Εκδρομές - Ταξίδια

Γιατί η EasyJet αφαιρεί καθίσματα από τα αεροπλάνα της – Η απόφαση της εταιρείας που προκάλεσε αντιδράσεις

Η EasyJet σχεδιάζει να αφαιρέσει καθίσματα σε ορισμένα από τα αεροπλάνα της αυτό το καλοκαίρι, ώστε να μπορεί να εκτελεί πτήσεις με λιγότερο πλήρωμα καμπίνας. Η αεροπορική εταιρεία παλεύει με τις ελλείψεις προσωπικού καθώς προσπαθεί να επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα υπηρεσιών.

Ο λόγος πίσω από την απόφαση της EasyJet

Αφαιρώντας την πίσω σειρά καθισμάτων στο στόλο A319, η EasyJet δήλωσε ότι θα είναι σε θέση να πετάξει με τρία άτομα πλήρωμα καμπίνας αντί για τέσσερα. Αυτό θα περιορίσει τον αριθμό των επιβατών σε 150 επιβάτες το πολύ. Η EasyJet δήλωσε ότι πρόκειται για έναν αποτελεσματικό τρόπο λειτουργίας του στόλου, ενώ παράλληλα «οικοδομεί πρόσθετη ανθεκτικότητα και ευελιξία» στις λειτουργίες της αεροπορικής εταιρείας.

Οι πτήσεις θα εξακολουθήσουν να πληρούν τους κανονισμούς της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας (CAA) σχετικά με τον απαιτούμενο αριθμό πληρωμάτων καμπίνας, ο οποίος βασίζεται στον αριθμό των φυσικών θέσεων και όχι των επιβατών επί του αεροσκάφους, σύμφωνα με το BBC.

Οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια στο Ηνωμένο Βασίλειο αγωνίζονται με ελλείψεις προσωπικού από το Πάσχα, καθώς η ζήτηση για ταξίδια έχει απογειωθεί και πάλι, μετά την άρση όλων των ταξιδιωτικών περιορισμών λόγω κορονοϊού.

Η EasyJet και η British Airways αναγκάστηκαν να περικόψουν εκατοντάδες πτήσεις τον περασμένο μήνα, καθώς τα επίπεδα του ιού αυξήθηκαν κατακόρυφα, κρατώντας το προσωπικό εκτός εργασίας και καθιστώντας δύσκολη τη διατήρηση πλήρων δρομολογίων.

Πολλές αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της EasyJet, προσλαμβάνουν νέο προσωπικό καμπίνας για να αντικαταστήσουν το προσωπικό που απολύθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι δυσκολίες στελέχωσης θα συνεχιστούν για διάστημα έως και 12 μηνών.

Εν τω μεταξύ, η EasyJet δήλωσε ότι το σχέδιο για τον περιορισμό του αριθμού των επιβατών στα αεροσκάφη A319 θα επιτρέψει στην αεροπορική εταιρεία να λειτουργεί με μεγαλύτερη ασφάλεια. Η αλλαγή στη χωρητικότητα ήταν πολύ μικρή ως ποσοστό του συνολικού αριθμού επιβατών της θερινής περιόδου, πρόσθεσε.

Η EasyJet δήλωσε ότι εξέτασε μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της επιχειρησιακής της ανθεκτικότητας. Εκτός από το πρόγραμμα αφαίρεσης θέσεων, η εταιρεία θα διαθέσει επίσης περισσότερους πόρους για τη διεκπεραίωση της διαπίστευσης του νέου προσωπικού.

Η EasyJet δήλωσε ότι αναμένει να είναι “κοντά” στα επίπεδα πτήσεων του 2019 αυτό το καλοκαίρι. Πριν από την πανδημία η EasyJet πραγματοποιούσε σχεδόν 300.000 πτήσεις κάθε μέρα κατά την περίοδο αιχμής.

Η Julia Lo Bue-Said από την Advantage Travel Partnership, τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο όμιλο ταξιδιωτικών πρακτόρων του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι η “τρομερή έλλειψη εργατικού δυναμικού” στον τομέα είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν την ταξιδιωτική βιομηχανία μετά από δύο χρόνια αναστάτωσης.

Είπε ότι ήταν «παρωδία» το γεγονός ότι η EasyJet βρισκόταν τώρα σε μια κατάσταση όπου αφαιρούσε θέσεις για να καλύψει τις αναλογίες του πληρώματος. «Αυτό απλώς επιδεινώνει το ζήτημα της ικανοποίησης της ζήτησης των καταναλωτών για ταξίδια», είπε.

Η EasyJet δήλωσε ότι οι τελευταίες έξι θέσεις συνήθως κλείνονται τις τελευταίες ημέρες πριν από την αναχώρηση, οπότε η πώληση το πολύ 150 εισιτηρίων δεν θα επηρεάσει τους πελάτες που σχεδιάζουν καλοκαιρινά ταξίδια.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ