Δήμος Κισάμου ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κίσαμος: Φέτος οι Γιορτές της Ρόκκας θα είναι… διαφορετικές

Κάθε Αύγουστο από το 2013, οι Γιορτές Ρόκκας υποδέχονται κόσμο στα χωριά Ρόκκας και Κεράς, σε ένα ταξιδι τεχνών, πολιτισμού και παράδοσης. Η φετινή χρονιά όμως έφερε μαζί της μία πρωτοφανή πανδημία κι έτσι αναρωτηθήκαμε αν θα έπρεπε να επιμείνουμε στον αρχικό μας καλλιτεχνικό προγραμματισμό και να συνεχίσουμε τις δράσεις όπως τις είχαμε σχεδιάσει.

Μετά από έντονο προβληματισμό για την υγεία των ηλικιωμένων κατοίκων των δυο χωριών αποφασίσαμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους πίσω από τις Γιορτές και τους θεατές, και να μην πραγματοποιήσουμε εκδηλώσεις με παρουσία κοινού. Στις Γιορτές Ρόκκας, δεν υπάρχουν αμφιθέατρα και στημένες σκηνές για να υποστηρίξουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Εδώ το θέατρο και ο χορός είναι αλλιώς. Οι σκηνές είναι τα ίδια τα χωριά, κι ο θεατής μπαίνει στα σπίτια των ανθρώπων, μιλάει μαζί τους, τον φιλεύουν γλυκό του κουταλιού, ξεροτήγανα και ρακί. Χωρίς αυτή τη ζύμωση θεατών, καλλιτεχνών και κατοίκων, οι Γιορτές Ρόκκας θα έχαναν την ουσία τους. Μάλιστα, με τις Γιορτές Ρόκκας να προσελκύουν πια πάνω από 10.000 επισκέπτες, θα αυξάναμε το ρίσκο τόσο για το κοινό όσο και για τους κατοίκους.

Ωστόσο οι Γιορτές Ρόκκας είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Εξελίσσονται, μεγαλώνουν και προσαρμόζονται. Από την έναρξη των Γιορτών Ρόκκας οι κάτοικοι των χωριών οραματίζονταν μία γιορτή που θα φέρει κόσμο και θα δώσει ζωή και νέα πνοή στα χωριά Ρόκκας και Κεράς. Ότι υπήρχε μονάχα στη φαντασία τους το 2013 το είδαμε να παίρνει σάρκα και οστά, με τις Γιορτές Ρόκκας να αγκαλιάζονται από όλο και περισσότερο κόσμο, με αποκορύφωμα το 2019 που προσέλκυσαν περισσότερους από 10.000 επισκέπτες. Το όνειρο αυτό έγινε πραγματικότητα, ο κύκλος αυτός έκλεισε, κι έτσι οι Γιορτές Ρόκκας φέτος κάνουν το πρώτο, μετέωρο ακόμη βήμα προς ένα νέο όραμα, ακόμη μεγαλύτερο.

Έτσι, φέτος με τη βοήθεια της τεχνολογίας οι ρόλοι αντιστρέφονται και αντί τα χωριά να υποδεχθούν κόσμο στις αυλές τους, θα είναι οι Γιορτές Ρόκκας που θα επισκεφθούν κάθε σπίτι σε ένα κέρασμα καρδιάς και τέχνης. Περισσότερα για τις φετινές μας δράσεις θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ