ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Η καταστροφή στο ελαιόλαδο της Κρήτης… έριξε τις εξαγωγές

Πτώση 6,57% κατέγραψαν οι Κρητικές εξαγωγές το 2019 εξαιτίας της μεγάλης καταστροφής που υπέστη η παραγωγή του ελαιολάδου στο νησί από την επέλαση του δάκου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εξαγωγέων Κρήτης κ. Αλκιβιάδη Καλαμπόκη που παρουσίασε τα στοιχεία στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη, η πτώση που καταγράφηκε στις κρητικές εξαγωγές, ήταν μικρότερη από το αναμενόμενο.

Σε αξία χρημάτων, αυτό σημαίνει ότι το 2019 το σύνολο των κρητικών εξαγωγών διαμορφώθηκε στα 407 εκατομμύρια ευρώ ενώ το το 2018, στα 435,5 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε ο κ. Καλαμπόκης. Χάσαμε περίπου 28 με με 30 εκατομμύρια ευρώ και όλη αυτή η απώλεια οφείλεται στην καταστροφή που υπέστη η παραγωγή του ελαιολάδου, σημείωσε ο πρόεδρος των εξαγωγέων Κρήτης.

Σύμφωνα με τον κ. Καλαμπόκη, οι εξαγωγείς ανέμεναν πτώση της τάξης του 10% ωστόσο η αύξηση σε άλλους τομείς, ήρθε να καλύψει τη διαφορά της πτώσης του ελαιολάδου.

Ο Αλκιβιάδης Καλαμπόκης

Ο Αλκιβιάδης Καλαμπόκης

Το 2018 στην Ιταλία, στείλαμε ποσότητες ελαιολάδου αξίας 81 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2019, στείλαμε ποσότητερς αξίας 56 εκατομμυρίων ευρώ, που σημαίνει ότι μόνο από την Ιταλία, έχουμε χάσει το σύνολο της πτώσης της χρονιάς, περιέγραψε ο κ. Καλαμπόκης.

Στην Ισπανία, μία χώρα που τα τελευταία χρόνια αγοράζει χύμα ελαιόλαδο, από 22 εκατομμύρια το 2018, το 2019 πέσαμε στα 11,7 εκατομμύρια, λέει ο κ. Καλαμπόκης και συμπληρώνει ότι πρόκειται για μία πτώση της τάξεως του 47%.

Πάντως οι απώλειες στις εξαγωγές, μόνο από το ελαιόλαδο την τελευταία πενταετία εκτιμώνται σε 100 εκατομμύρια ευρώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ