ΕΛΛΑΔΑ

Καμπάνα 850.000 ευρώ σε γιατρό για επιπλοκή πριν 17 χρόνια

Οι χειρότεροι εφιάλτες για τους νοσοκομειακούς γιατρούς φαίνεται ότι παίρνουν σάρκα και οστά, καθώς ενεργοποιήθηκε για τα καλά στην πράξη η εγκύκλιος που είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση μέσω του τότε Αν. Υπουργού Οικονομικών κ. Χουλιαράκη που εκδόθηκε στις 18/1/18. Προέβλεπε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί θα καλούνται να καταβάλουν από την τσέπη τους και όχι το νοσοκομείο τις αστικές αποζημιώσεις σε περιπτώσεις επιπλοκών.

Κάτι που μέχρι τότε δε συνέβαινε καθώς την αστική ευθύνη αναλάμβαναν τα νοσοκομεία.

Ο καταλογισμός για 850.000 ευρώ!

Η υπόθεση αφορά σε γιατρό της Λάρισας του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης, για ιατρική επιπλοκή που είχε συμβεί σε περιστατικό 17 χρόνια πριν!

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr πριν λίγα 24ωρα στον νοσοκομειακό γιατρό της Λάρισας επιδόθηκε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τα σχετικά έγγραφα, στο σπίτι του με περιπολικό της αστυνομίας, μπροστά στα μάτια των παιδιών του. Ο ίδιος ο γιατρός σοκαρίστηκε αφού το περιστατικό συνοδεύτηκε με λεκτική βία από την πλευρά των αστυνομικών όπως καταγγέλλουν τα συνδικαλιστικά όργανα.

Νοσοκομειακοί Γιατροί: Να πληρώσει ο Χουλιαράκης!

Οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) είναι στα κάγκελα καθώς μετά την εγκύκλιο έχει ξεκινήσει «βιομηχανία» αγωγών κατά ιατρικού προσωπικού νοσοκομείων, ενώ θεωρούν υπεύθυνη την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Ξανθό, Πολάκη) οι οποίοι είχαν ενημερωθεί για το πρόβλημα που προκαλείται στους γιατρούς με την εγκύκλιο Χουλιαράκη, αλλά ουδέποτε την ακύρωσαν. Να σημειωθεί ότι Ξανθός – Πολάκης διαβεβαιώνουν τον κλάδο ότι στην πράξη δεν θα ισχύσει.

Όπως δηλώνει στο HealthReport.gr ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου: «Δυστυχώς είναι γεγονός ο πρώτος καταλογισμός αστικής αποζημίωσης για ιατρική επιπλοκή σε γιατρό του ΕΣΥ μέσω ελεγκτικού συνεδρίου.

Το ποσό είναι ούτε λίγο ούτε πολύ είναι 850.000 ευρώ. Αφορά σε γιατρό του Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας για ιατρική επιπλοκή που είχε συμβεί πριν από 17 ολόκληρα χρόνια».

Όπως επισημαίνει ο κ.Παπανικολάου: «Ο γιατρός είχε καταδικάστηκε στο ποινικό δικαστήριο για απλή αμέλεια. Υπενθυμίζουμε ότι έγκαιρα και σε όλους τους τόνους από τον Φεβρουάριο του 2018 είχαμε προειδοποιήσει πως η σχετική εγκύκλιος Χουλιαρακη (18.1.2018) σαφέστατα προβλέπει αυτόματα καταλογισμό στον γιατρό αστικής αποζημίωσης που επιδικάζεται σε βάρος του νοσοκομείου για ιατρική επιπλοκή, μέσω ελεγκτικού συνεδρίου χωρίς καν κάποια διοικητική απόφαση, αν προηγουμένως ο γιατρός έχει καταδικαστεί στο ποινικό δικαστήριο για αμέλεια».

Ο Γ.Γ. της ΟΕΝΓΕ δηλώνει ότι έτσι αργά η γρήγορα θα φύγουν από το ΕΣΥ γιατροί οδηγώντας το σε πλήρη κατάρρευση:

«Επίσης είχαμε προειδοποιήσει ότι αυτό οδηγεί κατευθείαν σε ραγδαία και πλήρη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης, καθώς από τη μία τα ποσά που επιδικάζονται είναι κολοσσιαία. Για μια μόνο περίπτωση μπορεί η αποζημίωση να είναι μεγαλύτερη από τις συνολικές αποδοχές ενός γιατρού ΕΣΥ στα συνολικά 25 χρόνια της υπηρεσίας του.

Από την άλλη ο μαζικός εξαναγκασμός των νοσοκομειακών γιατρών σε ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια αστικής ευθύνης, θα οδηγήσει άμεσα την εκτόξευση των ασφαλίστρων σε ύψος τουλάχιστον 15.000 έως 20.000 ευρώ ετησίως. Πράγμα που νομοτελειακά θα οδηγήσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε ομαδική μαζική παραίτηση».

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες»

Ο κλάδος βλέπει πίσω από την όλη υπόθεση συμφέροντα με τις ασφαλιστικές εταιρείες που όπως ισχυρίζονται φαίνεται να είχαν στόχο οι προηγούμενοι υπουργοί. Ο Πάνος Παπανικολάου αναφέρει στο HealthReport.gr: «Επίσης είχαμε επισημάνει ότι κάτι πολύ βρώμικο υπάρχει μέσα στο γραφείο του κ.Χουλιαρακη καθώς ήδη από τον Νοέμβριο του 2017 δηλαδή δυο ολόκληρους μήνες πριν την έκδοση της επίμαχης εγκυκλίου, οι νοσοκομειακοί γιατροί είχαν αρχίσει να βομβαρδίζονται από ασφαλιστικές εταιρείες για συμβόλαια.

Δυστυχώς για το θέμα έχει τεράστια ευθύνη η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας και ιδιαίτερα ο Ανδρέας Ξανθός γιατί επί 1,5 χρόνο παραπλανούσε τους νοσοκομειακούς γιατρούς λέγοντας δήθεν πως το θέμα αφορά όχι ιατρικές επιπλοκές, αλλά μόνο άλλα αδικήματα για τα οποία δικαστικά τεκμηριώνεται δόλος.

Ενώ τώρα πανηγυρικά αποδεικνύεται ότι αυτό ήταν ένα καταγέλαστο ψέμα».

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί:

-Άμεσα να ακυρωθεί από το ελεγκτικό συνέδριο ο καταλογισμός της συγκεκριμένης αποζημίωσης στον γιατρό της Λάρισας.

-Να γίνει νομοθετική ρύθμιση για ακύρωση της εγκυκλίου.

-Να πάρουν άμεσα δημόσια θέση Ξανθός Πολάκης, και να παραδεχτούν πως έσφαλαν και παραπλάνησαν τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

-Να πάρουν άμεσα δημόσια θέση οι νυν υπουργοί Κικίλιας Κοντοζαμάνης

«Και να μην αρχίσουν τα γνωστά ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε και εμείς υλοποιούμε. Αν δεν γίνουν τα παραπάνω τότε τεκμηριωμένα οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσουν σε ραγδαία διάλυση το δημόσιο ΕΣΥ» δηλώνει στο HealthReport.gr ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ.

Πηγή: healthreport.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ