικά από την εμπειρία μου στο πρόγραμμα Erasmus+, αποκόμισα πολλά οφέλη. Με το ταξίδι που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία απέκτησα νέες εμπειρίες. Επισκεφτήκαμε πολλά αξιοθέατα, αλλά το αγαπημένο μου ήταν ο Καθεδρικός Ναός, όπου υπήρχε και ο τάφος του Κολόμβου. Επίσης η υποδοχή από το Ισπανικό σχολείο ήταν θερμή και η φιλοξενία πολύ καλή.

Είχαν οργανωθεί από τη μεριά του σχολείου ξεναγήσεις και εκδρομές, περισσότερο μου άρεσε η ξενάγηση στο Doñana Park. Σε αυτό το πάρκο είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε μια ποικιλία από ζώα και φυτά.»

Ο Νικολακάκης Αντώνης: «Το σχολείο μας συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus και φέτος το θέμα μας ήταν «Biodiversity Meets Music». Mετά την επίσκεψη των άλλων παιδιών ήρθε και η σειρά μας να τους επισκεφτούμε, συμμετείχα στην ομάδα που πήγε στην Σεβίλλη της Ισπανίας. Όταν φτάσαμε μας περίμεναν μερικοί καθηγητές από το σχολείο που θα επισκεφτούμε για να μας πάνε στο ξενοδοχείο. Η φιλοξενία τους ήταν υπέροχη. Όσο μείναμε εκεί μας έδειξαν πολλά σημαντικά μνημεία της πόλης τους, τα φαγητά τους ήταν υπέροχα. Είχαμε μια πολύ όμορφη εμπειρία στην πόλη τους. Το πρόγραμμα αυτό σου προσφέρει μια καλή ευκαιρία να επισκεφτείς μια άλλη χώρα, κάτι που μπορεί να μην έχεις την ευκαιρία να επισκεφτείς στο μέλλον. Επίσης σε βοηθάει να κοινωνικοποιηθείς με αλλά άτομα να αποκτήσεις καινούριους φίλους, να μάθεις τα ήθη και τα έθιμα της χώρας που επισκέφτηκες, να μάθεις την ιστορία της και παραπάνω που κάποιος άλλος δεν θα ξέρει. Το κυριότερο είναι ότι θα έχεις αποκτήσει μια θαυμάσια εμπειρία.»

Η Μαριλένα Κομπογεννητάκη: «Στην Γερμανία που πήγαμε μου άρεσαν πάρα πολύ τα αξιοθέατα και ένα από τα αξιοθέατα ήταν ο καθεδρικός ναός του Άαχεν. Μου άρεσε πολύ το σχολείο τους γιατί ήταν πολύ μεγάλο, ήταν πολύ ωραία τα φαγητά που είχε, τα παιδιά ήταν πολύ φιλικά,  ιδιαίτερα οι Γερμανοί. Επίσης μου άρεσε ο λόφος που ανεβήκαμε στο Βέλγιο, αλλά και η περιήγηση μέσα στις πόλεις.»

Συμπεράσματα

Η επαφή με καθηγητές  και μαθητές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η αλληλεπίδραση και η ανταλλαγή ιδεών, αλλά και οι φιλίες που αναπτύσσονται στα πλαίσια της πραγματοποίησης αυτών των σχολικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, καθιστούν αναγκαία τη συνέχισή τους, γιατί εμπλουτίζουν τη σχολική ζωή με βιωματικές δράσεις και εμπειρίες, διευρύνουν τους ορίζοντες των μαθητών με εμπειρίες ζωής και φέρνουν το σχολείο πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων του.

Υ.Σ. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον ταξιδιωτικό πράκτορα κ. Χορευτάκη Θεοχάρη για την άψογη συνεργασία μας στη διοργάνωση των ταξιδιών.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ