ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιορτινό τραπέζι: “Πέταξε” η τιμή του χοιρινού στην Κρήτη – “Xρυσό” και το απάκι

“Φτερά” στο γουρουνόπουλο (που θα είναι ακριβότερο από πέρυσι κατά 15% με 20%) και σταθερότητα ή σχεδόν σταθερότητα σε όλα τα άλλα είδη κρέατος, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά, του φετινού τιμοκαταλόγου, στα κρεοπωλεία της Κρήτης.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ), διαπιστώνει ότι το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού τα φετινά Χριστούγεννα σε σχέση με τα Χριστούγεννα του 2022 θα είναι ακριβότερο κατά 10,8% έως 11,4%.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου Λευτέρης Ντουράκης είπε ότι η γαλοπούλα δεν είναι το “δυνατό” προϊόν της ντόπιας κατανάλωσης, όπως ισχύει στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Μάλιστα, η τιμή της δεν ξεπερνάει τα περυσινά επίπεδα, φτάνοντας γύρω στα 8-9,5 ευρώ το κιλό.

Αντίθετα, το γουρουνόπουλο γάλακτος είναι αυτό που στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι των Κρητικών έχει την τιμητική του. Και αυτό θα είναι ακριβότερο κατά 15% με 20%, αφού η τιμή του έχει φτάσει τα 12 με 13 ευρώ το κιλό. Στα μεγάλα χοιρινά η τιμή κυμαίνεται από 6 ευρώ και πάνω και όσο πάμε στις μικρές ηλικίες, η τιμή αυξάνεται ανάλογα.

Όσο για τη χοιρινή μπριζόλα, οι τιμές κυμαίνονται από 6 έως 7 ευρώ το κιλό. Στις ίδιες τιμές είναι και οι πανσέτες.

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος των κρεοπωλών λέει χαρακτηριστικά: «Η Κρήτη έχει κάποιες μονάδες, αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν καλύπτουμε τις ανάγκες μας και φέρνουμε χοιρινά και γουρουνόπουλα από την υπόλοιπη Ελλάδα. Έχουμε επάρκεια στην τοπική αγορά και πολύ καλές ποιότητες»…

Ελάχιστα ακριβότερα από πέρυσι έως και καθόλου είναι το αρνί και το κατσίκι, που κυμαίνονται από 12 μέχρι 13,5 ευρώ το κιλό. Όπως εξηγεί στην εφημερίδα μας ο Λευτέρης Ντουράκης, πλέον δεν υπάρχει διαφορά στις τιμές μεταξύ των δύο ειδών, ενώ μέχρι και τα προηγούμενα χρόνια το κατσίκι ήταν λίγο ακριβότερο.

13€ το ξιδάτο λουκάνικο, 15€

Όσο για το παραδοσιακό ξιδάτο λουκάνικο; Οι τιμές κυμαίνονται από 11 έως 13 ευρώ το κιλό. Ενώ το απάκι το βρίσκουμε από 12 έως και 15 ευρώ το κιλό.

Στο μοσχάρι, επίσης, υπάρχει μία σταθερότητα τιμών. «Θα βρούμε το κομμάτι με κόκκαλο από 8,5 ευρώ το κιλό έως και 13,5 ευρώ το κιλό τα πιο ακριβά κομμάτια. Το μοσχάρι πήρε κάποιες αυξήσεις μεγάλες απ’ τον καιρό που ήταν ο πόλεμος της Ουκρανίας, αλλά σε αυτά τα επίπεδα έχει κρατηθεί»…

Και τέλος σταθερές είναι οι τιμές στο κοτόπουλο. Το άσπρο κοτόπουλο παραμένει στα περυσινά επίπεδα από 3,5 έως 4,5 ευρώ το κιλό και το κρητικό κοτόπουλο από 5 έως 5,80 ευρώ το κιλό.

Ως προς την αγοραστική κίνηση, ο Λευτέρης Ντουράκης επισημαίνει ότι «σαφώς και είναι πεσμένη σε σχέση με πέρυσι. Πάντως έχει αρχίσει σιγά-σιγά να αποκτά ενδιαφέρον. Ο κόσμος μπαίνει, ρωτάει, ενδιαφέρεται. Και θα δούμε μέχρι το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων τι αγορές θα γίνουν»…

Εξάλλου, όπως επισημαίνει, «οι νέες γενιές περιορίζουν τις αγορές του κρέατος. Κάποτε μια οικογένεια αγόραζε 10 κιλά κρέατος και πέταγε το περισσότερο. Σήμερα, επειδή δεν περισσεύουν και τα χρήματα, οι αγορές είναι πιο περιορισμένες».

Καταλήγοντας, ο Λευτέρης Ντουράκης καλεί τους καταναλωτές «να επισκεφτούν τα ντόπια κρεοπωλεία που είναι τώρα στολισμένα γιορτινά και θα βρει πολλά παρασκευάσματα που αξίζει να τα δοκιμάσουν.

Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την επάρκεια. Και επίσης τα κρεοπωλεία δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό σε σχέση με την ποιότητα».

Τα κρεοπωλεία του Ηρακλείου θα μείνουν ανοιχτά μέχρι τις 8 το βράδυ της Κυριακής 24 Δεκεμβρίου, παραμονή των Χριστουγέννων.

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

Από 103,10 έως 140,76 ευρώ το γιορτινό τραπέζι 

Στο μεταξύ, σε πανελλαδικό επίπεδο, το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ) διαπιστώνει ότι το κόστος του γιορτινού τραπεζιού τα φετινά Χριστούγεννα σε σχέση με τα Χριστούγεννα του 2022 θα είναι ακριβότερο κατά 10,8% έως 11,4%. Το Ινστιτούτο, σύμφωνα με την πάγια πρακτική του, κατέγραψε με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με key-informers της αγοράς, τις τιμές τόσο από αλυσίδες σούπερ-μάρκετ όσο και από ειδικευμένα καταστήματα λιανικής (π.χ. ζαχαροπλαστεία/ κρεοπωλεία κ.λπ.), καθώς και από τη Βαρβάκειο Αγορά.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εκτίμηση του κόστους για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 103,10 έως 140,76 ευρώ. Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 10,8% έως 11,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2022. Σημειώνεται πως το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων. Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων είναι ενδεικτικές και επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη γενική κατανομή τιμών και την εικόνα της αγοράς.

Επίσης, η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων, με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, δεν έχουν συμπεριληφθεί κάποια προϊόντα που εντάσσονται στο «εορταστικό καλάθι». Αντίθετα, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες καταγράφονται, όπως κάθε χρόνο, ενώ δε συμπεριλαμβάνονται στο “καλάθι του νοικοκυριού” ή στο “εορταστικό καλάθι”.

Μετά την εορταστική περίοδο, το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ γνωστοποίησε ότι πρόκειται να διενεργήσει πανελλαδική έρευνα σχετικά με την εξέλιξη των πωλήσεων κατά την εορταστική περίοδο στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ