ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Γιατί εμφανίζεται κάθε τέσσερα χρόνια η 29η Φεβρουαρίου;

Κάθε τέσσερα χρόνια, όπως και φέτος, ο δεύτερος μήνας του έτους ο Φεβρουάριος έχει 29 μέρες αντί για τις συνήθεις 28 και έτσι το έτος θεωρείται δίσεκτο. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Όλα έχουν να κάνουν με την περιστροφή της Γης γύρω από τον Ήλιο, δηλαδή με την διάρκεια του αστρονομικού έτους. Ένα αστρονομικό έτος διαρκεί 365,2422 μέρες. Το έτος στο Γρηγοριανό ημερολόγιο (αυτό που ακολουθούμε) 365 ημέρες.

Η διαφορά αυτή αθροίζεται και ανά τετραετία προστίθεται στον «κουτσοΦλέβαρο». Αυτό γίνεται ώστε να συγχρονίζεται το ηλιακό ημερολόγιο με το Γρηγοριανό.

Και αν θέλετε να μάθετε από πότε έχει καθιερωθεί αυτή η ιδέα δεν έχουμε παρά να πάμε πίσω στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Ο Ιούλιος Καίσαρας έδωσε εντολή στον Σωσιγένη, Ρωμαίο αστρονόμο, να φτιάξει ένα ενιαίο ημερολόγιο, μιας και αυτό που ακολουθούσαν είχε 355 μέρες και ανά διετία προσέθεταν ένα μήνα 22 ημερών.

Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε η 29η Φεβρουαρίου.

Η λαϊκή παράδοση για τον Κουτσοφλέβαρο

Όπως αναφέρει η λαϊκή παράδοση, ο Φεβρουάριος μαζί με τα αδέρφια του, τον Ιανουάριο και το Μάρτιο σκέφτηκαν να ενώσουν το κρασί τους σε ένα βαρέλι αφού η παραγωγή του ήταν λιγοστή.

Ο πονηρός όμως Φεβρουάριος τρύπησε το βαρέλι από κάτω χωρίς να πάρει συγκατάθεση από τα αδέρφια του, με αποτέλεσμα να πιει όλο το κρασί και έτσι να μεθύσει! Γι’ αυτό το λόγο αυτό τις περισσότερες φορές δεν ξέρει τι κάνει κι έχει άστατο καιρό.

Είναι ο μήνας ο Κουτσός, ο Κούντουρος και Κούτσουρος (δηλαδή με κομμένη ουρά, όπως τον λένε στον Πόντο), ο Κουτσούκης, ή Μικρός ή Κούτσουλος (όπως τον λένε στην Κύπρο) και φυσικά ο Κουτσοφλέβαρος.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ