ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Η είσοδος της οικογένειας Βαρδινογιάννη στον Παναθηναϊκό και η αντίδραση του Παύλου Γιαννακόπουλου

Μια ανοιχτή επιταγή, η υπ’ αριθμόν 095-565 της Εθνικής Τράπεζας, άλλαξε τη ροή της ιστορίας του Παναθηναϊκού. Mε αυτό το μαγικό χαρτάκι η οικογένεια Βαρδινογιάννη απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της νεοσύστατης ΠΑΕ το καλοκαίρι του 1979!

Μάλιστα λόγω της νομοθεσίας που δεν επέτρεπε την αγορά μετοχών από ένα πρόσωπο, πάνω από το 20%, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης παρέκαμψε το «αγκάθι», με την ιστορική φράση: «Κανένα πρόβλημα. 20% εγώ, 20% ο αδελφός μου ο Βαρδής και 14 % ο γαμπρός μου, όλοι μέλη του Παναθηναϊκού». Έτσι κάλυψαν το 54% του πρώτου μετοχικού κεφαλαίου που άγγιξε τα 110 εκατ. δραχμές!

Μάλιστα αυτή η κίνηση χαρακτηρίστηκε ως πραξικόπημα από τον Παύλο Γιαννακόπουλο που είχε δώσει τα χέρια με την διοίκηση του Τζακ Νικολαΐδη – γιού του ιστορικού ηγέτη των «πρασίνων» Απόστολου Νικολαΐδη!

Το κουβάρι των διοικητικών εξελίξεων άρχισε να ξετυλίγεται στις 23 Ιανουαρίου του 1979, όταν Γενική γραμματεία Αθλητισμού και ΕΠΟ φρόντισαν να παγιδέψουν, για άλλους δύο μήνες τον «πράσινο» Γιώργο Δεληκάρη, μετατρέποντας την 12μηνη τιμωρίας από τα γήπεδα, σε 14μηνη!

Ο Πατριάρχης του Παναθηναϊκού, Απόστολος Νικολαΐδης, υπέβαλε την παραίτησή του, κάνοντας λόγο για εχθρική στάση της πολιτείας και των αρχών τη τελευταία διετία, αφού εκτός από την υπόθεση Δεληκάρη, οι «πράσινοι» είχαν περάσει τα πάνδεινα για να δουν στα παρκέ τον ομογενή μπασκεμπολίστα Ντέιβιντ Στεργάκο, η διαιτησία τους είχε πετσοκόψει, ενώ πάνω απ’ όλα η κυβέρνηση αγνοούσε επιδεικτικά τις προτάσεις για την ανακαίνιση της Λεωφόρου.

Η πρώτη προσπάθεια για το πέρασμα του συλλόγου στον επαγγελματισμό έγινε στις 10 Μαΐου του 1979. Ωστόσο η γενική συνέλευση κατέδειξε το διχαστικό κλίμα, με σημείο τριβής το ποσό που θα πλήρωνε η ΠΑΕ, στον Ερασιτέχνη για τη χρήση του γηπέδου. Ψήφισαν μόλις 156 από τα 345 μέλη, με αποτέλεσμα η πλευρά Γιαννακόπουλου να αποχωρήσει…

Στις 18 Μαΐου διαβάζουμε στην Ηχώ το διοικητικό σχήμα, που ετοιμάζεται ν’ αναλάβει τον Παναθηναϊκό στο πλευρό του Παύλου και του Θανάση Γιαννακόπουλου. Οι εφοπλιστές Κώστας Ηλιόπουλος, Ισίδωρος Κούβελος και Σπύρος Λαδάς, μαζί με τους Αθανάσιο Γεωργακόπουλο, Α. Τζιώτη, Αθ. Μπάκα και Π. Καλλιγέρη. Μέσω μεγάλων διοικητικών εξελίξεων, η παναθηναϊκή οικογένεια δέχεται ένα τεράστιο πλήγμα.

Στις 18 Ιουνίου του 1979 φεύγει από τη ζωή, από έμφραγμα, ο κορυφαίος παράγοντας της ομάδας, Αντώνης Μαντζαβελάκης. Λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη γενική συνέλευση της 4ης Ιουλίου, ο Παναθηναϊκός φαίνεται να είναι χωρισμένος σε τέσσερις παρατάξεις: Του Παύλου Γιαννακόπουλου που είναι ο μοναδικός που έχει ανοίξει τα χαρτιά του, του Απόστολου Νικολαΐδη, στελεχών που πρόσκεινται στον αποθανόντα Αντώνη Μαντζαβελάκη και του Μάνου Μαυροκουκουλάκη. Παραμονή της γενικής συνέλευσης η απερχόμενη διοίκηση αλλάζει και πάλι την ατζέντα, ανεβάζοντας την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στα 80 εκατ. δραχμές, με την δυνατότητα συμμετοχής σε τέσσερις δόσεις!

Οι προτάσεις αυτές δημιουργούν συγκρουσιακό κλίμα στη γενική συνέλευση της 4ης Ιουλίου, αφού όπως λένε συνεργάτες του Παύλου Γιαννακόπουλου, οι τέσσερις δόσεις θα παγιδεύουν την ομάδα στα χρέη του παρελθόντος, δεν θα συγκεντρωθούν άμεσα τα κεφαλαία που απαιτούνται και δεν θα μπορέσει να κινηθεί μεταγραφικά. Ο χαρακτηριστικός τίτλος της Ηχούς – Επεισόδια Τορπίλες στον Παναθηναϊκό για να φάνε τον Παύλο Γιαννακόπουλο!

Η πρώτη ημέρα των προεγγραφών δημιούργησε προβληματισμό, αφού μόλις 660 μετοχές βρήκαν τον κάτοχό τους! Το σκηνικό ανατρέπεται τα επόμενα 24ωρα από τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, με τη Θύρα 13 αλλά και το σύνδεσμο της Τερψιθέας – Γλυφάδας ν’ ανοίγουν τον χορό και να συγκεντρώνουν 5 εκατ. δραχμές! Ακολούθησαν και άλλοι σύνδεσμοι, ανεβάζοντας σιγά σιγά τις προεγγραφές. Μάλιστα η Θυρα 13, και οι σύνδεσμοι Τερψιθέας – Γλυφάδας, Νίκαιας – Κορυδαλλού, Γλυφάδας, Αγίου Ιωάννη Βουλιαγμένης, Ζωοδόχου Πηγής και Ακαδημία Πλάτωνος, με ανακοίνωσή τους στηρίζουν τον Παύλο Γιαννακόπουλο, χαρακτηρίζοντάς τον, πραγματικό Παναθηναϊκό!

Η κίνηση των συνδέσμων επαναφέρει τον Παύλο Γιαννακόπουλο ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι θα αναμιχθεί στην ΠΑΕ, ενώ φροντίζει να καθησυχάσει και τον Λάκη Πετρόπουλο σε συνομιλία που είχαν, περί άμεσης απόκτησης τριών παικτών! Στις 13 Ιουλίου κάνει την εμφάνισή του ο Γιώργος Βαρδινογιάννης αγοράζοντας μετοχές αξίας 5 εκατ. δραχμών.

Ωστόσο τίποτα δεν προμηνύει την καταιγίδα των επόμενων ωρών. Την επόμενη ημέρα κάνει δυναμικό μπάσιμο ο Παύλος Γιαννακόπουλος με 20 εκατ. δραχμές, ενώ οι συνεργάτες του συμμετέχουν με άλλα 3 εκατ. δραχμές. Στις 16 Ιουλίου ο Γιώργος Βαρδινογιάννης κάνει την κίνηση ΜΑΤ. Παραδίδει στη διοίκηση επιταγή για το 51% των μετοχών! «Στον Παναθηναϊκό πρέπει να δίνουμε και όχι να παίρνουμε γιατί μας προσφέρει πολλά» ήταν η πρώτη δήλωση του νέου αφεντικού του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού, Γιώργου Βαρδινογιάννη, θέτοντας ως μεγάλο στόχο ένα νέο Γουέμπλεϊ!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ