Δήμος Κισάμου ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Γέφυρες Πολιτισμού με τα χωριά της Επαρχίας Κισάμου»

Στα πλαίσια των 10 χρόνων λειτουργίας της, η ΕΠΟΦΕΚ διοργανώνει έξι τοπικές συναντήσεις – Ημερίδες με κατοίκους χωριών σε όλη την  Επαρχία Κισάμου, από την Δευτέρα 19 έως  και την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022. Τα θέματα των συναντήσεων αφορούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών τους. Η ανωτέρω δράση, η οποία θα κορυφωθεί με την πραγματοποίηση Συνεδρίου στην ΟΑΚ την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, τιτλοφορείται «Γέφυρες Πολιτισμού με τα χωριά της Επαρχίας Κισάμου».

Τις Ημερίδες και το Συνέδριο στην  ΟΑΚ συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Κισάμου, ο Δήμος Πλατανιά και η ΚΕΔΗΠ, η Ιερά Μητρόπολη Κισάμου & Σελίνου, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης και η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών.

Στα πλαίσια της προετοιμασίας του κύκλου των Ημερίδων και του Συνεδρίου που θα πραγματοποιήσει η ΕΠΟΦΕΚ, έλαβε χώρα μία πρώτη συνάντηση στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης την Πέμπτη 25 Αυγούστου. Στην συνάντηση παρευρέθησαν η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων Σοφία Μαλανδράκη-Κρασουδάκη, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δ. Πλατανιά Ασπασία Λουπάκη, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού Δ. Πλατανιά και Πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ Αντώνιος Καπνισάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος Εταιρείας Κρητικών Σπουδών Ερατοσθένης Καψωμένος,  ο Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο Πρόεδρος της ΕΠΟΦΕΚ και του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουσακιών Στέλιος Κουνελάκης, ο Αντιπρόεδρος της ΕΠΟΦΕΚ και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαραθοκεφάλας Εμμανουήλ Μπουρδάκης, ο Γραμματέας της ΕΠΟΦΕΚ Ανδρέας Κουλετάκης, ο Αναπληρωτής Γραμματέας της ΕΠΟΦΕΚ και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μοθιανών – Σκαφιώτου Ιωάννης Γιακουμάκης, ο Υπεύθυνος Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της ΕΠΟΦΕΚ και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυρρήνιας και του Συλλόγου Προβολής Κισάμου «Η Γραμπούσα»  Δημήτριος Γρυμπαουλάκης, ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της ΕΠΟΦΕΚ και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βλάτους «Οι Νέοι Ορίζοντες» Γεώργιος Μακράκης, ο δάσκαλος Γεώργιος Κανδαράκης, ο γεωπόνος Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τοπολίων Ευάγγελος Μπενιουδάκης, ο υπεραθλητής Κώστας Βαρουχάκης, ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γραμπούσας Γεώργιος Παπαντωνάκης, ο πρώην Δήμαρχος Ιναχωρίου Κώστας Κουκουράκης και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Έλους – Λίμνης – Λούχι «Η Αναγέννηση», Γεώργιος, Τζανακάκης.

Στα πλαίσια της προετοιμασίας της Ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στην Πολυρρήνεια την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου πραγματοποίησε με επιτυχία, την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου, συνάντηση στο κοινοτικό γραφείο της Πολυρρήνιας.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο ο Πρόεδρος της ΕΠΟΦΕΚ και του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουσακιών Στέλιος Κουνελάκης, ο Υπεύθυνος Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της ΕΠΟΦΕΚ και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυρρήνιας και του Συλλόγου Προβολής Κισάμου «Η Γραμπούσα»  Δημήτριος Γρυμπαουλάκης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Επιμορφωτικού Εξωραϊστικού Συλλόγου πρώην Κοινότητας Κουκουναράς Κωνσταντίνος Λιουδάκης, ο αρχαιολόγος Νεκτάριος Πατεράκης, η Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Κισάμου Ελένη Γεωργακάκη, ο γεωπόνος Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, ως εκπρόσωπος του Φιλολογικού Συλλόγου Κισάμου, ο δάσκαλος και Πρόεδρος του Συλλόγου Ριζιτών «Η Κίσαμος» Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλεργιανών – Μαρεδιανών – Βαρδιανών «Η Βάρδια» Νικόλαος Σημαντηράκης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Κυριών & Δεσποινίδων Καστελίου Κισάμου Ανθούλα Νταγκουνάκη, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πολυρρήνιας Νικόλαος Μαθιουδάκης, οι κάτοικοι Πολυρρήνειας Παναγιώτης Λουκάκης και Ηρώ Πατεράκη, Πολυρρήνιας και ο διοικητικός γραμματέας της ΕΠΟΦΕΚ Γεώργιος Γεωργιλάς

Και στις δύο συναντήσεις συζητήθηκαν, υπό τον συντονισμό του κ Κουνελάκη, τα θέματα των Ημερίδων και του Συνεδρίου με γενικό τίτλο: «Γέφυρες Πολιτισμού με τα χωριά της Επαρχίας Κισάμου».

Ειδικότερα, στην συνάντηση της Πολυρρήνιας συζητήθηκαν τα θέματα της Ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί εκεί την Δευτέρα 26/9/2022 , ήτοι Αρχαιολογικοί χώροι, Μονοπάτι Ε4,Αρχαίος Ελαιώνας Γαλουβά, Μουσική και Χορευτική παράδοση της Κισάμου – Μουσείο Μουσικών Κρήτης. Διατυπώθηκαν οι προβληματισμοί των συμμετεχόντων, αλλά και πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις για τις εν λόγω δράσεις.

Ευχαριστούμε την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης και τον Γενικό Διευθυντή της, Δρ Κωνσταντίνο Ζορμπά, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πολυρρήνιας και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Δημήτρη Γρυμπαουλάκη και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Πολυρρήνιας Νικόλαο Μαθιουδάκη για την άψογη φιλοξενία και προετοιμασία των συναντήσεων. Επίσης ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες στις  συναντήσεις.

Θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις σε Παλαιά Ρούματα (19/9), Γραμπούσα (20/9), Επισκοπή (21/9), Τοπόλια (22/9), Έλος (23/9) και Πολυρρήνεια (26/9).ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ