Δήμος Κισάμου ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Η επιστροφή είναι κοντά – Τι είπε ο υφυπουργός Ναυτιλίας για την επανασύνδεση της Κισάμου με την Καλαμάτα

Η συζήτηση ανάμεσα στον νέο Υφυπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Παππά και τον δημοσιογράφο και υποψήφιο δήμαρχο Κισάμου Αντώνη Μουντάκη, έβγαλε… λαβράκι!

Συγκεκριμένα, όταν ο κ. Μουντάκης έθεσε στον κ. Παππά το θέμα της ναυτιλιακής επανασύνδεσης του λιμανιού της Κισάμου με αυτό της Καλαμάτας, ο υφυπουργός έδειξε… διαβασμένος, παρ’ ότι έχει αναλάβει πρόσφατα τα καθήκοντα του, επισημαίνοντας ότι γνωρίζει το θέμα και παράλληλα ζήτησε περισσότερες πληροφορίες επ’ αυτού.

Κι αυτό γιατί, όπως υπογράμμισε ο κ. Παππάς, στόχος του Υπουργείου είναι να ανοίξουν νέοι θαλάσσιοι δρόμοι που θα συνδέσουν και θα αναπτύξουν τουριστικά κοντινούς προορισμούς.

Όπως επισήμανε ο Α. Μουντάκης η επανασύνδεση των δύο λιμανιών με τακτικά δρομολόγια και με το κατάλληλο πλοίο, εκτός του ότι θα βοηθήσει σημαντικά τις δύο περιοχές στον τουριστικό τομέα, θα ανοίξει και έναν εμπορικό δρόμο από την Κίσαμο μέχρι την Πάτρα, αλλά και μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Θυμίζουμε ότι, ιδιαίτερα την δεκαετία του ’90, η γραμμή Κίσαμος – Καλαμάτα διέγραφε ανοδική πορεία, ωστόσο στη συνέχεια το συγκεκριμένο δρομολόγιο είτε κόπηκε είτε επανέρχονταν κατά καιρούς, γεγονός που οδήγησε στην απαξίωση του.

Ωστόσο, μια εποχή που η Μεσσηνία έχει κάνει σημαντικά άλματα στον τουρισμό, με την αξιοποίηση του αεροδρομίου της το οποίο δέχεται πτήσεις τσάρτερ, αλλά και την δημιουργία μεγάλων ξενοδοχείων, θεωρείται πλέον επιβεβλημένη η επανασύνδεση της με την Κίσαμο.

Κι αυτό γιατί, με τον σωστό σχεδιασμό και από τις δύο πλευρές, η σύνδεση αυτή θα έχει αμφίδρομα οφέλη για δύο περιοχές που τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών και έχουν τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες για το μέλλον.

Επίσης, η σύνδεση αυτή θα δώσει σημαντική ώθηση στα προϊόντα των δύο περιοχών που διαθέτουν πλούσια και ιδιαίτερα παραγωγική γη.

Δυστυχώς, το θέμα της σύνδεσης Κισάμου – Καλαμάτας δεν προωθήθηκε όσο θα ‘πρεπε από τις δημοτικές αρχές, αλλά και τους φορείς των δύο περιοχών, πλην του Νέου Εμπορικού Συλλόγου Κισάμου που είχε ανακινήσει το θέμα τον Μάιο του 2021

Μεταξύ άλλων ο ΝΕΣΚ επισήμαινε τότε: «Τώρα περισσότερο από ποτέ που η οικονομία μας βιώνει μεγάλες πιέσεις και η ανάκαμψη της εξαρτάται από τον άμεσο τουρισμό, είναι επιτακτική η ανάγκη η συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή γραμμή να επαναδρομολογηθεί γιατί θα συμβάλει σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής μας.

Τα οφέλη από οικονομικής και τουριστικής πλευράς θα είναι μεγάλα, καθώς θεωρούμε ότι το λιμάνι της Καλαμάτας ως νότια πύλη εξόδου, μετά την ολοκλήρωση τη αυτοκινητοδρόμων της Βόρειας και Δυτικής Ελλάδας θα παίξει σημαντικό ρόλο τόσο στην αύξηση της επισκεψιμότητας όσο και στη μεταφορά προϊόντων.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι οι φορείς στην άμεση δρομολόγηση του πλοίου και παράλληλα στην προβολή του δρομολογίου».ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ