ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Νομός Χανίων

Κ.Η.Φ.Η. Χανίων: Ένας σημαντικός θεσμός για όσους τον έχουν πραγματικά ανάγκη

Τον Σεπτέμβριο του 2010 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Δομής: Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) του Δήμου Ελευθερίου Βενιζέλου που λίγους μήνες αργότερα εντάχθηκε στον Καλλικρατικό Δήμο Χανίων.

Το Κ.Η.Φ.Η. Χανίων, δημιουργήθηκε μέσω ενός διαγωνισμού που προκήρυξε η Περιφέρεια Κρήτης μέσω της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης (ΔΙ.Σ.Α.), για την επιλογή αναδόχων της πράξης «Ενέργειες στήριξης ηλικιωμένων ατόμων που χρήζουν βοήθειας» στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού 2007-2013» και στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για τη Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 της δράσης «Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.)».

Ωστόσο, το Κ.Η.Φ.Η. Χανίων εντάχθηκε μερικά χρόνια αργότερα στο ΕΠ ΚΡΗΤΗ 2014-2020 – Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο (      ΕΣΠΑ 2014 – 2020), με δικαιούχο πλέον το ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ
Ο προϋπολογισμός ανήλθε σε 392.652 ευρώ, με ημερομηνία ένταξης την 16/11/2016.
Αντικείμενο της πράξης είναι η συνέχιση της λειτουργίας και παροχής από το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.), υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας σε 25 ηλικιωμένα άτομα που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα, αφού αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες, άνοια ή άλλα σοβαρά προβλήματα.

Η συχνότητα παροχής των υπηρεσιών προς τους ωφελούμενους είναι σε καθημερινή βάση από Δευτέρα έως Παρασκευή 7.30 μ.μ. – 3.30 μ.μ. και μπορούν να απολαμβάνουν όλων των ειδών τις υπηρεσίες που προσφέρονται στη Δομή.

Πιο συγκεκριμένα, το Κ.Η.Φ.Η. καθημερινά προσφέρει πρωινό γεύμα στους άμεσα ωφελούμενους, ενώ ακολουθεί ανάγνωση της εφημερίδας και σχολιασμός των εξελίξεων της επικαιρότητας της τοπικής κοινωνίας αλλά και της χώρας γενικότερα.

Στη συνέχεια, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του κάθε ωφελούμενου, γίνεται χωρισμός σε ομάδες με διάφορες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα, χαρτιά, τάβλι, επιτραπέζια παιχνίδια, βιβλία, κέντημα, κ.α. με τη βοήθεια του προσωπικού της Δομής (κοινωνικοί φροντιστές).

Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο κάθε ωφελούμενος λαμβάνει τη φαρμακευτική του αγωγή ή ενεσοθεραπεία με τη βοήθεια της νοσηλεύτριας.

Εβδομαδιαίως γίνεται προβολή παλιών ελληνικών ταινιών, ενώ δύο φορές την εβδομάδα γίνεται συνταγογράφηση των βιβλιαρίων των ωφελουμένων στη Δομή από το γιατρό και λήψη ζωτικών σημείων (αρτηριακής πίεσης, σακχάρου, θερμοκρασίας, σφίξεων και χοληστερόλης) από τη νοσηλεύτρια του κέντρου.

Όλο το προσωπικό της Δομής προσφέρει υποστήριξη στους ωφελούμενους σχετικά με προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σπίτι, στην οικογένεια, αλλά και στη κοινωνία και βοηθούν στην επίλυση αυτών, αφιερώνοντας 1-2 ώρες προσωπικής συζήτησης.

Σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαία η παρουσία και παρέμβαση του οικογενειακού περιβάλλοντος, κανονίζονται έπειτα από συνεννόηση συζητήσεις με τα μέλη της οικογένειας.

Επίσης, διοργανώνονται ιατρικές ημερίδες σε συνεργασία με το γιατρό και τη παροχή ειδικών μηχανημάτων για τη μέτρηση αρτηριακής πίεσης, τη μέτρηση του ουρικού οξέος και της αστικής μάζας, με αντίστοιχη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και συμβουλευτική από το γιατρό.

Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, ενημερώνουν τους ωφελούμενους για πρόληψη ατυχημάτων στο σπίτι και παράλληλα γίνεται επίδειξη πρώτων βοηθειών.

Ακόμα γίνονται ομιλίες από τον ιερέα της Ενορίας σχετικά με θρησκευτικά θέματα τις γιορτινές μέρες.

Παράλληλα, σπουδάστριες από σχολές κομμωτικής – αισθητικής προσφέρουν εθελοντικά τα υπηρεσίες τους για τον καλλωπισμό και τη φροντίδα των ωφελουμένων 2- 3 φορές το χρόνο.

Διοργανώνονται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με χειροτεχνίες όπως λαμπάδες, στεφάνια, πήλινα αντικείμενα, κολάζ, ημερολόγια, φύτεμα λουλουδιών, κορνίζες, βάψιμο αυγών κ.α.

Ακόμα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ψυχαγωγικού χαρακτήρα με μουσικοχορευτικά συγκροτήματα και φαγητό την Πρωτομαγιά, την Τσικνοπέμπτη, τα Χριστούγεννα και την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένου, καθώς και αναβίωση του εθίμου του «Κλήδωνα» και ετήσιες ημερήσιες εκδρομές.

Τέλος, οργανώνονται εκδηλώσεις μαγειρικών ικανοτήτων με τη παρασκευή πασχαλινών κουλουριών και τσουρεκιών, σπιτικής λεμονάδας και γρανίτας, καλιτσούνια, λουκουμάδες και άλλες παραδοσιακές συνταγές του τόπου μας.

Κάποιες από τις καλλιτεχνικές και μαγειρικές εκδηλώσεις γίνονται για φιλανθρωπικό σκοπό με προσφορά των προϊόντων σε ιδρύματα και ειδικά σχολεία. Η εκτίμηση των αναγκών των άμεσα ωφελούμενων σε πρώτη φάση γίνεται μέσω του ιστορικού που λαμβάνει η νοσηλεύτρια, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα στελέχη της Δομής.

Η ένταξη του Κ.Η.Φ.Η. Χανίων στο ΕΠ ΚΡΗΤΗ 2014-2020. Εξασφάλισε στη Δομή τη συνέχιση παροχής υπηρεσιών από το προσωπικό της που αποτελείται από έναν νοσηλευτή ΤΕ, δύο νοσηλευτές ΔΕ, έναν φυσικοθεραπευτή ΤΕ, έναν υπάλληλο ως βοηθητικό προσωπικό και έναν οδηγό. Επίσης, καλύπτει και άλλες δαπάνες, όπως προμήθεια αγαθών, γραφική ύλη, αναλώσιμα, λοιπές λειτουργικές δαπάνες, συμβάσεις παροχής υπηρεσιών (καθαριότητα ή φύλαξη), δαπάνες δημοσιότητας κλπ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ