ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Ενέκρινε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων με τη Χαμάς

Υπέρ της αποδοχής συμφωνίας για προσωρινή κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς που θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή ομήρων που κρατούνται από την οργάνωση για Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές, ψήφισε τα ξημερώματα το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ.

Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος τόνισε πως σύμφωνα με το σχέδιο, η Χαμάς θα απελευθερώσει 30 παιδιά, οκτώ μητέρες και 12 ακόμη γυναίκες κατά τη διάρκεια μιας πενταήμερης κατάπαυσης του πυρός.

Επίσης, όλα τα υποκαταστήματα των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας -οι IDF, η Shin Bet και η Mossad- υποστηρίζουν τη σχεδιαζόμενη συμφωνία.

Η συμφωνία σύμφωνα με τον αξιωματούχο αφορά μόνο τους Ισραηλινούς που είναι ακόμη ζωντανοί, ενώ πρόσθεσε ότι η Χαμάς μπορεί να απελευθερώσει ξένους υπηκόους ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με τις χώρες.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου όρισε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει επισκέψεις του Ερυθρού Σταυρού σε ομήρους που δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί καθώς και προμήθεια φαρμάκων.

Αρχικά, το ακροδεξιό κόμμα του Θρησκευτικού Σιωνισμού εξέφρασε την αντίθεσή του στη συμφωνία, ωστόσο, ψήφισε υπέρ. Μόνο οι υπουργοί Otzma Yehudit ψήφισαν κατά, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.

Αμερικανοί υπήκοοι ανάμεσα στους ομήρους που θα ελευθερωθούν – Και ένα κοριτσάκι 3 ετών

Η συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς που προβλέπει ανταλλαγή ομήρων του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας με παλαιστίνιους φυλακισμένους συμπεριλαμβάνει τρεις υπηκόους των ΗΠΑ, ανάμεσά τους κορίτσι τριών ετών, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι γονείς του παιδιού αυτού –διευκρίνισε πως το μικρό του όνομα είναι Αμπιγκέιλ–, το οποίο θα κλείσει τα 4 του χρόνια την Παρασκευή, ήταν ανάμεσα στους 1.200 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην έφοδο μαχητών της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Την Πέμπτη ξεκινά η απελευθέρωση ομήρων – Έξι νοσοκομεία στις επάλξεις

Έτοιμα να υποδεχθούν τους ομήρους που πρόκειται να απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας είναι έξι νοσοκομεία στο Ισραήλ, έχοντας δημιουργήσει καθορισμένες ενώσεις για τη λήψη τους, χωριστά από άλλους ασθενείς.

Την Πέμπτη αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων και ανταλλαγής με Παλαιστίνιους κρατούμενους, με το πρώτο γκρουπ ομήρων να επιστρέφει στο Ισραήλ.

Σε πέντε στάδια η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων μετά τη συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς

Το Channel 12 μετέδωσε νωρίτερα ότι το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου έχει αναπτύξει μία καθορισμένη διαδικασία, μέσω της οποίας οι όμηροι θα απελευθερωθούν και θα μεταφερθούν στο Ισραήλ ως εξής:

  • Αρχικά, η Χαμάς πρόκειται να παραδώσει τους ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό.
  • Στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε εκπροσώπους των IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις).
  • Στη συνέχεια οι όμηροι θα υποβληθούν σε έναν αρχικό ιατρικό έλεγχο από τις αρχές και ακολούθως θα μεταφερθούν σε ένα από τα πέντε απομονωμένα ιατρικά κέντρα σε όλο το Ισραήλ για να συναντηθούν με τις οικογένειές τους.
  • Στο τέταρτο στάδιο, οι ιατρικές και οι αμυντικές Aρχές θα καθορίσουν από κοινού εάν τουλάχιστον κάποιοι από τους ομήρους μπορούν να δώσουν πληροφορίες.
  • Στο τελικό στάδιο, οι όμηροι θα υποβληθούν πράγματι σε εξέταση από αξιωματούχους ασφαλείας.

Νετανιάχου: Ο πόλεμος με τη Χαμάς δεν θα σταματήσει μετά την κατάπαυση του πυρός για την απελευθέρωση ομήρων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο πόλεμος κατά της Χαμάς δεν θα σταματήσει μετά την κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί η ανταλλαγή ομήρων.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί. «Θέλω λοιπόν να διευκρινίσω το εξής: Είμαστε σε πόλεμο, θα συνεχίσουμε να είμαστε σε πόλεμο… μέχρι να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας. Θα καταστρέψουμε τη Χαμάς, θα φέρουμε πίσω όλους τους απαχθέντες και τους αγνοούμενους και θα διασφαλίσουμε ότι στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα υπάρχει πλέον απειλή για το Ισραήλ».

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ βοήθησε στη βελτίωση της συμφωνίας ώστε να συμπεριλάβει περισσότερους ομήρους», είπε.

Ικανοποίηση εκφράζει η Χαμάς για τη συμφωνία με το Ισραήλ 

Από την πλευρά της η Χαμάς εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία να κηρυχθεί «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας, που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση του Ισραήλ και προβλέπει την ανταλλαγή τουλάχιστον 50 ισραηλινών και αλλοδαπών ομήρων που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα με παλαιστίνιους φυλακισμένους, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

«Οι διατάξεις αυτής της συμφωνίας καταρτίστηκαν με βάση το όραμα της αντίστασης και την αποφασιστικότητά της να υπηρετήσει τον λαό μας και να ενισχύσει την επιμονή του έναντι της επίθεσης», ανέφερε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

«Επιβεβαιώνουμε πως θα παραμείνουμε με το δάκτυλο στη σκανδάλη και ότι τα τάγματα των θριαμβευτών μας θα παραμείνουν σε επιφυλακή», προειδοποίησε.

Δυνάμει της συμφωνίας, αναμένεται να εισέλθουν εκατοντάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθειαιατρικό υλικό και καύσιμα σε όλα τα τμήματα της Λωρίδας της Γάζας, πάντα κατά την ανακοίνωση της Χαμάς.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και προβλέπει την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που πήραν μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος όταν εξαπέλυσαν έφοδο σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Χαιρετίζει τη συμφωνία ο Τζο Μπάιντεν

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τόνισε πως η συμφωνία προσμένει να οδηγήσει στην επιστροφή στην πατρίδα τους «κι άλλων αμερικανών ομήρων». Αναφερόταν στην απελευθέρωση δυο γυναικών με αμερικανική υπηκοότητα από τη Χαμάς στα τέλη Οκτωβρίου.

«Η σημερινή συμφωνία αναμένεται να φέρει πίσω στην πατρίδα επιπλέον αμερικανούς ομήρους και δεν θα σταματήσω ώσπου να απελευθερωθούν όλοι», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Υπενθυμίζεται ότι στους ακατάπαυστους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας έκτοτε έχουν σκοτωθεί πάνω από 14.100 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 5.840 παιδιά και πάνω από 3.900 γυναίκες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ