ΚΡΗΤΗ

Φανάρι: Σε εξέλιξη η «Ιερά Ψηφοφορία» για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η τριήμερη τακτική συνεδρίαση της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, στη διάρκεια της οποίας θα εκλεγεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης.

Η διαδικασία της εκλογής στο Φανάρι πραγματοποιείται σύμφωνα με την παράδοση που προβλέπει την κάθοδο στον ναό του Αγίου Γεωργίου των μελών της Συνόδου, όπου τοποθετείται η ψηφοδόχος και γίνεται μυστική ψηφοφορία για την εκλογή Αρχιεπισκόπου.

Υπενθυμίζεται ότι η ανάδειξη του νέου προκαθημένου της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης θα πραγματοποιηθεί μέσα από το Τριπρόσωπο, που εισηγήθηκαν οι Κρητικοί ιεράρχες προς το Φανάρι στις 28 Δεκεμβρίου και αποτελείται από τους Μητροπολίτες Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, που έλαβε 7 ψήφους, Κισσάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, επίσης 7 ψήφους, και Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος, με 5 ψήφους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ωρών, δηλαδή πριν από την ολοκλήρωση της τακτικής συνεδρίασης, ώστε ο νέος Μητροπολίτης που θα ενημερωθεί ότι εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, ενδεχομένως να μεταβεί στο Φανάρι τουλάχιστον κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα της συνεδρίασης για το «μικρό μήνυμα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα ή τις αρχές Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται πως από το 2006, οπότε εκλέχτηκε Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ο κ. Ειρηναίος, το τριπρόσωπο για την εκλογή Αρχιεπισκόπου Κρήτης δεν θα καταρτίζεται από το υπουργείο Παιδείας, αλλά «κατά την κανονικήν εκκλησιαστικήν ακρίβειαν». Δηλαδή το τριπρόσωπο θα καταρτίζεται από την Εκκλησία της Κρήτης και την τελική έγκριση θα έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το εκλογικό σώμα

Η σύνθεση της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου αυτή την περίοδο, με θητεία που λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου, άρα αυτή που θα εκλέξει και τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κατά την τακτική μηνιαία συνεδρίασή της, είναι: Πρόεδρος: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Μέλη: Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, Μετρών και Αθύρων κ. Δημήτριος, Ατλάντας κ. Αλέξιος, Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας, Σασίμων κ. Γεννάδιος, Κρήνης κ. Κύριλλος, Μπουένος Άιρες κ. Ιωσήφ και Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και ο Προικοννήσου κ. Ιωσήφ κατάγονται από την Κρήτη, ο πρώτος από τον Άγιο Νικόλαο και ο δεύτερος από τη Σητεία.

Η διαδικασία της εκλογής

Η εκλογή γίνεται στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, με ιεροτελεστία, παρουσία όλων των Συνοδικών μελών, πλην του Πατριάρχου. Στην ιεροτελεστία αυτή μπορούν να παρίστανται συμπροσευχόμενοι και λαϊκοί

Ένας Συνοδικός -ο νυμφαγωγός, ο οποίος ορίζεται από τον Πατριάρχη – βάζει «Ευλογητός» και ξεκινάει η «ιερά ψηφορορία». Ο κάθε Αρχιερεύς γράφει το ένα όνομα που επιθυμεί από το τριπρόσωπο, που πάντα σχηματίζεται εν Συνόδω, το τοποθετεί εντός δίσκου που περιάγει ο Εκκλησιάρχης και όταν ολοκληρωθεί η περιαγωγή τα ψηφοδέλτια τοποθετούνται εντός της αργυράς ψηφοδόχου. Μετά την ολοκλήρωση της συντόμου Ακολουθίας, δύο ψηφολέκται εκ των Συνοδικών Αρχιερέων αναγινώσκουν μίαν προς μίαν τις ψήφους και ο πλειοψηφήσας εκλέγεται.

Εάν ο εκλεγείς είναι παρών, ακολουθεί το «μικρό μήνυμα» και η ευχαριστία αυτού εν Συνόδω, και ευθύς αμέσως το Μέγα μήνυμα υπ’ αυτού εις τον Ναό. Μετά την απόλυση δέχεται τις ευχές των Ιεραρχών και των λοιπών παρόντων.

Σε όλες τις περιπτώσεις δεν αποκλείονται μειοψηφίες που όμως δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα που ο Πατριάρχης επιθυμεί.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ