ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Φόβοι για αλλαγή της διατροφικής μας συνήθειας: Σπορέλαια αντί για ελαιόλαδο και στην Κρήτη

Στην κορυφή της ακρίβειας εμφανίζεται το ελαιόλαδο, αφού η τιμή του στο ράφι αυξήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 κατά 58,5% και, όπως όλα δείχνουν, σημαντική είναι η στροφή των καταναλωτών στα σπορέλαια, προκειμένου να μπορέσουν να “λαδώσουν” το φαγητό και τη σαλάτα τους.

Ως προς το ύψος της ακρίβειας, ακολουθούν τα φρούτα και τα λαχανικά. Αλλά και στα βασικότερα καταναλωτικά αγαθά γενικότερα, οι τιμές εξακολουθούν να παραμένουν απαγορευτικές στα ράφια των σούπερ-μάρκετ, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει αποφασισμένος να τα βάλει με το «τέρας της ακρίβειας», όπως χαρακτηριστικά είπε, μιλώντας σε πολίτες στο Γαλάτσι.

Στην κορυφή των αυξήσεων βρέθηκε το ελαιόλαδο, με την τιμή τον Δεκέμβριο να αυξάνεται κατά 58,5%. Ακολουθούν τα φρούτα και τα λαχανικά με άνοδο 15% και 14% αντίστοιχα, ψάρια 8,4% και κρέατα με αύξηση 6,5%.

Αναλυτικότερα, ανατιμήσεις στο ελαιόλαδο που φτάνουν το 58,5%, σε ετήσια βάση, αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 3,5% τον μήνα Δεκέμβριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2022.

Σε επίπεδο μήνα, τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δείχνουν ότι η τιμή του ελαιολάδου σημείωσε αύξηση κατά 14,1% από τον Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο, κατά 9,9% από τον Οκτώβριο στον Νοέμβριο και κατά 4,7% συγκρίνοντας τα στοιχεία Δεκεμβρίου-Νοεμβρίου 2023.

Ο κίνδυνος να πάμε στα σπορέλαια

«Εάν πέρυσι πουλήσαμε το ελαιόλαδο μια μέση τιμή στα 5 ευρώ και στα σούπερ-μάρκετ κυμαινόταν στα 13,75 με 15 ευρώ, καταλαβαίνετε τώρα που θα το πουλάμε 9 με 10 ευρώ εμείς οι παραγωγοί πόσο θα φτάσει στο ράφι. Η τιμή του θα φτάσει κοντά στα 20 ευρώ»! Τη δυσάρεστη αυτή πρόβλεψη έκανε, μιλώντας στο Mega πρόσφατα, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.

«Ο προβληματισμός ο δικός μας είναι ότι θα αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες. Οι καταναλωτές πλέον θα βγάλουν το λαδί από τη ζωή τους» σημείωσε και μίλησε για τη δημοσκόπηση που έγινε πριν από έναν μήνα στην Ισπανία.

«Στην Ισπανία, οι πολίτες μείωσαν την κατανάλωση του ελαιολάδου κατά 85%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Το ίδιο θα γίνει και στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Από τον παραγωγό στο ράφι

Τα στοιχεία του Μύρωνα Χιλετζάκη είναι αποκαλυπτικά: «Στην Κρήτη η τιμή ελαιολάδου φεύγει σήμερα από τον παραγωγό στα 9,50 ευρώ, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα στα 11,20 ευρώ. Αυτές οι τιμές του παραγωγού είναι συν τον ΦΠΑ. Επομένως στον καταναλωτή το ελαιόλαδο θα πουληθεί άνω των 17 ευρώ».

Ωστόσο, την ίδια ώρα εκτίμησε πως, εάν η παραγωγή ελαιολάδου ήταν μεγαλύτερη φέτος, τότε η τιμή του θα κυμαινόταν στα περσινά επίπεδα, γύρω στα 5 με 6 ευρώ.

«Πέρυσι ο παραγωγός πούλησε το λάδι σε μια μέση τιμή της τάξεως των 5 ευρώ. Αυτήν την τιμή των 5 ευρώ την είδαμε στο ράφι να έχει φτάσει περίπου στα 13,75 ευρώ. Αυτό γίνεται γιατί υπάρχουν τα 5 καπέλα που λέμε εμείς. Δηλαδή 5 εμπορικές πράξεις που γίνονται μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή. Η πρώτη εμπορική πράξη είναι ανάμεσα στον παραγωγό και στον ελαιουργό, η δεύτερη εμπορική πράξη είναι ανάμεσα στον ελαιουργό και στον έμπορο, η τρίτη εμπορική πράξη είναι ανάμεσα στον έμπορο και στον τυποποιητή, η πέμπτη εμπορική πράξη είναι ανάμεσα στον τυποποιητή και στο σούπερ-μάρκετ. Για μένα αυτή η διαφορά δεν εξηγείται όταν το 90% του ελαιολάδου πουλήθηκε στα 5 ευρώ από τον παραγωγό πέρυσι», σημείωσε, μεταξύ άλλων, και είπε πως «πέρυσι υπήρχε τεράστιο εμπορικό ενδιαφέρον για το ελαιόλαδο. Παραδοσιακά στη χώρα μας έρχονταν μόνο οι Ιταλοί και αγόραζαν το λάδι χύμα. Πέρυσι το 35% του ελαιολάδου της παράχθηκε στη χώρα μας και ανερχόταν περίπου σε 450 χιλιάδες τόνους. Το σύνολο της παραγωγής το πήραν οι Ισπανοί. Οι Ισπανοί ποτέ δεν ερχόντουσαν στην Ελλάδα να αγοράσουν λάδι, αυτό έγινε μόνο πέρυσι. Και η είσοδος του Ισπανού στη χώρα μας ανέβασε τις τιμές και ακολουθήσαμε τις ευρωπαϊκές τιμές, που σε αυτά τα επίπεδα κυμαίνονταν».

Η τιμή στο ράφι

Σύμφωνα με έρευνα του Mega, το φθινόπωρο του 2022 η τιμή πώλησης του ελαιολάδου στους καταναλωτές ήταν μεταξύ 5,45 και 5,75 ευρώ το λίτρο. Τον Ιούλιο 2023 κυμαινόταν μεταξύ 6 και 6,40 ευρώ το λίτρο, τον Αύγουστο 2023 από 9,50 έως και 12 ευρώ το λίτρο, τον Νοέμβριο 2023 μεταξύ 12 και 15 ευρώ το λίτρο και τον τρέχοντα μήνα το ελαιόλαδο πωλείται από 16 μέχρι και 17 ευρώ το λίτρο.

Στα τρόφιμα

Αξίζει να σημειωθεί πως σημαντικές αυξήσεις κατέγραψαν τα φρούτα κατά 15% και τα λαχανικά κατά 14%, ενώ κατά 12,6% ήταν ενισχυμένες οι τιμές σε αναψυκτικά, μεταλλικά νερά και χυμούς. Ακόμα, στα ψάρια σημειώθηκαν ανατιμήσεις κατά 8,4%. Η ζάχαρη, οι σοκολάτες και τα παγωτά ήταν ακριβότερα κατά 7,7%, με τα κρέατα (6,5%) και τα γαλακτοκομικά (3,8%) να ακολουθούν. Αντίστοιχα, μεγάλες αυξήσεις τιμών καταγράφονται σε εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και καφετέριες με 5,9%.

Μητσοτάκης: «Θα συνεχίζουμε να πολεμούμε το τέρας της ακρίβειας»…

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, να τα βάλουμε με το τέρας της ακρίβειας, να πολεμήσουμε εκείνους που πατώντας πάνω σε ένα υπαρκτό παγκόσμιο πρόβλημα εκμεταλλεύονται χρόνιες αδυναμίες της αγοράς και υπερχρεώνουν τους καταναλωτές»… Αυτό είπε στους πολίτες από το Γαλάτσι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Δε θα ανεχθώ τον πληθωρισμό της απληστίας και έχω πει πολλές φορές ότι το κράτος έχει τη δύναμη, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να βάλει την αγορά σε τάξη και θα το κάνουμε αυτό για να εξακολουθούμε να στηρίζουμε τα εισοδήματα των πολιτών, ειδικά των ασθενέστερων, όπως το κάνουμε συνέχεια».

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ