ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Ευρωπαϊκή πρωτιά της Κρήτης σε αίγες και πρόβατα – Τεράστια η συμβολή στη χώρα

Η συνεχής αύξηση της ημισταυλισμένης κτηνοτροφίας στην Κρήτη, παρά τις μειώσεις του ζωικού κεφαλαίου στην κτηνοτροφία που συντελείται κυρίως στα βουνά, έχει “σώσει” την παρτίδα, όχι μόνο για το νησί μας, αλλά και πανελλαδικά. Χάρη στη συμβολή και της Κρήτης, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία προβλέπει για το δεύτερο εξάμηνο του 2024 ότι η Ελλάδα αναμένεται να είναι στην πρώτη θέση στην Ε.Ε. σε παραγωγή κατσικιών και στην τρίτη θέση σε παραγωγή προβάτων!
Οι προβλέψεις αυτές της Eurostat αφορούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2024. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η Ελλάδα αναμένεται να είναι πρώτη στην Ε.Ε. σε παραγωγή κατσικιών με περίπου 1 εκατομμύριο κεφάλια το β’ εξάμηνο του 2024. Ακολουθούν Ισπανία (500.000) και Ρουμανία (400.000).

Σε παραγωγή προβάτων η Ελλάδα θα είναι τρίτη με 2,1 εκατομμύρια κεφάλια, μετά την Ισπανία (4,5 εκατ.) και τη Ρουμανία (2,6 εκατ.). Συνολικά σε όλη την Ε.Ε. η Eurostat εκτιμά ότι το β’ εξάμηνο του 2024 η παραγωγή βοοειδών θα ανέλθει στα 12,1 εκατ. ζώα, μειωμένη κατά 1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Η παραγωγή προβάτων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 15,6 εκατ. κεφάλια, μειωμένη κατά 7% και η παραγωγή αιγών στα 2,4 κεφάλια, μειωμένη κατά 9%. Το τέταρτο τρίμηνο του 2024, η συνολική παραγωγή χοίρων στην Ε.Ε. θα μειωθεί κατά 1% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2023, φτάνοντας τα 57,7 εκατ. κεφάλια.

Η Γαλλία θα παραμείνει η πρώτη χώρα παραγωγός βοοειδών με 2,7 εκατ. κεφάλια για το β’ εξάμηνο του 2024 και ακολουθούν: Γερμανία (2 εκατ.), Ισπανία (1,3 εκατ.) και Ιρλανδία (1 εκατ.). Η Ελλάδα είναι στη 19η θέση.
Πρώτη στην παραγωγή χοίρων προβλέπεται να είναι η Ισπανία με 13,6 εκατ. ζώα για το 4ο τρίμηνο του 2024. Ακολουθούν η Γερμανία (8,8 εκατ. κεφάλια) και η Δανία.
«Η Κρήτη έχει το 16% των προβάτων και έχει περίπου το 10% των αιγών της χώρας. Τεράστια νούμερα», είπε στο neakriti.gr ο γνωστός κτηνίατρος-ερευνητής και από τους πλέον δραστήριους πρώην προέδρους του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης.

Αλέκος Στεφανάκης

Στο ερώτημά μας αν είμαστε στην πρώτη θέση σε επίπεδο Ελλάδας ως Κρήτη, ο Αλέκος Στεφανάκης απαντά πως είμαστε στις πρώτες θέσεις. «Η Πίνδος έχει πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό ζώων σε αίγες ελευθέρας εκτροφής. Εμάς δεσπόζει η προβατοτροφία λόγω κλιματολογικών συνθηκών, αλλά το 16% σε μια νησιωτική περιοχή είναι πολύ μεγάλο νούμερο»!
Όπως εξηγεί ο ίδιος, «προφανώς και δεν μπορούμε να συγκριθούμε ας πούμε με την Ήπειρο. Όμως, συγκριτικά με τη διαθέσιμη έκταση των δικών μας βοσκοτόπων, είμαστε από τις πρώτες περιοχές της χώρας. Δηλαδή, αν λάβουμε υπόψη τις σχέσεις ζώου με έκταση. Διότι δεν είναι η Κρήτη όσο η Ήπειρος. Είναι η μισή σε σχέση με την Ήπειρο».

Η εξέλιξη της αιγοπροβατοτροφίας της Κρήτης 

Καταλήγοντας εξηγεί τα εξής: «Η ανάπτυξη του τουρισμού βοήθησε στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων. Παράλληλα με την ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων, οδηγηθήκαμε και σε έναν εκσυγχρονισμό της αιγοπροβατοτροφίας μας σε πολύ υψηλό βαθμό. Μάλιστα, ιδιαίτερα στη δεκαετία του ’90 και του 2000 χρησιμοποιήθηκαν πάρα πολύ σε ορισμένες περιοχές τα ευρωπαϊκά προγράμματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που είναι τα Σχέδια Βελτίωσης και τα Προγράμματα των Νέων Αγροτών για την ανανέωση του πληθυσμού. Όπως επίσης και τα προγράμματα εκσυγχρονισμού μεταποίησης: τυροκομεία, βιομηχανία ζωοτροφών και του κρέατος. Και όλο μαζί οδήγησε στην ανάδειξη και την εξέλιξη της αιγοπροβατοτροφίας, η οποία είναι παρούσα και έχει έναν βαθμό εκσυγχρονισμού πάνω από 40%, η οποία επιτρέπει την αριστοποίηση της παραγωγής και την παραγωγή των ποιοτικών προϊόντων. Ένας δείκτης της εξέλιξης αυτής είναι ότι η Κρήτη σήμερα έχει την ωραιότερη και τη δυναμικότερη βιομηχανία ζωοτροφών στην Ελλάδα».

ΠΗΓΗ: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ