ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ Δήμος Κισάμου

Η «μπάρα» ή ένα σχέδιο διαχείρισης θα προστατέψει το Λαφονήσι;

Την προηγούμενη εβδομάδα εισήχθη θέμα στο δημοτικό συμβούλιο Κισάμου από την δημοτική αρχή: «τοποθέτηση μπάρας στο Λαφονήσι».

Αυτή η απόφαση ισχυρίζονται ότι θα προσδώσει στην περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους την προστασία,  σημειωτέο ότι αυτήν την απόφαση την ψηφίζουν τρία χρόνια αλλά δεν την εφαρμόζουν.

Πέρασαν λοιπόν τριάμισι χρόνια δίχως να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο ένα θέμα με τον τίτλο που αρμόζει,  είναι κατανοητός και θα έδειχνε ότι πράγματι νοιάζεται ως δημοτική αρχή να βάλει τις βάσεις για την σωστή διαχείριση και προστασία μια από τις καλύτερες και πολλάκις βραβευμένες περιοχές της Ελλάδας συνολικά. Σημειωτέον ότι με την άθλια διαχείριση των τελευταίων τριών ετών την έριξαν από τις πρώτες θέσεις στην προτίμηση των επισκεπτών σε πολύ δυσμενέστερες.

Η «μπάρα», λοιπόν είναι ένα μέσο αποτροπής της κυκλοφορίας αυτοκινήτων και τίποτα παραπάνω. Η αλόγιστη παρουσία του ανθρώπου και η ανάπτυξη εκατοντάδων ομπρελοκαθισμάτων  από τους δήμους είναι η αιτία επιβάρυνσης του φυσικού τοπίου.

Μετά και την ολοένα αυξανόμενη πίεση στην περιοχή για  την ανάπτυξη διαφόρων  επιχειρηματικών συμφερόντων ιδιωτών, αλλά και την  προσήλωση  της δημοτικής αρχής μόνο στην είσπραξη χρημάτων και να αγνοεί παντελώς τις παραμέτρους που έχουν να κάνουν με την προστασία του φυσικού κάλλους της περιοχής και την βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι αναγκαία η κατάθεση και υλοποίηση ενός σχεδίου δράσης που θα συμπεριληφθούν όσο το δυνατό όλοι οι παράμετροι και συνιστώσες που άπτονται του θέματος.

Η πρόταση μας λοιπόν είναι ότι:

Α) πρέπει να απαγορευτούν τα μόνιμα ομπρελοκαθίσματα στη  παραλία , ώστε η παραμονή των επισκεπτών να είναι λίγων ωρών και να μην γίνεται αυτός ο συνωστισμός.

Β) Εκτεταμένη δημόσια συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο με τους ιδιοκτήτες της ιδιωτικής περιουσίας στην περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και εξεύρεση συνεργασίας ή εξαγοράς μέρους της έκτασης για το δημόσιο και κοινό συμφέρον της τοπικής κοινωνίας μας , ώστε στην συνέχειά  να δημιουργηθεί ένα «Φυσικό Βοτανικό Πάρκο» και να ανά συσταθούν τυχόν κατεστραμμένα ή εξαφανισμένα είδη χλωρίδας και πανίδας.

Γ) Δημιουργία δημοτικού χώρου στάθμευσης καλύπτοντας ένα μέρος της στάθμευσης των αυτοκινήτων και να λειτουργεί ως ρυθμιστικός παράγοντας και για τα ιδιωτικά πάρκινγκ  και απαγόρευσης της κυκλοφορίας αυτοκινήτων στο προστατευταιο τμήμα.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τους άξονες άμεσης διαβούλευσης και η υλοποίηση τους θα επιτύχει συνολικά στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, στην προστασία και διατήρηση του φυσικού τοπίου και στην δυνατότητα επισκεψιμότητας της περιοχής με κανόνες και κυρίως  βιωσιμότητας όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του οδικού άξονα Δραπανιά  – Λαφονήσι και όχι  συγκεκριμένων που προωθούνται.  Είμαστε δίπλα στο σύνολο της τοπική κοινωνία, για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι  και όχι για τους στόχους των ολίγων.

Με εκτίμηση

Ο επικεφαλής και μέλη της δημοτικής παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου ΚισάμουΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ