ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Και η φύση τρελάθηκε! Η καλοκαιρία του φετινού χειμώνα στην Κρήτη έχει ενεργοποιήσει τον μηχανισμό άνθισης

«Ούτε κρύο, ούτε ζέστη. Ούτε καλοκαίρι, ούτε χειμώνας»… Με αυτά τα λόγια, κάνοντας λόγο για φαινόμενο που έχει ήδη ξεγελάσει τις ελιές, ακόμα και τις αμυγδαλιές σε διάφορες περιοχές, κάνοντάς τις να ανθίζουν ή να ετοιμάζονται με το “σκάσιμο των οφθαλμών” να ανθίσουν μέσα στο καταχείμωνο, περιγράφει την κατάσταση της αλλαγής των εποχών στην Κρήτη ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, γεωπόνος Γιάννης Σμυρνάκης.

Μάλιστα, αν συνεχιστεί αυτή η καιρική αστάθεια, όπως λέει, θα έχουμε την επόμενη χρονιά προβλήματα στην παραγωγή του ελαιοκάρπου, αλλά και άλλων καλλιεργειών, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημα των αγροτών και την ισορροπία της φύσης!

«Μπορεί να είμαστε στα μέσα του Ιανουαρίου, αλλά ουσιαστικά δεν έχουμε χειμώνα ακόμα. Και όλο αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα στα φυτά», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά στο neakriti.gr, ο γεωπόνος Γιάννης Σμυρνάκης. Και προσθέτει λέγοντας πως «αυτό που γίνεται είναι ότι δεν έχουν συμπληρωθεί οι απαιτούμενες ώρες ψύχους που χρειάζονται. Από την άλλη, έχουμε και υψηλές θερμοκρασίες αυτή την περίοδο, όπως και το προηγούμενο διάστημα. Οπότε αυτό έχει κάνει τα φυτά σε ορισμένες περιπτώσεις να πάρουν λάθος μήνυμα. Και παρατηρούμε σε ορισμένες περιοχές τα φυτά να ανθίζουν, κάτι που δεν είναι αυτή τη στιγμή καλό να συμβαίνει. Ιδιαίτερα στις δεντρώδεις καλλιέργειες, όπως είναι οι ελιές, όπως είναι οι αμυγδαλιές κ.λπ.»…

Σύμφωνα με τον Γιάννη Σμυρνάκη, δεν είναι ακόμα σε εκτεταμένη κλίμακα όλη αυτή η κατάσταση, αλλά μπορεί κανείς να συναντήσει ανθισμένα δέντρα σε διάφορες περιοχές της υπαίθρου και αυτό είναι καταστροφικό για τα δέντρα εκείνα, λόγω του γεγονότος ότι ο χειμώνας ουσιαστικά είναι ακόμα μπροστά μας.

«Αυτό που απαιτείται είναι να υπάρχει μία χρονική περίοδος ψύχους για τα δέντρα αυτά. Έτσι, ώστε, να πέσουν σε λήθαργο και να έχουμε στη συνέχεια όταν θα μπούμε στην άνοιξη την άνθισή τους. Αυτό που γίνεται τώρα δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις, αφού ανοίγοντας τα μάτια για να πετάξουν τον ανθό, μια παγωνιά που θα ακολουθήσει θα προκαλέσει προβλήματα, να “κάψει” τα άνθη, και κατά συνέπεια στην παραγωγική διαδικασία», σύμφωνα με τον απερχόμενο γενικό γραμματέα του Παραρτήματος Κρήτης, γεωπόνο Γιάννη Σμυρνάκη.

Βέβαια, το μόνο παρήγορο, σύμφωνα με τον γεωπόνο, είναι ότι ακόμα βρισκόμαστε σε ένα στάδιο που να μας επιτρέπει να ελπίζουμε και σε βροχές και σε χαμηλές θερμοκρασίες στο επόμενο διάστημα.

«Είναι νωρίς αυτή τη στιγμή για να κάνουμε εκτιμήσεις, αλλά άμα συνεχίσει έτσι και δε χειμωνιάσει, σε σύντομο χρονικό διάστημα σίγουρα θα έχουμε προβλήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Να κλαδέψουν κανονικά οι αγρότες»

Τι πρέπει όμως να κάνει σε αυτή τη φάση και με βάση όλη αυτή την κατάσταση ο αγροτικός κόσμος; Να κλαδέψει κανονικά τις ελιές, τα αμπέλια του και να τα άλλα του δέντρα;

«Αυτή τη στιγμή πρέπει να κλαδέψουν κανονικά τις ελιές τους. Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Καλό θα είναι να μπουν και να κάνουν όλες τις αναγκαίες καλλιεργητικές τους φροντίδες. Είναι ακόμα πάρα πολλές ελιές που είναι αράβδιστες. Και καλό είναι να ραβδιστούν, να κλαδευτούν και να λιπανθούν. Διότι, με αυτόν τον καιρό, όπως έχει αλλάξει, δεν μπορούμε να δώσουμε οδηγίες για αναμονή. Δεν ξέρουμε αν θα κάνει χειμώνα. Δεν ξέρουμε αν θα κάνει καλοκαίρι. Είναι μία πολύ παράξενη περίοδος, που δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι».

Όσο για τα κηπευτικά, αυτός ο καιρός προκαλεί ασθένειες: «Αυτός ο καιρός με την υγρασία, που μπορεί να βρέχει και αμέσως μετά να κάνει ζέστη, προκαλεί διάφορες μυκητολογικές ασθένειες. Θα πρέπει οι παραγωγοί να είναι σε εγρήγορση σε όλα αυτά τα προβλήματα και να κοιτάζουν να κάνουν το καλύτερο. Δυστυχώς, ο καιρός είναι ένα φαινόμενο για το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Απλώς θα πρέπει να προσπαθούμε πάντοτε όπως μπορούμε να το αντιμετωπίζουμε», καταλήγει ο Γιάννης Σμυρνάκης προς την εφημερίδα μας.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

 




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ