ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κακοκαιρία “Daniel”: Tα προϊόντα που θα λείψουν από το τραπέζι μας και πόσο θα ακριβύνουν

Σοβαρό κίνδυνο ελλείψεων και ανατιμήσεων στην αγορά, φέρνουν οι καταστροφικές πλημμύρες στον Θεσσαλικό κάμπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα κενά στην τροφοδοσία της αγοράς, έχουν φανεί ήδη με ελλείψεις σε προϊόντα, όπως κορυφαίας γαλακτοβιομηχανίας με έδρα τα Τρίκαλα, οι εγκαταστάσεις της οποίας δέχθηκαν, εξαιτίας της κακοκαιρίας μεγάλους όγκους νερού με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα στην παραγωγή της.

pinakas

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες επιχειρήσεις, ανάμεσά τους εταιρεία φυσικού μεταλλικού νερού με έδρα την Καρδίτσα, τυροκομική εταιρεία στη Μαγνησία, αλλά και οινοποιητικές μονάδες, μονάδες μεταποίησης φρούτων και λαχανικών, με αποτέλεσμα η τροφοδοσία για κάποιο διάστημα, να αντιμετωπίσει προβλήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η Περιφέρεια Θεσσαλίας τροφοδοτούσε την εγχώρια κατανάλωση με το 63% των αχλαδιών, το 43,5% των μήλων, το 34% του σκληρού σιταριού για την παραγωγή ζυμαρικών, το 22% του πρόβειου, το 16,49% του γίδινου και το 10% της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, καθώς και το 18,3% του βόειου κρέατος. Τώρα η ζήτηση αυτή θα πρέπει να καλυφθεί ακόμα και από το εξωτερικό.

Το υπουργείο Ανάπτυξης έσπευσε από την πρώτη να προχωρήσει σε επέκταση του πλαφόν στο περιθωρίου κέρδους βασικών και άλλων ειδών όπως τα τρόφιμα, ωστόσο η ενέργεια αυτή δεν μπορεί να ανατρέψει τις αυξήσεις, που ενδεχομένως προκύψουν, καθώς οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες θα χρειαστεί να καλυφθούν με το όποιο κόστος.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ