ΕΛΛΑΔΑ

Η ηλεκτρονική εφαρμογή my coast στη μάχη για την υπερεκμετάλλευση των παραλιών

Μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή έχουν στα χέρια τους οι πολίτες, η οποία τους δίνει τη δυνατότητα να βάλουν φρένο στην κατάχρηση των παραλιών από τους ιδιώτες μέσα από την άμεση ενεργοποίηση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Πρόκειται για την ηλεκτρονική εφαρμογή My Coast την οποία ο πολίτης μπορεί να κατεβάσει στο κινητό του και να έχει
πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα της μίσθωσης της παραλίας και ειδικότερα τα τετραγωνικά μέτρα που μπορεί να τύχουν εκμετάλλευσης ώστε κάποιος να διακρίνει αν υπάρχει κατάχρηση.

Η εφαρμογή «MyCoast» θα διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης. Ανοίγοντας την εφαρμογή, ο πολίτης θα πρέπει να εντοπίσει την περιοχή ενδιαφέροντος είτε με αναζήτηση στο χάρτη της εφαρμογής είτε «σκανάροντας» το QR code της παραχώρησης, που θα είναι αναρτημένος υποχρεωτικά σε πινακίδα στην παραλία.

Μόλις γίνει ο εντοπισμός της περιοχής θα εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού το πολύγωνο της παραχώρησης και τα στοιχεία της (τοποθεσία, έναρξη – λήξη, χρήση, εμβαδόν). Αν ο πολίτης διαπιστώσει αυθαίρετη κατάληψη έκτασης ή και παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης, μπορεί να υποβάλει τις προαναφερόμενες καταγγελίες μέσω της
εφαρμογής, επιλέγοντας τη συγκεκριμένη παραχώρηση ή το συγκεκριμένο σημείο στο χάρτη, εάν δεν υπάρχει ενεργή παραχώρηση.

Ο χρήστης προσδιορίζει τον λόγο της καταγγελίας, εισάγει μια συνοπτική περιγραφή του προβλήματος και επιλέγει εάν η καταγγελία θα υποβληθεί ανώνυμα ή επώνυμα. Στην τελευταία περίπτωση, απαιτείται η σύνδεσή του με προσωπικούς κωδικούς taxisnet για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η εφαρμογή αυτή ενεργοποιήθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μετά τις καταιγιστικές αντιδράσεις των πολιτών πέρυσι το καλοκαίρι που ζητούσαν πιεστικά να διατίθενται οι παραλίες χωρίς εκμετάλλευση, ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Οι πρώτες αντιδράσεις από την ανακοίνωση της ηλεκτρονικής εφαρμογής είναι θετικές, ωστόσο διατυπώνεται έντονος προβληματισμός σε σχέση με τον έλεγχο της παραβατικότητας καθώς εκτιμάται ότι οι καταγγελίες θα είναι εκατοντάδες και ένα καλό ερώτημα είναι εάν οι υποστελεχωμένες δημόσιες υπηρεσίες θα αποδειχτούν τόσο ευέλικτες όσο απαιτείται για την διασφάλιση και την τήρηση της νομιμότητας.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ