Δήμος Κισάμου

Κίσαμος: Ενός λάθους… μύρια έπονται – Μπαράζ (άστοχων) ανακοινώσεων του Δήμου

Όπως είναι φυσικό, μεγάλο βάρος της ενημέρωσης των πολιτών για την εξέλιξη του κορωνοϊού σε κάθε περιοχή (πρέπει να) παίζει ο κάθε Δήμος, ο οποίος σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και άλλους αρμόδιους φορείς πρέπει να ενημερώνει έγκαιρα και ΕΓΚΥΡΑ τους δημότες.

Αυτό όμως δεν συνέβη χθες από τον Δήμο Κισάμου, ο οποίος απαντώντας σε όσα ενημερωτικά ΜΜΕ (ανάμεσα τους και το neoiorizontews.gr), είχαν προειδοποιήσει από την Τετάρτη ότι η Κίσαμος “φλερτάρει” με το “βαθύ κόκκινο”, εξέδωσε μια άκρως επιθετική ανακοίνωση προσπαθώντας να… καθησυχάσει τους δημότες, βάλλοντας παράλληλα κατά όσων δημοσίευσαν την παραπάνω είδηση.

Τι ανέφερε η ανακοίνωση του Δήμου Κισάμου: 

“Ενστερνιζόμενοι την έντονη ανησυχία των δημοτών μας για την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή μας και ιδιαιτέρως μετά τα ανακριβή πρόσφατα δημοσιεύματα θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους δημότες μας ότι ο Δήμος Κισάμου βρίσκεται σε εγρήγορση λαμβάνοντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα, με στόχο την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Τα δεδομένα σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της κατάστασης στην περιοχή μας αξιολογούνται συνεχώς και βρισκόμαστε σε άμεση και άριστη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς (ΕΟΔΥ, Κέντρο Υγείας).

Όπως ενημερώσαμε και με προηγούμενο δελτίο τύπου, ήδη προγραμματίστηκε δράση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) την Μεγάλη Τετάρτη για όσους επιθυμούν να εξεταστούν.

Παρόλα αυτά όμως, θα θέλαμε να απευθύνουμε έκκληση σε όλες και όλους να τηρείτε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα όλα τα απαιτούμενα μέτρα που έχουν επιβληθεί από την Πολιτεία δείχνοντας ατομική και κοινωνική ευθύνη.

Οι παραπλανητικές ειδήσεις τροφοδοτούν τον πανικό και μόνο σύγχυση και φόβο δημιουργούν. Ας δείξουμε όλοι την απαραίτητη ψυχραιμία”.

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις

Αφού επισημάνουμε ότι η “καθησυχαστική” ανακοίνωση του Δήμου Κισάμου, μας απεστάλη στις 2.22 μ.μ. της Παρασκευής, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι λίγες ώρες αργότερα η Κίσαμος εντάχθηκε και επίσημα στο “βαθύ κόκκινο” δια στόματος Νίκου Χαρδαλιά, επιβεβαιώνοντας -δυστυχώς- τα δημοσιεύματα και αδειάζοντας τον Δήμο Κισάμου.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, λίγη ώρα μετά την επίσημη ανακοίνωση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο Δήμος Κισάμου εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια στην περιοχή του Δήμου, με εξαίρεση καταστήματα τροφίμων, φαρμακείων και πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Λίγη ώρα αργότερα… νέα ανακοίνωση του Δήμου σύμφωνα με την οποία “τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν (τελικά!) με την μέθοδο ραντεβού (click away ή click inside) και με εξαίρεση τα καταστήματα τροφίμων, φαρμακείων και πρατηρίων υγρών καυσίμων τα οποία παραμένουν ανοιχτά.

Μύλος!!!

Το κερασάκι στην τούρτα

Λάθη επί λαθών λοιπόν, που μόνο σύγχυση -αντί ενημέρωσης- προκαλούν, ωστόσο από τον Δήμο Κισάμου θεώρησαν σωστό όλα τα παραπάνω να τα φορτώσουν πάλι στα ΜΜΕ. Είναι γεγονός ότι χανιώτικη ιστοσελίδα σχολίασε με ιδιαίτερα ειρωνικό τρόπο τις λάθος εκτιμήσεις του Δήμου, όμως όταν ως επίσημος φορέας έχεις υποπέσει σε σειρά λαθών, μάλλον η σιωπή είναι η πλέον ενδεδειγμένη αντιμετώπιση των.

Κι όμως ο Δήμος Κισάμου θεώρησε σωστό να συνεχίσει το θέμα και με… νυχτερινό δελτίο τύπου (11 μ.μ.), θεώρησε σωστό να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά.

Διαβάστε:

“Έκπληξη προκαλεί η προσβλητική, ανεξήγητα  εχθρική και υποτιμητική επίθεση που δέχτηκε ο  Δήμος Κισάμου για την φαινομενικά αντικρουόμενη ανακοίνωσή του με την οποία χαρακτήριζε ανακριβή  την είδηση υπαγωγής του στο «βαθύ κόκκινο» (βάσει δημοσιεύματος της Τετάρτης 21-4-2021) σε αντίθεση με την  ανακοίνωση του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Ν. Χαρδαλιά (Παρασκευή 23-4-2021) ότι ο Δήμος Κισσάμου «μπαίνει» στο βαθύ κόκκινο των μέτρων για την πανδημία.

Για τον Δήμο Κισάμου , η είδηση που ανακοινώθηκε από τον κ. Υφυπουργό στις 23-4-2021, δεν υπήρχε κατά την 21η , 22α και μέχρι τις 18.00 ώρα της 23ης Απριλίου και γι’ αυτό θεωρήσαμε ότι έπρεπε, προς αποφυγήν διασποράς φημών και μη επιβεβαιωμένων πληροφοριών, να δώσουμε στους δημότες μας μια καθησυχαστική ενημέρωση. Ούτε εναντίον των δημοσιογράφων που πρωτοέγραψαν την φήμη-είδηση επιτεθήκαμε, ούτε ειρωνευτήκαμε ως… ό,τι νάναι τα ειδησεογραφικά Μέσα που το αναδημοσίευσαν, ούτε χαρακτηρίσαμε την είδηση ως ψευδή. Απλώς κάναμε μια έκκληση προς τους δημότες μας να τηρούν με προσοχή τα υφιστάμενα μέτρα προστασίας, προσπάθεια την οποία πάντα είχαμε και μένουμε με την βεβαιότητα ότι ο δημοσιογραφικός κόσμος και τα ΜΜΕ του νομού μας στέκονται αρωγοί μας, όπως ελπίζουμε και από εδώ και πέρα”.

Δεν επιθυμούμε να εκτελέσουμε χρέη συνηγόρου προς κανέναν συνάδελφο, όμως στον Δήμο Κισάμου πρέπει να καταλάβουν ότι το λάθος τους ήταν ξεκάθαρο, όσον αφορά την μεσημεριανή ανακοίνωση -λίγες ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση του κ. Χαρδαλιά, όπως και ότι ήταν αναίτια η επίθεση προς τα ΜΜΕ που είχαν γράψει ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ νωρίτερα ότι η Κίσαμος είναι πολύ κοντά στο να ενταχθεί στο “βαθύ κόκκινο”.       

Επίσης, πρέπει να καταλάβει ότι αυτά τα λάθη αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία και όχι με μπαράζ ανακοινώσεων που ως απόρροια έχουν νέα λάθη και ρίχνουν λάδι στη φωτιά. 

α.κ.Μ