ΔΙΕΘΝΗ

Φωτογραφίες: Αυτά είναι τα 10 πιο παράξενα πλάσματα που βρέθηκαν στο βυθό το 2021

Κάθε χρόνο, οι ωκεανολόγοι και οι ερευνητές της φύσης καταγράφουν νέες, απίστευτες εικόνες με ζώα που μοιάζουν μέχρι και με …εξωγήινους. Ανακαλύπτουν δε, συχνά, παράξενα νέα είδη.

Ακολουθεί η λίστα του LiveScience.com με τα 10 πιο παράξενα πλάσματα του βυθού, τα οποία κατέγραψαν μέσα στο 2021 οι ειδικοί.

1. Κόκκινη μέδουσα

Τον Αύγουστο, ερευνητές της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός ολοκαίνουργιου και, δίχως όνομα προς το παρόν, είδους κόκκινων μεδουσών. Πιθανότατα τι είδος ανήκει στο γένος Poralia, σύμφωνα με τους ερευνητές.

2. Γυάλινο χταπόδι

Επίσης τον Αύγουστο, ερευνητές από το Schmidt Ocean Institute (SOI) κυκλοφόρησαν πλάνα από ένα γυάλινο χταπόδι (Vitreledonella richardi) στις ακτές των απομακρυσμένων νήσων Φοίνιξ, στο αρχιπέλαγος που βρίσκεται πάνω από τα 5.100 χλμ. βορειοανατολικά του Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

3. Το φαλαινόψαρο που αλλάζει σχήμα

Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ενυδρείων του Μόντερεϊ Μπέι (MBARI) δημοσίευσε πλάνα τον Αύγουστο τα οποία δείχνουν ένα λαμπερό πορτοκαλί, θηλυκό φαλαινόψαρο (της τάξεως των Cetomimiformes) σε βάθος περίπου 2.013 μέτρων, στην ανοικτή θάλασσα του Μόντερεϊ Μπέι της Καλιφόρνια.

4. Ο «Αυτοκράτορας Ντάμπο»

Τον Μάιο, οι ερευνητές ανέφεραν την ανακάλυψη ενός νέου είδους χταποδιού Dumbo (Grimpteuthis imperator), στο οποίο έδωσαν το παρατσούκλι «Αυτοκράτορας Ντάμπο».

5. Ο Μπομπ Σφουγγαράκης και ο Πάτρικ στην πραγματική ζωή

Τον Αύγουστο, η NOAA κυκλοφόρησε μια φωτογραφία που έγινε viral και δείχνει τους …αληθινούς ήρωες του δημοφιλούς cartoon, τους Μπομπ Σφουγγαράκη και Πάτρικ Σταρ, να στέκονται δίπλα-δίπλα στον βυθό της θάλασσας.

6. Το καλαμάρι που θυμίζει εξωγήινο

Τον Νοέμβριο, οι επιστήμονες της NOAA εντόπισαν ένα ιδιαίτερης εμφάνισης καλαμάρι (του γένους Magnapinna), κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στον Κόλπο του Μεξικού.

7. Γιγαντιαία μέδουσα

Τον Νοέμβριο, η MBARI κυκλοφόρησε σπάνιο βίντεο με μια γιγάντια μέδουσα (Stygiomedusa gigantea). Οι επιστήμονες την εντόπισαν σε βάθος 975 μέτρων στο Monterey Bay της Καλιφόρνια. Η κεφαλή της έχει πλάτος ένα μέτρο και μήκος δέκα μέτρων, θυμίζοντας μια «ζωντανή κορδέλα».

8. Το καλαμάρι που κάνει «φωτοβομβιστική επίθεση»

Τον Οκτώβριο, ερευνητές που προσπαθούσαν να χαρτογραφήσουν τον πυθμένα του κόλπου της Άκαμπα στην Ερυθρά Θάλασσα σοκαρίστηκαν όταν ανακάλυψαν ένα πρόσφατο ναυάγιο, του 2011. Κι ενώ το συνεργείο τους κινηματογραφούσε τα ερείπια του σκάφους, τα μέλη του βρέθηκαν απέναντι σε ένα παράξενο μωβ καλαμάρι (Shenoteuthis oualaniensis).

9. Τα ίχνη των σφουγγαριών στον πυθμένα της θάλασσας

Τον Απρίλιο, νέα μελέτη στην Αρκτική έφερε στο φως ενός άλλου τύπου σφουγγάρια του βυθού, τα οποία σέρνονται αφήνοντας παράξενα ίχνη.

10. Το διαμπερές κρανίο

Τον Δεκέμβριο, οι ερευνητές του MBARI εντόπισαν ένα σπάνιο είδος ψαριού (Macropinna microstoma). Αυτό το πλάσμα έχει ένα ημιδιαφανές μέτωπο, από το οποίο φαίνεται να κοιτάζει την υπόλοιπη πλάση με ένα ζευγάρι, εξίσου παράξενα, πράσινα.

Πηγή: LiveScience.com

#pgnews

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ