ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδισαν οι παρέες στα σπίτια της Κρήτης: Με ακρίβεια, φτώχια και φιλότιμο τα ρεβεγιόν στο νησί – Δούλεψε καλά το εμπόριο και ο επισιτισμός

Εντός της οικογένειας, με το οικογενειακό τραπέζι να έχει τα απαραίτητα, υποδέχτηκαν το νέο έτος οι Κρητικοί, με ένα πολύ μικρό ποσοστό να “τα έσπασε” τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς σε κάποιο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, ήταν το χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της περιόδου, που σε σχέση με πέρυσι είχε λιγότερο κόσμο στα μαγαζιά.

Αυτές είναι διαπιστώσεις που κατεγράφησαν από εκπροσώπους μαζικών φορέων της εστίασης και της αγοράς. Οι μόνοι που μπορούν να “χαμογελάνε” είναι οι έμποροι με είδη ένδυσης, υπόδησης και τροφίμων, αλλά και ο χώρος των εστιατορίων και των ταβερνών, όπου σε σχέση με πέρυσι διατήρησαν την κίνηση των πελατών τους!

Σε άλλες εποχές φαίνεται πως έχει σταματήσει ο χρόνος της διασκέδασης μέχρι να ξημερώσει για τον περισσότερο κόσμο, τόσο στις πόλεις όσο όμως και στα χωριά, όπου φέτος το φιάσκο των επιδοτήσεων, σε συνδυασμό με την ελάχιστη παραγωγή ελαιολάδου, δεν έχει προηγούμενο.

Όπως δήλωσε χθες η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού Μαρία Αντωνακάκη, «τα μαγαζιά δούλεψαν πάρα πολύ. Συγκέντρωσαν πάρα πολύ κόσμο. Απλά δεν έγιναν πάρα πολλές εκδηλώσεις, αν εξαιρέσεις μεγάλα μαγαζιά μαζικής εστίασης, που έφεραν κάποιες “φίρμες”. Αλλά γενικά, δεν έγινε αυτό που γινόταν άλλες χρονιές, που υπήρχαν μικρά σχήματα. Δηλαδή, δεν υπήρχαν βραδιές σε ζωντανά προγράμματα. Όσον αφορά όμως στην εμπορικότητα και στην επισκεψιμότητα, υπήρχε πολύς κόσμος».

Στο σημείο αυτό, η Μαρία Αντωνακάκη διευκρινίζει: «Σε πρώτη φάση, επειδή αυτά επηρεάζονται και από το κόψιμο των επιδοτήσεων, αλλά και από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, περισσότερο οι άνθρωποι έδωσαν έμφαση στο τραπέζι το οικογενειακό και σε δεύτερη επιλογή στη διασκέδαση».
Καταλήγοντας, η πρόεδρος των επαγγελματιών εστίασης του Ηρακλείου φέρνει ως παράδειγμα τα ντελίβερι.

«Δούλεψαν πάρα πολύ και τα ντελίβερι. Δηλαδή, δεν υπήρχε διαθέσιμο ούτε ένα ντελίβερι για διανομή… Αυτό δείχνει ότι τα μαγαζιά δούλεψαν. Πολλοί παρήγγειλαν από το σπίτι. Και μάλιστα, παρά το γεγονός ότι ο καιρός ήταν καλός. Κατά τ’ άλλα, υπήρχε μια καλή κίνηση στα είδη βασικής ανάγκης. Στα νυχτερινά μαγαζιά, κάποια κέντρα μαζικής εστίασης που είχαν τη δυνατότητα μεγάλου χώρου προτίμησαν να φέρουν κάποιες φίρμες. Εκεί πραγματικά υπήρχε μεγάλη προσέλευση».

«Ο κόσμος έχει πρόβλημα επιβίωσης» 

Αλλά και στον νομό Λασιθίου, σύμφωνα με το στέλεχος της ΓΣΕΕ και πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλη Πεπόνη, ο κόσμος προτίμησε κυρίως το οικογενειακό τραπέζι, στην εκπνοή του παλιού χρόνου και στην υποδοχή του νέου.

«Ο πολύς ο κόσμος τις γιορτές τις πέρασε οικογενειακά, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να περάσει καλά και να υποδεχτεί τον καινούργιο χρόνο. Υπάρχει μεγάλη δυσπραγία στα νοικοκυριά. Τα περισσότερα χρήματα πήγαν στα απαραίτητα. Και όχι σε γλέντια, όπως σε παλαιότερες χρονιές».

Στο σημείο αυτό, ο Μανόλης Πεπόνης λέει πως «παίζει μεγάλο ρόλο στην κατάσταση αυτή ότι έχει κοπεί στον περισσότερο κόσμο, δηλαδή στον δημόσιο τομέα και τον ευρύτερα δημόσιο τομέα ο 13ος μισθός, το Δώρο Χριστουγέννων. Το οποίο “μπάλωνε” πάρα πολλά πράγματα, ειδικά αυτήν την εποχή. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, με ένα μισθό θα πρέπει να προσπαθήσεις έστω να κάνεις μια διαφορά τις μέρες αυτές τις γιορτινές. Και μην ξεχνάμε ότι καπάκι έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας και ένα σωρό άλλοι φόροι.

Επομένως, γι’ αυτό ο περισσότερος κόσμος πέρασε οικογενειακά αυτές τις μέρες. Περιόρισε όσο μπορούσε τις εξόδους του και φοβάμαι πάρα πολύ ότι έτσι θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, γιατί για την επόμενη δεν προμηνύεται μια καλύτερη κατάσταση».

Δούλεψαν τα εμπορικά καταστήματα

Αλλά και από το Ρέθυμνο ο συνδικαλιστής των εμπόρων και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Γιώργος Πολιουδάκης, λέει ότι τα εμπορικά καταστήματα δούλεψαν τόσο τα Χριστούγεννα όσο και την Πρωτοχρονιά.

«Ο κόσμος κατέβηκε λίγο περισσότερο από πέρυσι και έκανε τις αγορές του στα εμπορικά καταστήματα. Το πρώτο πράγμα το οποίο φρόντισε ήταν να εξασφαλίσει τα βασικά είδη για το γιορτινό τραπέζι και κατά δεύτερο λόγο ασχολήθηκε με τα δώρα. Εντάξει, σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση», σύμφωνα με τον Γιώργο Πολιουδάκη, «εδώ στο Ρέθυμνο πήγε αρκετά καλά και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Ωστόσο, καμία σχέση δεν υπάρχει σε σύγκριση με άλλα χρόνια»…

Ως πλέον πολυτέλεια για λίγους χαρακτηρίζει ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας του κλάδου, Νίκος Κοκολάκης, τη διασκέδαση για τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των εργαζομένων.

«Πολύς κόσμος πέρασε πολύ δύσκολα. Έχω και προσωπικές εμπειρίες από συναδέλφους μας, που με πήραν τηλέφωνο και μου ζήτησαν βοήθεια. Τους βοηθήσαμε με κάθε τρόπο, είτε με τρόφιμα είτε με κάποια άλλα αγαθά, όπως κρέας και πατάτες. Μάλιστα για πολλούς δε δόθηκε ούτε το Δώρο Χριστουγέννων από τον ΟΑΕΔ, όπως και το επίδομα ανεργίας. Αυτό είχε λοιπόν το αποτέλεσμα να περάσουν ακόμα πιο δύσκολα αυτές τις γιορτές, αφού δεν είχαν τη δυνατότητα να ψωνίσουν».

Χωρίς Δώρο Χριστουγέννων 

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στέλιος Βοργιάς αποκαλύπτει:

«Είχαμε και φέτος κρούσματα στην καταβολή του Δώρου των Χριστουγέννων και χρειάστηκε να παρέμβουμε. Ωστόσο, ευτυχώς, ήταν ελάχιστα τα περιστατικά φέτος. Εγώ έχω κληθεί να παρέμβω σε τρεις περιπτώσεις. Και υπάρχουν και άλλες με τις οποίες ασχολούνται τα σωματεία».

Τέλος, ο ίδιος συμφωνεί ως προς την αδυναμία του κόσμου να διασκεδάσει λόγω της φοροληστρικής πολιτικής του κράτους και της ακρίβειας.

«Η ακρίβεια θα συνεχίσει να “καλπάζει” και το 2024. Δεν υπάρχει πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος. Από τη μια η ακρίβεια και από την άλλη οι φόροι»…

Χωρίς λεφτά μετά το φιάσκο των επιδοτήσεων 

«Στα χωριά τα καφενεία έκλεισαν νωρίς…» 

«Στα χωριά τα καφενεία έκλειναν από νωρίς… Καμία σχέση με τις γιορτές άλλων εποχών, όταν τα χωριά μας έσφυζαν από ζωή», τόνισε από την πλευρά του προς τη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου και μέλος της διοίκησης της ΕΑΣΗ Γιώργος Περογιαννάκης.

«Οι επιδοτήσεις ήταν κουτσουρεμένες. Λάδι ο κόσμος δεν έβγαλε. Πώς να κάνει γιορτές; Τα καφενεία έκλειναν νωρίς γιατί δεν είχαν κόσμο. Ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση όχι μόνο στην Έμπαρο, αλλά σε ολόκληρη την Κρήτη», ανέφερε ο συνεταιριστής.

Όσο για το μπέρδεμα με τις επιδοτήσεις, ο Γιώργος Περογιαννάκης επιρρίπτει τις ευθύνες στον ίδιο τον υπουργό. «Πιστεύαμε ότι, επειδή είναι από το Ηράκλειο, θα φρόντιζε την Κρήτη. Αλλά έκανε το αντίθετο. Και ας σταματήσει να κατηγορεί τον ΟΠΕΚΕΠΕ για ό,τι έγινε. Ο Λευτέρης Αυγενάκης είναι ο υπουργός. Εμείς αυτόν ξέρουμε και από αυτόν περιμέναμε να δώσει λύση. Δεν έβγαινε στην αρχή και έλεγε ότι θα πληρωνόμασταν σωστά και στην ώρα μας; Τι έγινε τελικά;».

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ