Δήμος Κισάμου ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κίσαμος: Εγκαίνια εκλογικού κέντρου του συνδυασμού “Μαζί για την Κίσαμο”

Τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού “Μαζί για την Κίσαμο”, με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Θεόδωρο Σταθάκη, πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ στην πλατεία Ελευθ. Βενιζέλου στο Καστέλλι.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η Μάντυ Βαρουχάκη, αναφέροντας:

«Καλώς ήλθατε στο εκλογικό κέντρο του συνδυασμού “ΜΑΖΙ για την ΚΙΣΑΜΟ”, με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Κισσάμου Θοδωρή Σταθάκη. Ο χώρος αυτός φιλοδοξούμε να αποτελέσει μια εστία διαλόγου και ενημέρωσης, έως τις κρίσιμες δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Εδώ θα είναι ο “πυρήνας” του συνδυασμού μας τις επόμενες εβδομάδες.

Του συνδυασμού μας, που αποτελείται από μία ισχυρή ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι συνδυάζουν τη γνώση, την εμπειρία, τη διάθεση για σκληρή δουλειά και την όρεξη να εργαστούν με ανιδιοτέλεια για να αλλάξουμε ριζικά προς το καλύτερο την εικόνα του Δήμου Κισάμου.

Από τη μία άκρη του έως την άλλη. Παλαιότεροι και νεότεροι, άνθρωποι επιτυχημένοι στον επαγγελματικό στίβο, από κάθε γωνιά του Δήμου μας, πολλοί από τους οποίους αποφάσισαν να συμμετάσχουν για πρώτη φορά στα κοινά, συγκροτούν τον συνδυασμό “ΜΑΖΙ για την ΚΙΣΑΜΟ”.

Με επικεφαλής τον Θοδωρή Σταθάκη, έναν άνθρωπο, ο οποίος δεν χρειάζεται συστάσεις. Τον γνωρίζουμε όλοι καλά. Είναι ένας από εμάς. Εργατικός, τίμιος και φιλότιμος. Με γνώσεις και μεγάλη αυτοδιοικητική εμπειρία. Ξέρουμε την αγάπη του για τον τόπο μας. Ξέρουμε πόσο νοιάζεται, πόσο αγωνιά για την Κίσαμο, πόσο θέλει να τη δει να αλλάζει, να βελτιώνεται. Και ξέρουμε, επίσης, ότι με αυτή την ισχυρή ομάδα στο πλευρό του, μπορεί να καταφέρει πολλά.

Πάμε, λοιπόν, ως ομάδα, όλοι μαζί, έως τις εκλογές. Με ενότητα, πρόγραμμα, λόγο καθαρό και καρδιές γεμάτες ελπίδα. Γιατί η ώρα της μεγάλης αλλαγής έχει έρθει. Ας στείλουμε το μήνυμα παντού, καλώντας κάθε συμπολίτη μας να ενώσει τις δυνάμεις του με τις δικές μας. Γιατί η Κίσαμος αξίζει περισσότερα, αξίζει καλύτερα! Και όλοι μαζί μπορούμε, επιτέλους, να τα κάνουμε πράξη».

Ακολούθησε η ομιλία του υποψήφιου δημάρχου Θεόδωρου Σταθάκη:

«Κισαμίτισσες και Κισαμίτες, αγαπημένοι συγγενείς, συνοδοιπόροι, φίλες και φίλοι.

Σας καλησπερίζω και σας καλωσορίζω στην αποψινή μας συγκέντρωση για την έναρξη του προεκλογικού μας αγώνα με τον αγιασμό του εκλογικού μας κέντρου. Η ανταπόκριση και η παρουσία σας μας τιμά και μας γεμίζει με αυτοπεποίθηση και δύναμη ώστε να επιτύχουμε τον μεγάλο στόχο μας, που είναι να μπει, επιτέλους, ο Δήμος Κισάμου σε τροχιά ανάπτυξης μετά από τέσσερα χαμένα χρόνια.

-Να προχωρήσουν τα μεγάλα και μικρά έργα που τόσο έχουν ανάγκη η πόλη μας και τα χωριά μας.

-Να αποκτήσουμε επιτέλους αξιοπρεπείς δρόμους.

-Να προστατεύσουμε ολοκληρωμένα και όχι αποσπασματικά το μοναδικό περιβάλλον μας.

-Να αναβαθμίσουμε τα σχολεία μας, στηρίζοντας τη σχολική μας κοινότητα.

-Να δρομολογήσουμε τις λύσεις για το πρόβλημα της λειψυδρίας.

-Να προχωρήσουμε τις διαδικασίες αναγνώρισης του δημοτικού οδικού δικτύου.

-Να ενισχύσουμε περαιτέρω το “πλέγμα” κοινωνικής προστασίας και παροχής φροντίδας υγείας, ειδικά προς τους ηλικιωμένους μας, τους ανθρώπους που αποτελούν τη ζωντανή μας ιστορία και μνήμη.

Θα μου πείτε: γιατί κάποια από αυτά δεν έγιναν όταν ήσουν Δήμαρχος και θα γίνουν τώρα;

Σας απαντώ ευθέως: Όταν αναλάβαμε, δεν βρήκαμε τίποτα ως “παρακαταθήκη” από την πρώτη θητεία του κ. Μυλωνάκη, την περίοδο 2011-2014. Ούτε προετοιμασία, ούτε μελέτες, ούτε αξιοποίηση προγραμμάτων για να πάρουμε χρήματα, ούτε διεκδίκηση. Τίποτα απολύτως. Ο Δήμος Κισσάμου πήγαινε στον “αυτόματο”, χωρίς σχέδιο, χωρίς πυξίδα. Έπρεπε, λοιπόν, να ξεκινήσουμε από την αρχή σε συνθήκες πολύ δύσκολες.

Θυμίζω τι αντιμετωπίσαμε τότε: μνημόνια, μεγάλη περικοπή πόρων της Αυτοδιοίκησης, απαγόρευση πρόσληψης προσωπικού, capital controls και σημαντικές καθυστερήσεις στη δημοπράτηση έργων εξαιτίας της αλλαγής του σχετικού νόμου.

Ωστόσο, δεν τα παρατήσαμε. Δουλέψαμε, διεκδικήσαμε, προετοιμάσαμε και καταφέραμε αρκετά πράγματα παρά τις πρωτόγνωρες καταστάσεις. Προφανώς, σε αυτή τη δύσκολη πορεία υπήρξαν λάθη και αστοχίες. Όμως, καταφέραμε να αφήσουμε “παρακαταθήκη” στον κ. Μυλωνάκη μια σειρά από “ώριμα” έργα και μελέτες. Μια “παρακαταθήκη” συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτή τη σημαντική “κληρονομιά” ο κ. Μυλωνάκης δεν την αξιοποίησε τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια. Οι μελέτες έμειναν στα συρτάρια, τα περισσότερα έργα δεν προχώρησαν. Και όποια έργα ξεκίνησαν, ξεκίνησαν μετά από τρία και πλέον χρόνια καθυστέρησης, με τον γνωστό, πρόχειρο και προβληματικό, τρόπο, ο οποίος χαρακτηρίζει διαχρονικά τη διοίκηση του κ. Μυλωνάκη.

Σήμερα είμαστε στο χειρότερο σημείο από ποτέ: όπου και αν στρέψουμε το βλέμμα μας στην Κίσσαμο αντικρίζουμε εγκατάλειψη, αδιαφορία, απραξία. Από αυτή την αδιάψευστη εικόνα του Δήμου μας, εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι η Δημοτική Αρχή Μυλωνάκη είναι η χειρότερη που έχει περάσει ποτέ από τον Δήμο Κισσάμου.

Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργεί ως μία μικρή “κλειστή” παρέα, με αλαζονεία, θράσος και υποκρισία, χωρίς να διεκδικεί με σθένος και χωρίς ποτέ να αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Πάντα κάποιον άλλον αναζητά για να ρίξει το φταίξιμο για τα δικά της λάθη, τις δικές της παραλείψεις, τη δική της εμφανή αδυναμία να κάνει έργο. Έτσι πορεύονται και δεν πρόκειται να αλλάξουν. Το γνωρίζουμε.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που δεν θα αλλάξουν αυτοί, πρέπει εμείς, ως πολίτες, ως κοινωνία, να φροντίσουμε να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Και θα αλλάξει, φίλες και φίλοι. Θα αλλάξει, γιατί το απαιτούν οι πολίτες μας, που κουράστηκαν να βλέπουν τα χρόνια να περνούν ανεκμετάλλευτα, κουράστηκαν να βλέπουν άλλες περιοχές της Κρήτης και της χώρας μας να εξελίσσονται, να αναπτύσσονται, να πηγαίνουν μπροστά κι εμείς να παραμένουμε στάσιμοι, αν και ο τόπος μας έχει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να γίνει πραγματικός πρωταγωνιστής και όχι ουραγός των εξελίξεων.

Αυτή η αλλαγή θα έρθει από τη βάση τη κοινωνίας μας: απ’ όλους εμάς. Εμείς, ως πολίτες, έχουμε τη δύναμη στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου να ανατρέψουμε αυτή τη θλιβερή κατάσταση. Με τη μαζική συμμετοχή μας και την ψήφο μας μπορούμε να στείλουμε το πιο ισχυρό και το πιο πειστικό μήνυμα για τις ανάγκες μας, τα θέλω μας, τους στόχους μας και για το πώς οραματιζόμαστε να προχωρήσει ο Δήμος μας τα επόμενα χρόνια.

Θέλουμε να συνεχιστεί η αλαζονεία, η αδιαφορία, η απραξία και η στασιμότητα;

Ή είμαστε αποφασισμένοι να τολμήσουμε για ένα νέο ξεκίνημα, με στόχο την πρόοδο και την ευημερία όλων των δημοτών;

Ένα νέο ξεκίνημα:

-Με συλλογικές διαδικασίες, συνεργασίες, διαφάνεια και ενότητα.

-Με καθαρό σχέδιο και σαφείς προτεραιότητες στην υλοποίηση μεγάλων και μικρών έργων υποδομής.

-Με απόλυτο σεβασμό στα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος.

-Με έμφαση στα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας, που είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.

-Με ολοκληρωμένες δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και ενίσχυσης των υφιστάμενων δομών υγείας και πρόνοιας.

-Με διαφύλαξη, ανάδειξη και προβολή του Πολιτισμού, της Ιστορίας και της Κληρονομιάς μας.

-Με αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών εργαλείων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής κατοίκων και επισκεπτών.

-Και, τελικά, με μετρήσιμα αποτελέσματα προς όφελος όλων των πολιτών της Κισσάμου.

Για την επανα-οριοθέτηση των πραγματικών δυνατοτήτων του τόπου μας και την πολύπλευρη ανάδειξη της ισχυρής του “ταυτότητας”.

Συνομιλώντας με το παρελθόν του, ζώντας το παρόν και σχεδιάζοντας το μέλλον.

Σε αυτό το νέο ξεκίνημα, σημείο “κλειδί” είναι η ενεργοποίηση των πολιτών. Οι καλές προθέσεις δεν αρκούν όταν δεν συνοδεύονται από ένα σύνολο ανθρώπων, που ενώνουν δυνάμεις, βαδίζουν με ενιαία “περπατησιά”, προτάσσουν τους κοινούς στόχους και καταθέτουν, καθημερινά, γνώση, ενέργεια, χρόνο και ανιδιοτελή εργασία.

Και αυτό το σύνολο των ανθρώπων, αυτή η ισχυρή ομάδα είναι σήμερα εδώ κι έχω την τιμή να σας την παρουσιάσω. Μια ομάδα, με ανθρώπους άξιους και ικανούς, από κάθε γωνιά του Δήμου μας, πολλοί από τους οποίους πήραν τη μεγάλη απόφαση να ασχοληθούν για πρώτη φορά με τα κοινά γιατί ένιωσαν ότι δεν πάει άλλο. Ότι, δυστυχώς, με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής Μυλωνάκη, έχουμε πιάσει πάτο.

Αυτούς τους ανθρώπους, που με εμπιστεύτηκαν να ηγηθώ αυτής της ομάδας και στέκονται στο πλευρό μου, τους ευχαριστώ από καρδιάς. Η τιμή είναι μεγάλη. Όπως και η ευθύνη. Τους ευχαριστώ, επίσης, γιατί έχουμε ξεκινήσει, εδώ και καιρό, να εργαζόμαστε με το βλέμμα στο μέλλον και τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσουμε τις βασικές μας θέσεις και το πρόγραμμά μας, ένα “συμβόλαιο” τιμής, για το πώς δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε τα επόμενα χρόνια.

Φίλες και φίλοι

Με πίστη στη συλλογική μας δύναμη, με σχέδιο και με σκληρή δουλειά, μπορούμε να τα καταφέρουμε, μπορούμε να αλλάξουμε την Κίσσαμο.

Από σήμερα, λοιπόν, ξεκινάμε όλοι μαζί, υποψήφιοι και μη. Ξεκινάμε τον αγώνα μας σπίτι σπίτι, καφενείο καφενείο, παρέα με παρέα, για να πούμε την αλήθεια στους φίλους μας, στους συγγενείς μας, στους συνεργάτες μας, στους συναδέλφους μας, στους γείτονές μας.

Να τους πούμε, συνομιλώντας μαζί τους πάντα με σεβασμό και αξιοπρέπεια, ότι ο συνδυασμός μας δεν έχει να κάνει με προσωπικά οφέλη και ραδιουργίες. Κινητήρια δύναμή του είναι η αγάπη μας για την Κίσαμο και μοναδική μας έγνοια είναι να προοδεύσει ο τόπος μας.

Αυτή είναι η δέσμευσή μας. Γιατί η Κίσαμος αξίζει περισσότερα, αξίζει καλύτερα και θα τα πετύχουμε όλοι μαζί! Καλό αγώνα!»

Ελένη Τσατσαρωνάκη: Συστρατεύομαι με τον Θοδωρή Σταθάκη για την Κίσαμο

Χαιρετισμό απηύθυνε η κα Ελένη Τσατσαρωνάκη – Σπηλιώτη, υποψήφια δημοτική σύμβουλος:

«Φίλες και φίλοι, καλησπέρα.

Είμαι η Ελένη, κόρη του Νίκου και της Μαρίας Τσατσαρωνάκη. Κισαμίτισσα, γέννημα θρέμμα. Εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα, εδώ δημιούργησα οικογένεια, εδώ έκανα τις επιχειρήσεις μου, εδώ ζω.

Η Κίσαμος είναι ο τόπος μου, είναι η ζωή μου ολάκερη. Αυτόν τον τόπο τον πονάω και τον νοιάζομαι. Και θέλω να τον δω να πηγαίνει καλά. Να αναπτύσσεται, να αλλάζει πρόσωπο. Να γίνει η Κίσαμος μια σύγχρονη πόλη, να αποκτήσουν πνοή τα χωριά μας.

Αυτή η αγάπη και αυτό το νοιάξιμο με οδήγησαν στην απόφαση να είμαι υποψήφια δημοτική σύμβουλος Κισάμου. Είναι μια απόφαση καρδιάς.

Και σήμερα, σας διαβεβαιώνω ότι εγώ προσωπικά και η οικογένειά μου, τη διαδρομή της οποίας γνωρίζετε όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα κάναμε ποτέ κάτι που θα πλήγωνε τον τόπο μας, όπως κάποιοι ισχυρίζονται, λειτουργώντας με μικροψυχία και ιδιοτέλεια.

Αλλά αυτά δεν είναι της ώρας. Θα δοθούν απαντήσεις για όλα τις επόμενες ημέρες και η αλήθεια θα λάμψει. Προχωράμε λοιπόν.

Εμπιστεύομαι τον Θοδωρή Σταθάκη, την αυτοδιοικητική του εμπειρία και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του.

Εμπιστεύομαι και την ομάδα μας. Είναι μια ομάδα ισχυρή, με ανθρώπους άξιους και ηθικούς, που έχουν την ικανότητα, την όρεξη και τις γνώσεις για ένα νέο ξεκίνημα.

Συστρατεύομαι μαζί τους. Πιστεύω στην ομάδα μας, πιστεύω στις συνεργασίες, πιστεύω στη δύναμη των ανθρώπων, πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα για να κάνουμε το μεγάλο βήμα μπροστά.

Όλοι μαζί. Μαζί για την Κίσαμο, που αξίζει περισσότερα, αξίζει καλύτερα.

Φίλες και φίλοι

Ο Νίκος Καζαντζάκης έγραψε, σε ένα από τα κορυφαία του μυθιστορήματα, κάτι που είμαι πεπεισμένη ότι μπορεί να βρει εφαρμογή ειδικά στην Κίσαμο: “Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα”.

Πιστεύω ότι είναι στο χέρι μας να κάνουμε πράξη το νόημα των λόγων του μεγάλου Κρητικού: να φτιάξουμε, δηλαδή, τον τόπο μας όπως τον θέλουμε.

Με αυτές τις σκέψεις, ζητώ κι εγώ τη στήριξή σας και δεσμεύομαι ότι θα τιμήσω την εμπιστοσύνη σας.

Σας ευχαριστώ».ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ