ΕΛΛΑΔΑ ΚΡΗΤΗ

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Αυξήθηκαν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για υπολείμματα – Τι «δείχνουν» τα αποτελέσματα σε 368 νωπές τροφές

Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα του ελέγχου υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων του Δεκεμβρίου 2023 στο site του ΥπΑΑΤ. Από τους 368 ελέγχους σε διάφορα νωπά τρόφιμα 10 κρίθηκαν ακατάλληλα και ένα φορτίο απορρίφθηκε καθώς θεωρήθηκε επικίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Για πέμπτο συνεχόμενο μήνα το ΥΠΑΑΤ συνέχισε να δημοσιεύει με αναρτήσεις του στην ιστοσελίδα του, τα αποτελέσματα των ελέγχων, σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων, έπειτα από τυχαίες αναλύσεις σε ύποπτης προέλευσης δείγματα νωπών τροφίμων.

Τον Δεκέμβριο του 2023, το ΥΠΑΤ ανακοίνωσε ότι έκανε 368 ελέγχους, ανιχνεύοντας σε 10 περιπτώσεις υπερβάσεις στα Mrls των δειγμάτων, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η απόρριψη ενός φορτίου, που θεωρήθηκε ακατάλληλο για να διατεθεί στους καταναλωτές.

«Χαιρετίζουμε την δημοσίευση από την Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής στο site του ΥπΑΑΤ για πέμπτο συνεχόμενο μήνα των αποτελεσμάτων των ελέγχων σε τρόφιμα που πραγματοποιήθηκαν στην χώρα μας τον Δεκέμβριο 2023 για υπολείμματα φυτοφαρμάκων με την δημοσιοποίηση και την πηγή της δειγματοληψίας Στα 368 δείγματα που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκαν 10 υπερβάσεις Mrls και απορρίφθηκε 1 φορτίο με πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές», ανακοίνωσε ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Φρούτων και Λαχανικών Ελλάδας κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.

«Έχουμε τοποθετηθεί στο θέμα αυτό και έχουμε δηλώσει ότι, η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική και την χαιρετίζουμε δεδομένου ότι η δημοσιοποίηση των ελέγχων συμβάλει στην ενημέρωση των Ελλήνων καταναλωτών. Ελπίζουμε δε σε περαιτέρω σταδιακή βελτίωσή τους ευελπιστώντας στην εντατικοποίηση και αύξηση των ελέγχων και των ανιχνευόμενων δραστικών ουσιών κυρίως στα εισαγόμενα και διαμετακομιζόμενα φρούτα και λαχανικά όπως και σε άλλα τρόφιμα. Αναμένουμε την αναγγελία δημιουργίας ιστότοπου, ως έχουμε υποχρέωση, για την κοινοποίηση των Εθνικών Διατάξεων για τις κυρώσεις, για δόλιες και παραπλανητικές πρακτικές όσον αφορά τα πρότυπα εμπορίας με βάση το άρθρο 139 του Καν 2017/625/15.3.2017. Αυτό αφορά και αυτές (τις δόλιες & παραπλανητικές πρακτικές) για τα νωπά οπωροκηπευτικά διασφαλίζοντας την εφαρμογή των ενωσιακών εμπορικών προδιαγραφών και στην εγχώρια αγορά», πρόσθεσε ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.

Τα MRL είναι το υψηλότερο επίπεδο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που είναι νομικά επιτρεπτό μέσα ή πάνω σε τρόφιμα ή ζωοτροφές, όταν τα φυτοφάρμακα εφαρμόζονται σύμφωνα με την ορθή γεωργική πρακτική.

Στις αξιολογήσεις ασφάλειας των ανώτατων ορίων υπολειμμάτων (MRLs) της ΕΕ για τα φυτοφάρμακα ή στις προτάσεις για MRLs η χρόνια και οξεία έκθεση των καταναλωτών μέσω της διατροφής σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων εκτιμάται με τη χρήση ενός μοντέλου υπολογισμού που έχει αναπτύξει η EFSA (EFSA PRIMo).

Σκοπός του μοντέλου είναι η ταυτόχρονη εκτίμηση της βραχυπρόθεσμης και της μακροπρόθεσμης έκθεσης των καταναλωτών σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων και η σύγκριση της εκτιμώμενης έκθεσης με τις τοξικολογικές τιμές αναφοράς για τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων για την υγεία των καταναλωτών.

Οι παραγωγοί φρούτων και λαχανικών της χώρας μας, γνωρίζουν πλέον ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν αλόγιστα τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, καθώς τίποτα δεν μπορεί να ταξιδέψει προς τις αγορές του εξωτερικού εάν προηγουμένως δεν ελεγχθεί και αν δεν συνοδεύεται με τα απαραίτητα πιστοποιητικά ποιότητας και ορθής γεωργικής πρακτικής.

Οι Αγροτικοί και εξαγωγικοί φορείς απαιτούσαν εδώ και χρόνια από το ΥΠΑΑΤ να εντατικοποιήσει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους για τα εισαγόμενα οπωροκηπευτικά στις πύλες εισόδου της χώρας μας, ειδικά σε προϊόντα που έρχονται από τρίτες χώρες χαμηλού κόστους, όπου δεν ισχύουν οι απαγορεύσεις της χρήσης ορισμένων επικίνδυνων για τον άνθρωπο δραστικών ουσιών, οι οποίες έχουν απαγορευτεί εδώ και πολλά χρόνια στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο άνισος ανταγωνισμός που υπάρχει στην Ευρώπη, στη διακίνηση των εισαγόμενων από τρίτες χώρες οπωροκηπευτικών, τα οποία καλλιεργούνται με πάμφθηνα εργατικά και με επικίνδυνα φυτοφάρμακα, δεν έχει απασχολήσει ποτέ τις ισχυρές χώρες της Ε.Ε. γιατί είναι γνωστό σε όλους πλέον ότι, τεράστια Ευρωπαϊκά κεφάλαια, έχουν επενδυθεί σε αυτές τις χώρες-κυρίως της Αφρικής- και με αυτόν τον τρόπο μπορούν να μπαίνουν στις Ευρωπαϊκές αγορές στόχους, οι οποίες κάνουν σκόπιμα «τα στραβά μάτια» προκειμένου να εξυπηρετήσουν αυτά τα συμφέροντα. Η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν προσπαθήσει να βάλουν φρένο σε αυτήν την προσπάθεια του «καπελώματος» της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να αλλάξουν την θλιβερή αυτή κατάσταση.

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ