ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΚΡΗΤΗ

Γιατί πεθαίνουν οι γύπες στην Κρήτη;

Τις τελευταίες μέρες οι γύπες στην Κρήτη χάνουν τις δυνάμεις τους, πετούν εξαντλημένοι και είτε στην καλύτερη περίπτωση, εντοπίζονται από ανθρώπους σε κατάσταση που χρήζει βοήθειας, είτε στη χειρότερη, πεθαίνουν εξαντλημένοι. Μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας, δεκαπέντε από τα εν λόγω πτηνά έχουν φτάσει αφυδατωμένα στο καταφύγιο της ΑΝΙΜΑ (Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής) προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη φροντίδα και να ανακάμψουν.

Κάποια, βέβαια, δεν τα κατάφεραν να φτάσουν ως εκεί. Το απόγευμα της Τετάρτης 2 Αυγούστου ένας γύπας εντοπίστηκε νεκρός στην παραλία του Ψηλού Βόλακα στην Παλαιοχώρα. Ήταν πιθανότατα η αφυδάτωση αυτή που έκανε το πτηνό να προσθαλασσωθεί εξαντλημένο στα νερά της θάλασσας και στη συνέχεια να πνιγεί, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα των Χανίων.

Στην πλειονότητά τους, τα συγκεκριμένα όρνεα που εντοπίζονται εξαντλημένα από την αφυδάτωση είναι νεαρά σε ηλικία. Όπως εξηγεί και η Μαρία Γανωτή, πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ, ο συγκεκριμένος πληθυσμός πτηνών εντοπίζεται σε μεγάλο ποσοστό στην Κρήτη, κάτι που σημαίνει πως τα πτηνά αναπαράγονται και περισσότερο και άρα στο νησί βρίσκουμε και πολλούς νεαρούς γύπες.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», τα μικρά αυτά γυπάκια, αν δεν έχουν προλάβει ακόμη να περάσουν τον πρώτο τους χειμώνα που τα κάνει ανθεκτικά, όταν έρχονται αντιμέτωπα με υψηλές θερμοκρασίες χρειάζονται άφθονο νερό. Από τη μία, όταν οι δεξαμενές και οι ποτίστρες δεν είναι όσες χρειάζεται, τα μικρά ακόμη πτηνά, δυσκολεύονται να εντοπίσουν πιο κρυμμένες πηγές νερού, που μπορεί να γνωρίζει ένας μεγαλύτερος γύπας. Δεδομένου πως τον περασμένο χειμώνα δεν έβρεξε όσο χρειαζόταν, σε ένα βουνό εν μέσω καλοκαιριού ή και καύσωνα, η ζέστη είναι τρομερή χωρίς νερό.

Προκειμένου να ξεδιψάσουν, λοιπόν, τα γυπάκια πετούν προς χαμηλότερα υψόμετρα, όμως, αυτές οι πτήσεις αποδεικνύονται συχνά δύσκολες καθώς είναι ακόμη άβγαλτα και δεν ξέρουν να κινηθούν σωστά, οπότε και εξαντλούνται κατεβαίνοντας χαμηλά.

Σε αυτή την κατάσταση εντοπίζουν αρκετοί άνθρωποι εξαντλημένα πτηνά, οι οποίοι στη συνέχεια ενημερώνουν το Δασαρχείο και αυτό με τη σειρά του, φροντίζει ώστε αυτά να καταλήξουν στην αγκαλιά της ΑΝΙΜΑ. Όπως αναφέρει η Μαρία Γανωτή, έχουν δεχτεί στον σύλλογο τηλεφωνήματα ακόμα και από βοσκούς της Κρήτης, που αναφέρουν πως βρίσκουν πεσμένους γύπες στις ποτίστρες των κοπαδιών τους.

Η ΑΝΙΜΑ έχει υπογραμμίσει εμφατικά την ανάγκη να τοποθετηθούν άμεσα δεξαμενές και ποτίστρες στα βουνά, μια πρόταση που έχει αγκαλιαστεί θερμά ως τώρα και μένει να δούμε αν θα εφαρμοστεί και από τους αρμόδιους φορείς.

Δεν είναι μόνο η Κρήτη, δεν είναι μόνο οι γύπες

Το φαινόμενο των εξαντλημένων πτηνών δεν αφορά βέβαια μόνο την Κρήτη. Από τα τέλη Ιουνίου και καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου, στην ΑΝΙΜΑ έχουν φτάσει πτηνά από όλη την Ελλάδα. Όχι μόνο γύπες αλλά και χελιδόνια, σταχτάρες και γεράκια από τον κάμπο της Θεσσαλίας.

Όπως εξηγεί η πρόεδρος του συλλόγου προστασίας και περίθαλψης, πέρα από τα πτηνά που ζουν στα βουνά, μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν και τα πτηνά που φτιάχνουν τις φωλιές τους σε ανθρώπινες κατασκευές και κτίρια. Με τη ζέστη, αυτά υπερθερμαίνονται με αποτέλεσμα και πάλι τα νεαρά πτηνά να πετούν απελπισμένα προς αναζήτηση νερού, χωρίς να διαθέτουν τις κατάλληλες δυνάμεις.

Ακούγοντας ηχηρό το καμπανάκι της κλιματικής αλλαγής, υπάρχει τελικά κίνδυνος να δούμε συν τω χρόνω ολόκληρα είδη να εκλείπουν; Η Μαρία Γανωτή επιβεβαιώνει πως για την ώρα, όσον αφορά τους γύπες, δεν τίθεται τέτοιος κίνδυνος, όμως δεν είναι απίθανο να υπάρξει ένα τέτοιο πρόβλημα στο μέλλον.

Αυτό που πάντως ήδη παρατηρείται, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΑΝΙΜΑ, είναι μια μικρή μετατόπιση χρόνο με τον χρόνο στην περίοδο αναπαραγωγής κάποιων ειδών και η αύξηση των θυμάτων του παρατεταμένου καύσωνα. «Αν αυτό συνεχίσει, θα αλλάξει και το προφίλ της βιοποικιλότητας», καταλήγει.

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ