ΔΙΕΘΝΗ ΚΡΗΤΗ Νομός Χανίων

Falcon Eye 3: Φτερό με φτερό Έλληνες και Άραβες στην Κρήτη

Στην 115 Πτέρυγα Μάχης, στα Χανιά, πραγματοποιείται σήμερα, Παρασκυεή 18 Νοεμβρίου, εκδήλωση, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτέραρχου, Θεμιστοκλή Μπουρολιά και επίδειξη από το F-16 Block 52+ της ομάδας «ΖΕΥΣ», ενώ έξι μαχητικά F-15 του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας που μεταστάθμευσαν, θα εκτελέσουν χαμηλές διελεύσεις πάνω από το αεροδρόμιο της Πτέρυγας. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική αεροπορική άσκηση Falcon Eye 3, με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας, η οποία αποτελεί τη συνέχεια των «FALCON ΕΥΕ – 1» και «FALCON ΕΥΕ – 2» που ξεκίνησαν πριν τρία χρόνια κατόπιν πρωτοβουλιών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας με αραβικές χώρες.

Οι σχέσεις της Αθήνας με βαθιά μουσουλμανικές χώρες αποκτούν νέα διάσταση, με τις εξελίξεις να απαιτούν επιτακτικά την ενίσχυσή τους σε όλα τα επίπεδα, ειδικά πλέον στο στρατιωτικό. Για το λόγο αυτό, το ΓΕΕΘΑ προωθεί την ενδυνάμωση των δεσμών με τις μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας, επιχειρώντας τη δημιουργία ενός άξονα σταθερότητας απέναντι στην επιθετική τακτική της Άγκυρας.

Οι Άραβες πιλότοι για περίπου 10 ημέρες συνεκπαιδεύτηκαν με τους πολύπειρους Έλληνες πιλότους σε άσκηση τύπου LIVEX (Live Exercise), η οποία περιελάμβανε όλα τα είδη εναέριας μάχης. Αυτός άλλωστε είναι και ο μακροπρόθεσμος στόχος της ελληνικής στρατιωτικής διπλωματίας: η Ελλάδα να ενισχύει συνεχώς την αμυντική συνεργασία της με χώρες του λεγόμενου αραβικού κόσμου, ως ανάχωμα στις αναθεωρητικές βλέψεις του Ταγίπ Ερντογάν.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ