ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη – ελαιόλαδο: Ολοκληρώνεται το λιομάζωμα στα βόρεια – Πώς να πετύχετε την καλύτερη τιμή

17 Ιανουαρίου σήμερα και η ελαιοκομική περίοδος στα βόρεια τμήματα του Ηρακλείου βρίσκεται προς ολοκλήρωση με τους ρυθμούς που αλέθουν τα ελαιουργεία να έχουν ήδη πέσει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις Βόρειες περιοχές του Ηρακλείου η ελαιοσυλλογή αγγίζει το 95% την ώρα που στη Μεσσαρά το ίδιο ποσοστό φτάνει το 60 με 70%. Στην περιοχή της Βιάννου, απομένει ένα 35% προκειμένου να ολοκληρωθεί η ελαιοσυλλογή.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος, Μιχάλη Καμπιτάκη, οι ρυθμοί στα ελαιουργεία στις βόρειες περιοχές του Ηρακλείου έχουν ήδη ατονήσει, καθώς πλέον δεν αλέθουν κάθε βράδυ αλλά περιμένουν να συγκεντρώσουν μία μεγάλη ποσότητα ελαιοκάρπου προκειμένου να αλέσουν ξανά.

Η τιμή του ελαιολάδου, σύμφωνα με τον ίδιον, διατηρείται σε καλά επίπεδα αφού ο μέσος όρος φτάνει τα 4,70 ευρώ για τον παραγωγό. Αναφορικά με τις εκτιμήσεις του αγροτικού κόσμου για περαιτέρω αύξηση στην τιμή του ελαιολάδου το επόμενο διάστημα, ο Μιχάλης Καμπιτάκης σημειώνει ότι αυτή δεν αποκλείεται, ωστόσο όπως λέει, αυτό θα εξαρτηθεί από την κατανάλωση που θα υπάρξει.

Μιχάλης Καμπιτάκης

(Ο Μιχάλης Καμπιτάκης)

 

Όπως σημειώνει, η παραγωγή της Ισπανίας μειώθηκε στο 50% ενώ στο 40% μειώθηκε η παραγωγή της Ιταλίας με αποτέλεσμα αν δεν μειωθεί η κατανάλωση το επόμενο διάστημα να έχουμε περαιτέρω αύξηση στην τιμή του ελαιολάδου.

Πώς να πετύχει ο παραγωγός την καλύτερη τιμή

Ένας τρόπος για να πετύχει ο παραγωγός την καλύτερη μέση τιμή είναι να “κόβει” σταδιακά το ελαιόλαδο του έτσι ώστε και να μην ξεμείνει η αγορά από λάδι αλλά και για να διατηρείται η καλή τιμή.

Όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος, Μιχάλης Καμπιτάκης, “ο παραγωγός θα μπορέσει να πετύχει την καλύτερη μέση τιμή του ελαιολάδου εάν “κόβει” ανά χρονικά διαστήματα το ελαιόλαδο του στα ελαιουργεία και όχι όλο μαζίΓια παράδειγμα, λέει ο κ. Καμπιτάκης, εάν κάποιος παραγωγός έβγαλε φέτος πέντε τόνους ελαιολάδου ο καλύτερος τρόπος για να πετύχει την καλύτερη μέση τιμή είναι να κόψει τμηματικά το ελαιόλαδο του και όχι μαζικά, κάτι που ήδη κάνουν αρκετοί παραγωγοί.

Εκτός από την καλή τιμή, με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει να έχει και συνεχή ροή εσόδων, καταλήγει ο κ. Καμπιτάκης.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ