Γεύση - Ψυχαγωγία

«Καλάβρυτα 1943»: Τι λέει ο σκηνοθέτης της ταινίας για τον «καλό ναζί» που σώζει γυναικόπαιδα

Για την σκηνή που έχει προκαλέσει σάλο στην ταινία «Καλάβρυτα 1943» και παρουσιάζει τον «καλό Αυστριακό ναζί» να σώζει γυναικόπαιδα από το σχολείο του χωριού την ώρα του Ολοκαυτώματος, μίλησε ο σκηνοθέτης της ταινίας, Νικόλας Δημητρόπουλος.

Όπως ο ίδιος είπε στον ΑΝΤ1, «εμείς έχουμε πει ότι είναι μυθοπλασία η ταινία και σκοπός ήταν να δείξει τα φρικαλέα πράγματα που έχουν κάνει οι Ναζί στα Καλάβρυτα και στην Ελλάδα και το ποσό κακό έχει κάνει ο φασισμός γενικότερα».

«Κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα για δικούς του σκοπούς. Το Ολοκαύτωμα δεν συνάδει με τη μυθοπλασία», είχε πει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της Ενωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, Χαρίλαος Ερμείδης για τις αντιδράσεις της Ενωσης και τοπικών φορέων των Καλαβρύτων σχετικά με μια σκηνή της ταινίας «Καλάβρυτα 1943» που κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους την ερχόμενη Πέμπτη.

Η επίμαχη σκηνή δείχνει έναν Αυστριακό Ναζί να ανοίγει την πόρτα του σχολείου όπου οι Γερμανοί είχαν κλείσει μητέρες και μικρά παιδιά πριν εκτελέσουν τους άνδρες των Καλαβρύτων συντελώντας σε ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των παραγωγών της ταινίας, του σκηνοθέτη ή των συντελεστών της. Αυτό που μας πονάει είναι ότι δεν μπορείς να παρουσιάζεις αναληθή στοιχεία για να περάσεις άλλη γραμμή στα γεγονότα», τονίζει ο κ. Ερμείδης που υπογραμμίζει ότι η θεωρία του «καλού Ναζί» έχει καταρριφθεί τεκμηριωμένα εδώ και χρόνια. «Οι σχετικές μαρτυρίες υπάρχουν γιατί κάποτε έτσι είχε ειπωθεί. Ομως ακόμα και Αυστριακοί δημοσιογράφοι ή σκηνοθέτες που ήρθαν στα Καλάβρυτα στο παρελθόν και ήθελαν να γυρίσουν ταινίες ή να κάνουν ρεπορτάζ για τον υποτιθέμενο “καλό Αυστριακό Ναζί”, αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω άπρακτοι και να ζητήσουν συγγνώμη για την άγνοιά τους επί του θέματος όταν τους παραθέσαμε τα στοιχεία».

Ο κ. Ερμείδης εξηγεί επίσης ότι η δημοτική αρχή των Καλαβρύτων την περίοδο που γινόταν η προετοιμασία της ταινίας έδωσε γη και ύδωρ στους συντελεστές. «Πήγαν στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, είδαν τα στοιχεία και μετά τα έκαναν ό,τι ήθελαν. Τους ανοίξαμε όλες τις πόρτες και αυτοί στη συνέχεια μας αγνόησαν. Δεν πήραν τη γνώμη μας ποτέ για το πώς έχουν τα πράγματα. Θα έπρεπε να είχαν σεβαστεί την ιστορική αλήθεια», λέει και προσθέτει: «Περιμένουμε να δούμε την ταινία. Αν διαπιστώσουμε εκεί ότι θίγονται οι εκτελεσθέντες και οι απόγονοί τους, δεν θα το αφήσουμε έτσι. Δεν υπάρχει άλλη οδός από τη νομική». Καταλήγει υπογραμμίζοντας: «Γυρίστε ό,τι ταινία θέλετε, πείτε ό,τι θέλετε αλλά μη διαφοροποιείτε τα ιστορικά στοιχεία. Αν κάποιος κάνει μυθοπλασία είναι υποχρεωμένος να το διευκρινίζει».

#pgnews




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ