Δήμος Κισάμου ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κισαμίτικη εξόρμηση στα Αστερούσια Όρη

Ο Σύλλογος Προβολής Κισάμου «Η Γραμπούσα» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γλώσσας Κισάμου, πραγματοποίησαν διήμερη εκδρομή στο «Άγιο Όρος της Κρήτης», τα Αστερούσια Όρη.

Η εκδρομή μας ξεκίνησε το Σάββατο του πρωί με μια στάση για καφέ στο Σπήλι Ρεθύμνου, παίζοντας Κισαμίτικους σκοπούς μπροστά στις προτομές των Μουσικών καλλιτεχνών Μαρκογιαννάκη – Σκορδαλού, με τους νεαρούς μουσικούς Ηλία Ρουπάκη (στο βιολί) και Ιωάννη Στυλιανακάκη (λαγούτο).

Στη συνέχεια, περνώντας από τον κάμπο της Μεσσαράς, φτάσαμε στο χωριό Στέρνες όπου μας περίμεναν πέντε μικρότερα οχήματα και ξεκίνησε μια πορεία 22 χιλιομέτρων για τα Αστερούσια Όρη. Μετά από μια διαδρομή διάρκειας μιας ώρας και δέκα λεπτών, φτάσαμε σε υψόμετρο 1.000 περίπου μέτρων, σε ένα γυμνό τοπίο που θυμίζει Ασιατικά βουνά. Κατηφορίζοντας από την κορυφή έως την παραλία, όπου βρίσκεται η Μονή, αντικρίσαμε ένα τοπίο που μοιάζει πολύ με περιοχές της επαρχίας Σφακίων με την πέτρα και τα ανεμοδαρμένα πεύκα. Τόπος ηρεμίας και περισυλλογής με το βλέμμα σου να χάνεται στο απέραντο γαλάζιο.

Από τον 3ο αιώνα μ.Χ. υπήρχε ο μοναχικός βίος σε διάφορα σπήλαια της περιοχής και αργότερα άρχισε να κτίζεται η Μονή.

Το πρόγραμμά μας περιελάμβανε πρωί – απόγευμα – βράδυ εκκλησιασμό, επίσκεψη σε σπήλαια όπου ασκήτεψαν μοναχοί, μπάνιο σε πεντακάθαρα νερά, φαγητό, γλέντι, χορό.

Το μεσημέρι της Κυριακής αναχωρήσαμε για τον Άγιο Θωμά Ηρακλείου όπου γευματίσαμε και διασκεδάσαμε όλο το απόγευμα με μέλη από τον αδελφοποιημένο Πολιτιστικό Σύλλογο.

Η εκδρομή αξίζει να επαναληφθεί.

Εκ μέρους του Δ.Σ. Προβολής Κισάμου

Ο Προέδρος

Δημήτρης ΓρυμπαουλάκηςΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ