ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρική ενέργεια: Μέτρα για την αποφυγή μπλακ άουτ στην Κρήτη – Πώς προχωρά το έργο του ΑΔΜΗΕ

Στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Κρήτης μέχρι την ολοκλήρωση της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας, προχωρούν οι Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων και ΔΕΗ.

Το μεγάλο έργο του ΑΔΜΗΕ ύψους 1 δισ. ευρώ της ανάπτυξης διπλού υποβρύχιου καλωδίου από το Ηράκλειο μέχρι την Αττική βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024. Τότε σε συνδυασμό και με την πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση Χανίων – Λακωνίας, που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια, θα διασφαλιστεί πλήρως η επάρκεια και η ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος του νησιού.

Ασφάλεια εφοδιασμού

Ειδικότερα, η ΡΑΑΕΥ, με απόφαση της που αναρτήθηκε πριν δύο μέρες στη Διαύγεια έδωσε παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023 στις άδειες παραγωγής των δύο αεριοστροβιλικών μονάδων ισχύος 27,95 Μεγαβάτ έκαστη που βρίσκονται στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα Ηρακλείου και τα Χανιά της Κρήτης.

Είχε προηγηθεί αίτημα της ΔΕΗ για τη συνέχιση της λειτουργίας τους προκειμένου να διασφαλιστεί ο απρόσκοπτος ενεργειακός εφοδιασμός του νησιού μέχρι την ολοκλήρωση της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ρυθμιστή, «η εγκατεστημένη καθαρή ισχύς των θερμικών μονάδων στην Κρήτη ανέρχεται σήμερα σε 600 Μεγαβάτ, ενώ η ζήτηση στο νησί κατά τα επόμενα έτη αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρότατα ζητήματα ασφάλειας εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια».

Στο σκεπτικό της απόφασης της, η ΡΑΑΕΥ αναφέρεται και στις δύο ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Κρήτης:   «Περαιτέρω, η αναγκαιότητα διαθεσιμότητας του παραγωγικού δυναμικού στην Κρήτη εξαρτάται από την ολοκλήρωση των δύο φάσεων της διασύνδεσης της νήσου με την ηπειρωτική χώρα, η οποία συνιστά την οριστική λύση για την μακροχρόνια διασφάλιση της ηλεκτροδότησης της νήσου. Όσον αφορά στο έργο της διασύνδεσης της Κρήτης, αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις»

Παράταση

Η πρώτη φάση που αφορά την κατασκευή γραμμής μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου ισχύος περίπου 2×140 MW, ολοκληρώθηκε εντός του 2021 και βρίσκεται σε λειτουργία. «Παράλληλα», συνεχίζει η ΡΑΑΕΥ στο σκεπτικό της απόφασης της, «η ολοκλήρωση της Φάσης ΙΙ της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, με συνολικής καθαρής ισχύος 2×500 MW αναμένεται να ολοκληρωθεί το Β’ εξάμηνο του 2023. Συνεπώς, κατά το μεταβατικό διάστημα μεταξύ ολοκλήρωσης των δύο Φάσεων υλοποίησης της Διασύνδεσης, για την επάρκεια ηλεκτροδότησης του νησιού είναι αναγκαία η διαθεσιμότητα παραγωγικού δυναμικού», τονίζεται σχετικώς.

Η ΡΑΑΕΥ επίσης θεωρεί ασύμφορες τις ενοικιαζόμενες θερμικές μονάδες κατά τις περιόδους αιχμής επιχειρηματολογεί για τη χορήγηση της παράτασης της άδειας παραγωγής των δύο αεριοστροβιλικών μονάδων: «Η παράταση λειτουργίας των δύο αεριστροβιλικών μονάδων κρίνεται αναγκαία, καθώς αποτρέπει την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος με ενοικιαζόμενες θερμικές μονάδες κατά τις περιόδους αιχμής, οι οποίες, λόγω του αυξημένου κόστους, ενδεχομένως θα προκαλούσαν περαιτέρω επιβάρυνση του Έλληνα καταναλωτή και ενισχύει το δυναμικό παραγωγής της νήσου».

ΑΔΜΗΕ

Το έργο της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης, που τρέχει ο ΑΔΜΗΕ, πέραν της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού του νησιού, θα αποφέρει ετήσια εξοικονόμηση σε ετήσιες δαπάνες Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές,  550 εκ. ευρώ. Επιπροσθέτως, το διπλό καλώδιο συνολικής ισχύος 1.000 Μεγαβάτ θα μηδενίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς με την ηλέκτριση του θα πάψει η λειτουργία των θερμικών μονάδων στο νησί.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ