ΚΡΗΤΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η επέλαση του Airbnb στην Κρήτη – Η «ακτινογραφία» των κλινών στο νησί

Με γεωμετρική πρόοδο κατακτούν οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης την Κρήτη, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, οι οποίοι εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την “επόμενη ημέρα” του κλάδου.

Οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν ότι η εκμετάλλευση επιχειρήσεων ενοικίασης κατοικιών και αυτοτελών δωματίων, που λειτουργούν ως ξενοδοχεία υπό τον μανδύα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, πλέον συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό, που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και δεν μπορεί πλέον να παραγνωρίζεται, τονίζοντας ότι οι ίδιοι στήριξαν με επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ την Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης.

Όπως αναφέρουν, οι κλίνες airbnb στην Κρήτη ανέρχονται σε περίπου 100.000, αν και σύμφωνα με τα στοιχεία για τις καταχωρίσεις Airbnb (από την ιστοσελίδα Inside Airbnb), υπολογίζοντας συμβατικά ότι κάθε καταχώριση αντιστοιχεί σε δύο κλίνες (στην πραγματικότητα μπορεί βέβαια να είναι αρκετά περισσότερες), οι κλίνες ανέρχονται σε περίπου 50.000. Την ίδια στιγμή, όπως τεκμηριώνεται από έρευνα της AirDNA, στην πρώτη θέση όσον αφορά στην αύξηση των διανυκτερεύσεων σε καταλύματα τύπου Airbnb βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα η Ελλάδα, ενώ η Κρήτη αποσπά σημαντικό μερίδιο από την ταξιδιωτική κίνηση, καθώς ένα στα τέσσερα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης της χώρας βρίσκεται στο νησί.

«Δε μιλάμε για γεωμετρική, αλλά για… αστρονομική πρόοδο»

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρο των ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλη Τσακαλάκη, η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb – Booking κ.ο.κ. στην Κρήτη συντελείται με… “αστρονομική” πρόοδο. Όπως εξηγεί ο κ. Τσακαλάκης, η Κρήτη έχει «σε κύρια καταλύματα (σ.σ. ξενοδοχεία) 180.000 κλίνες, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα 120.000 κλίνες και στα bnb πάνω από 100.000».

Με μια πρόχειρη έρευνα στη διαδικτυακή πλατφόρμα insideairbnb, οι καταχωρίσεις για βραχυχρόνιες μισθώσεις σε επίπεδο Κρήτης (Airbnb) είναι περίπου 23.370. Αν υποθέσουμε ότι καθεμία καταχώριση αφορά σε τουλάχιστον δύο κλίνες, οι προσφερόμενες κλίνες σε όλη την Κρήτη είναι τουλάχιστον 46.000-50.000.

«Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αναπτύχθηκαν τα τελευταία 5-6 χρόνια. Εμείς ως ξενοδόχοι ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε από τη δεκαετία του ’60. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν με τι ρυθμό επεκτείνονται τα τύπου Airbnb. Δε μιλάμε για γεωμετρική, αλλά για… αστρονομική πρόοδο», μας είπε ο κ. Τσακαλάκης.

«Άφησαν το θέμα για να εισπράττουν τον ΕΝΦΙΑ»

«Το Airbnb εφευρέθηκε και λειτούργησε για συνεπικουρικούς λόγους του οικογενειακού βαλαντίου ορισμένων ευάλωτων νοικοκυριών και με χρονικό ορίζοντα μάξιμουμ 90 ημερών. Ο αρχικός στόχος της πλατφόρμας ήταν για συμπλήρωση του εισοδήματος», ανέφερε ο κ. Τσακαλάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι από το ξεκίνημα της εμφάνισης των βραχυχρόνιων μισθώσεων στη χώρα μας οι ξενοδόχοι έκρουσαν τον “κώδωνα” του κινδύνου.

«Δεν έγινε τίποτα όμως. Οι κυβερνήσεις άφησαν το θέμα για να εισπράττουν τον ΕΝΦΙΑ από τους ιδιοκτήτες. Ωστόσο, αυτό λειτούργησε ουσιαστικά ως αθέμιτος ανταγωνισμός σε πάσα νόμιμη χρήση. Και μιλάμε για καταλύματα που κατά κανόνα δε διαθέτουν άδειες λειτουργίας, ούτε έχουν εγκρίσεις από Πυροσβεστική ή το Υγειονομικό… Κοινώς, σε περίπτωση που συμβεί κάτι… περίεργο, θα γίνουμε διεθνώς ρεζίλι!», εξήγησε ο κ. Τσακαλάκης. Ωστόσο, το κράτος χάνει αρκετά, αφού «αυτά τα καταλύματα δεν πληρώνουν ΦΠΑ!», σύμφωνα με τον κ. Τσακαλάκη.

«Λειτουργούν 365 ημέρες»

«Παρόλο που κανονικά πρέπει να λειτουργούν έως 90 ημέρες, αυτά λειτουργούν για 365 ημέρες», είπε ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ρεθύμνου, που σημείωσε ότι η αύξηση στις αφίξεις επισκεπτών που καταγράφεται στο αεροδρόμιο διοχετεύεται σε μεγάλο βαθμό και στα καταλύματα τύπου bnb, booking κ.λπ.

«Γι’ αυτό και τα ξενοδοχεία δεν κάνουν τις διανυκτερεύσεις που περίμεναν, τουλάχιστον απ’ όσα έλεγαν τους προηγούμενους μήνες οι συνεργάτες και οι tour operators. Δεν είδαμε, δηλαδή, να αποτυπώνονται πραγματικά τα αισιόδοξα μηνύματα που είχαμε. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, καταγράφονται μειωμένα ποσοστά, ενώ οι πληρότητες δεν είναι αυτές που περιμέναμε».

«Αδήλωτο προσωπικό»

Αναφορικά με το προσωπικό που απασχολείται στο πλαίσιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων επεσήμανε ότι «επειδή τα περισσότερα είναι παράνομα, χρησιμοποιούν και αδήλωτο προσωπικό. Το προσωπικό δηλαδή πληρώνεται “μαύρα” και είναι στο ταμείο ανεργίας. Ξέρετε πόσοι είναι δηλωμένοι ως άνεργοι στον νομό Ηρακλείου κι επειδή ήδη δουλεύουν και πληρώνονται “μαύρα”, επιβαρύνουν τον κρατικό κορβανά;».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλάκη, «κάποια στιγμή θα πρέπει επιτέλους να αναλογιστούμε τι πραγματικά θέλουμε: Αν θέλουμε τα bnb, ας τα κρατήσουμε και να κλείσουμε τα ξενοδοχεία! Ή ας πάμε κι εμείς να δουλέψουμε ως bnb και να μην πληρώνουμε ούτε εφορίες, ούτε ΦΠΑ… Τέτοια ανάπτυξη θέλουμε; Να θυμίσω ότι ο κλάδος των ξενοδόχων είναι αυτός που στη “μαύρη” οικονομική ιστορία της χώρας (σ.σ. τα χρόνια της οικονομικής κρίσης), δηλαδή από το 2008 κι έπειτα, έκαναν επενδύσεις 5 δισεκατομμυρίων ευρώ!».

Ο παράγοντας «ποιότητα»

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις που έχουν για τους πελάτες οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Κρήτη, στο σκέλος της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών, ο κ. Τσακαλάκης ήταν ξεκάθαρος.

«Πόση ποιότητα μπορεί να προσφέρει ένα σπίτι; Να είναι καθαρό, άντε να έχει ίσως μια πισινούλα; Εκτός αν μιλάμε για εταιρείες που νοικιάζουν ολόκληρη πολυκατοικία και εκμεταλλεύονται 40-50 διαμερίσματα, βάζοντας 300 με 400 άτομα, προκειμένου να μην πληρώνουν φόρους κ.ο.κ.», είπε ο κ. Τσακαλάκης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων Ρεθύμνου, πάντως, ο κλάδος τους έχει ουκ ολίγες φορές απευθυνθεί στον αρμόδιο υπουργό, με την κυβέρνηση να προτάσσει το επιχείρημά του ότι η χώρα «ακολουθεί την Ε.Ε.». Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Τσακαλάκης, πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει βήματα προόδου σ’ αυτόν τον τομέα».

Ο αντίλογος

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε προ ημερών στην “Καθημερινή” ο επικεφαλής της εταιρείας βραχυπρόθεσμων μισθώσεων Airbnb για τις περιοχές της Ιταλίας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης κ. Τζιάκομο Τροβάτο, «οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στην Ελλάδα. Από την πλευρά μας δεσμευόμαστε να συνεισφέρουμε σημαντικά στην ελληνική οικονομία και επιθυμούμε να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση ενός υγιούς και υπεύθυνου τουριστικού μοντέλου. Προς την κατεύθυνση αυτή θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι οικοδεσπότες συμμορφώνονται με όλες τις διοικητικές και φορολογικές υποχρεώσεις. Γι’ αυτό είμαστε ικανοποιημένοι με τη συμφωνία που πετύχαμε με τις ελληνικές φορολογικές Αρχές για την εγγραφή των μισθωτών στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, την ανταλλαγή δεδομένων και την αφαίρεση των καταχωρίσεων που δε συμμορφώνονται με τον νόμο», ανέφερε ο κ. Τροβάτο.

Το 25% των καταχωρίσεων στην Ελλάδα αφορά στην Κρήτη!

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας βραχυπρόθεσμων μισθώσεων Airbnb για τις περιοχές της Ιταλίας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης κ. Τζιάκομο Τροβάτο, οι καταχωρίσεις στην Ελλάδα υπολογίζονται πάνω από 100.000. Δεδομένου του ότι, σύμφωνα με τη διαδικτυακή πλατφόρμα insideairbnb, στην Κρήτη υπάρχουν πάνω από 23.500 καταχωρίσεις, με μια πρόχειρη αναγωγή μπορούμε να συμπεράνουμε ότι περίπου το 25% των καταχωρίσεων στην Ελλάδα αφορά στην Κρήτη! Η τιμή ανά διανυκτέρευση είναι κατά μέσο όρο 318 ευρώ, ενώ το μέσο εισόδημα εκτιμάται στα 6.018 ευρώ για 30 διανυκτερεύσεις κατά μέσο όρο το τελευταίο 12μηνο.

Όπως επισημαίνεται στην πλατφόρμα insideairbnb, το 94,5% των βραχυχρόνιων στην Κρήτη δε διαθέτουν άδεια (unlicensed)! Από τις 23.372 καταχωρίσεις στην πλατφόρμα, το 87,4% αφορά σε σπίτια-διαμερίσματα (20.438) και το 10,7% ιδιωτικά δωμάτια (2.504).

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

“Πρωταθλητής” τα Χανιά

XANIA   9.884

Δ. ΧΑΝΙΩΝ          5.192

Δ. ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ             1.662

Δ. ΚΙΣΣΑΜΟΥ     1.334

Δ. ΠΛΑΤΑΝΙΑ      1.225

Δ. ΚΑΝΤΑΝΟΥ-ΣΕΛΙΝΟΥ  313

Δ. ΣΦΑΚΙΩΝ       134

Δ. ΓΑΥΔΟΥ            24

ΗΡΑΚΛΕΙΟ           6.124

Δ. ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ               2.069

Δ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ    1.633

Δ. ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ 1.032

Δ. ΦΑΙΣΤΟΥ         834

Δ. ΑΡΧΑΝΩΝ-ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ        191

Δ. ΒΙΑΝΝΟΥ        157

Δ. ΓΟΡΤΥΝΑΣ      115

Δ. ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΟΣ      93

ΡΕΘΥΜΝΟ          4.511

Δ. ΡΕΘΥΜΝΟΥ   2.806

Δ. ΑΓ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ              990

Δ. ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ         626

Δ. ΑΜΑΡΙΟΥ       68

Δ. ΑΝΩΓΕΙΩΝ     21

ΛΑΣΙΘΙ  2.853

Δ. ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ              1.352

Δ. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ   877

Δ. ΣΗΤΕΙΑΣ          583

Δ. ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ              41

 

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ