Γεύση - Ψυχαγωγία

Ηλίας Μαμαλάκης: Οι ογκολογικοί ασθενείς μπορούν να τρώνε και καλά και νόστιμα!

Μία συνάντηση σε ένα δείπνο πριν λίγους μήνες μεταξύ του Ηλία Μαμαλάκη και της αναπληρώτριας καθηγήτριας Ακτινοθεραπείας Μαρίας Τόλια ήταν η αφορμή για την δημιουργία του βιβλίου “Νόστιμες συνταγές” με κρέας, ψάρι, ζύμες και γλυκά που φροντίζουν την υγεία των ανθρώπων με νεοπλασία και την υπογραφή του γνωστού σεφ.

Μέχρι πρόσφατα το βιβλίο υπήρχε μόνο διαδικτυακά, τώρα κυκλοφορεί σε μια καλαίσθητη έκδοση, με την σφραγίδα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης.

Απευθύνεται σε ογκολογικούς ασθενείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία και ανοσοθεραπεία και χρειάζονται ειδική διατροφή.

Όπως είπε στο ekriti ο κ. Μαμαλάκης, το βιβλίο αυτό, ανάμεσα στα 18 που έχει γράψει, είναι για εκείνον “ένα μικρό παράσημο για το οποίο καμαρώνω ιδιαίτερα αφού μου δόθηκε η δυνατότητα να βοηθήσω τους ανθρώπους να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής και κοινωνικότητας, με λιγότερες παρενέργειες, απολαμβάνοντας νόστιμο φαγητό”.

Η πρώτη έκδοση του βιβλίου, με την σφραγίδα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης)

Στην υλοποίησή του καθοριστική ήταν η συνδρομή του κλινικού διαιτολόγου – διατροφολόγου κ. Δημήτρη Πέτσιου.

Η κα Τόλια σημείωσε ότι, μελέτησε τις παγκόσμιες κατευθυντήριες οδηγίες από την Ευρώπη και την Αμερική μέχρι την Ιαπωνία για το τι επιτρέπεται και τι όχι στη διατροφή των υπό θεραπεία ογκολογικών ασθενών και σήμερα το βιβλίο διατίθεται από το site του ΠΑΓΝΗ (www.pagni.gr)ενώ εκδόθηκε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και διατίθεται δωρεάν στους ασθενείς.

“Είναι μια εξαιρετική ιδέα αυτό το βιβλίο, γιατί οι ασθενείς μας έχουν σοβαρό πρόβλημα με την διατροφή τους και αυτές οι συνταγές βοηθούν στον να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους” είπε στο ekriti ο καθηγητής κ. Δημήτρης Μαυρουδής.

Σύμφωνα με την κα Τόλια, η υλοποίηση της ιδέας πραγματοποιήθηκε μέσω του Συλλόγου Στήριξης Ασθενών που πάσχουν από νεοπλασματική νόσο “Ευ Ζω με τον καρκίνο’’.

Η επιστημονική ομάδα που συμμετείχε είναι οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης: κ. Ιωάννης Κουτρουμπάκης, καθηγητής Γαστρεντερολογίας, κ. Δημήτριος Μαυρουδής, καθηγητής Παθολογικής Ογκολογίας, κ. Ιωάννης Σουγκλάκος, αναπλ. καθηγητή Παθολογικής Ογκολογίας και κ. Μαρία Τόλια, αναπλ. καθηγήτρια Ακτινοθεραπείας.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ακτινοθεραπείας κα Μαρία Τόλια

Το βιβλίο περιλαμβάνει:

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΨΑΡΙΚΑ

Τονοσαλάτα

Ξιφίας ψητός με πατάτες φούρνου • Σολομός με σος αβοκάντο

Μπακαλιάρος σύβραση με πατάτες • Πιλάφι με καραβίδες

Σαρδέλες ψητές

Μπακαλιάρος πλακί

Γιουβέτσι με σκορπίνα ή τσιπούρα • Γιουβαρλάκια σφυρίδας

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ

Μπιφτέκια με κιμά κοτόπουλου

Κοτόπουλο μιλανέζα

Μπουκίτσες από στήθος κοτόπουλου

με κόκκινη σάλτσα

Μακαρόνια με κιμά κοτόπουλου

Γιουβέτσι κοτόπουλο με κριθαράκι

Μπέργκερ με μπιφτέκι κοτόπουλου

Κοτόσουπα με μπουκιές κοτόπουλου και φιδέ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΚΡΕΑΤΙΚΑ

Ψητό ψαρονέφρι με πατατοσαλάτα

Κρεατόσουπα

Κουνέλι σε σύβραση

Βραστά κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα • Μουσακάς πατάτας

Χοιρινή σπάλα στον φούρνο με μέλι και μουστάρδα • Κουνέλι κοκκινιστό

Μπουκιές ψαρονέφρι ριγανάτο

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΓΛΥΚΑ – ΖΥΜΕΣ

Ρυζόγαλο με γάλα καρύδας • Ζελέ με βρασμένα φρούτα • Αχλάδια βραστά σε κρασί

Γιαουρτογλυκό με ζελέ

Πανακότα με γάλα αμυγδάλου και μαρμελάδα ροδάκινο

Κομπόστα φρούτων με πράσινο τσάι • Κέικ με σταγόνες σοκολάτας

Αρωματικό ψωμί.

Στον πρόλογο του βιβλίου ο κ. Μαμαλάκης μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Τούτο το μικρό βιβλίο, το οποίο απευθύνεται σε συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, που βρίσκονται υπό θεραπεία από νεόπλασμα, είναι ένα πραγματικά δύσκολο έργο. Από οικογενειακή εμπειρία ξέρω καλά το πόσο ταλαιπωρείται ο ασθενής στο στάδιο της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας. Είμαι ευτυχής που μπορώ και εγώ με την τέχνη μου να συμβάλω λίγο στην καλύτερη διατήρηση της υγείας τους». 

ΠΗΓΗ: ekriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ