ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Γιατί δεν πρέπει να πατάτε αναβολή στο ξυπνητήρι σας

Κι όμως υπάρχει ένα ακετά σοβαρός λόγος για τον οποίο πρέπει να σταματήσετε να πατάτε το κουμπί αναβολής όταν χτυπάει το ξυπνητήρι σας.

Όλοι το κάνουμε και μάλιστα κάποιοι… καθημερινά. Σπάνια σηκωνόμαστε από το κρεβάτι με το πρώτο ξυπνητήρι, αντίθετα για να απολαύσουμε λίγα λεπτά επιπλέον ύπνου πατάμε αναβολή ή αλλιώς το γνωστό snooze.

Όμως ο ύπνος που τελικά κάνουμε – για αυτά τα λίγα λεπτά – είναι κάθε άλλο παρά παραγωγικός.

O διακοπτόμενος ύπνος μπορεί να μας κάνει πιο κουρασμένους, ενώ έρευνες δείχνουν πως είναι χειρότερος από την έλλειψη ύπνου.

Πιο αναλυτικά, έχει βλαβερές επιπτώσεις στην προσοχή και τις γνωστικές μας ικανότητες, ενώ επηρεάζει αρνητικά και την διάθεση.

Ακόμη και αν δεν κοιμηθήκατε αρκετά, επομένως, είναι προτιμότερο να σηκωθείτε παρά… να γυρίσετε πλευρό και να συνεχίσετε τον ύπνο σας, αγνοώντας το ξυπνητήρι.

Μπορεί να χαλάσει τον κύκλο του ύπνου σας

Ο ύπνος που «κερδίζετε» όταν πατάτε το κουμπί snooze δεν είναι ποιοτικός ύπνος.  Αντίθετα, μπορεί να διαταράξει το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας ή τον κιρκάδιο ρυθμό.

Ο κιρκάδιος ρυθμός σας είναι αυτός που ρυθμίζει με φυσικό τρόπο το πότε κουράζεστε και πότε ξυπνάτε.

Οι ειδικοί συνιστούν να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε τις ίδιες ώρες κάθε ημέρα. Κι αυτό γιατί το ανθρώπινο σώμα αποζητά τη ρουτίνα.

Εφόσον ακολουθείτε, πράγματι, ένα κάποιο πρόγραμμα, θα πρέπει να βρίσκεστε στο τέλος του σταδίου REM όταν ηχεί το πρώτο σας ξυπνητήρι, επειδή το σώμα σας έχει συνηθίσει να ξυπνάει εκείνη την ώρα.

Ο έξτρα ύπνος, όμως, αφήνει το σώμα σας να παρασυρθεί ξανά σε αυτό το στάδιο REM. Όταν ξαναχτυπήσει το ξυπνητήρι σας την επόμενη φορά, βρίσκεστε σε αυτό το ενδιάμεσο στάδιο – γεγονός που μπορεί να σας αφήσει να αισθάνεστε κουρασμένοι και ζαλισμένοι.

Στην ουσία, ο ολιγόλεπτος ύπνος μπερδεύει τον κιρκάδιο ρυθμό σας, αφήνοντας το σώμα σας «αβέβαιο» για το πότε πρέπει να κοιμηθεί και πότε να σηκωθεί.




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ