ΔΙΕΘΝΗ

Kinder: Οι βελγικές αρχές κλείνουν το εργοστάσιο μετά τα δεκάδες κρούσματα σαλμονέλας

Οι βελγικές υγειονομικές αρχές διέταξαν την Παρασκευή τον ιταλικό όμιλο ζαχαρωδών Ferrero να αναστείλει την παραγωγή στο εργοστάσιό του στο Βέλγιο, μετά την έρευνα για δεκάδες κρούσματα σαλμονέλας που συνδέονται με τα σοκολατάκια Kinder της εταιρείας.

Η Ferrero, η οποία ανακάλεσε αρκετές παρτίδες σοκολατένιων αυγών Kinder Surprise και άλλων προϊόντων από τα ράφια της Ισπανίας, της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ότι άλλα προϊόντα Kinder που κατασκευάζονται στο εργοστάσιό της στο Αρλόν έχουν επίσης ανακληθεί. Η εταιρεία δεν συνέδεσε ρητά την ανάκληση με τα κρούσματα σαλμονέλας.

Όμως, η βελγική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων AFSCA-FAVV δήλωσε ότι επιβεβαιώθηκε σύνδεση μεταξύ περισσότερων από εκατό κρουσμάτων σαλμονέλας σε διάστημα αρκετών εβδομάδων και της παραγωγής της Ferrero στο νότιο Βέλγιο.

Την Τετάρτη, ο ευρωπαϊκός οργανισμός υγείας είχε δηλώσει ότι διερευνά δεκάδες αναφερόμενα και ύποπτα κρούσματα σαλμονέλας που συνδέονται με την κατανάλωση σοκολάτας σε τουλάχιστον εννέα χώρες, κυρίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών.

Το εργοστάσιο στο Αρλόν αντιπροσωπεύει περίπου το 7% του συνολικού παγκόσμιου όγκου των προϊόντων Kinder, δήλωσε η Ferrero.

Ο βελγικός οργανισμός δήλωσε ότι η απόφαση για την αναστολή της παραγωγής εκεί ελήφθη αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πληροφορίες από τη Ferrero ήταν ελλιπείς. Η άρση της αναστολής θα γίνει μόνο όταν αποδειχθεί ότι το εργοστάσιο πληροί όλους τους κανόνες για την ασφάλεια των τροφίμων.

Ο οργανισμός κάλεσε τους καταναλωτές να μην καταναλώσουν κανένα από τα ανακληθέντα προϊόντα, τα οποία περιλαμβάνουν τα Kinder Surprise, Kinder Surprise Maxi, Kinder Mini Eggs & Kinder Schokobons.

Η εταιρεία δήλωσε ότι υπήρχαν εσωτερικές ανεπάρκειες, που δημιουργούσαν καθυστερήσεις στην έγκαιρη ανάκτηση και ανταλλαγή πληροφοριών.

Προηγουμένως χαρακτήρισε τις ανακλήσεις προληπτικές και δήλωσε ότι κανένα προϊόν Kinder που κυκλοφόρησε στην αγορά δεν είχε βρεθεί θετικό σε σαλμονέλα.

#pgnews

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ