Η πρόταση δυσπιστίας δημιούργησε μια νέα κατάσταση για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που μεταξύ άλλων ανέδειξε την ανάγκη πλήρους επανέναρξης και ανανέωσης του κυβερνητικού σχηματισμού. «Για εμάς σήμερα κλείνει ένας κύκλος. Από αύριο συνεχίζει η κυβέρνηση το έργο της κι εγώ τη δουλειά μου», σημείωσε ο πρωθυπουργός αργά το βράδυ της Παρασκευής, προμηνύοντας έτσι αλλαγές, που συνδυάζονται με την ανανέωση των προσώπων, με σκοπό να μπορέσει η κυβέρνηση να “επαναφέρει” την ισορροπία και την κλονισμένη εμπιστοσύνη της κοινωνίας.
Όπως σημειώνουν οι πληροφορίες, η Πέμπτη 13 Μαρτίου τοποθετείται ως ημέρα ορόσημο, με την ανάληψη του Κώστα Τασούλα ως Προέδρου της Δημοκρατίας να ανοίγει τον κύκλο της συνολικότερης αλλαγής και επαναπροσδιορισμού της κυβερνητικής δομής και προσέγγισης.
Γρίφος για το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
«Το ζητούμενο είναι πως προχωράμε μπροστά», τόνισε κατά την καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας εκ των έσω την ανάγκη επανατοποθέτησης της κυβερνητικής υπόστασης της κυβέρνησης στον κοινωνικό ιστό.
Η τραγωδία των Τεμπών αλλά και η κοινωνική κινητοποίηση των τελευταίων εβδομάδων έχουν τοποθετήσει την ανάγκη εύρεσης μια αποδοτικής και έμπιστης “ηγεσίας” στο “τιμόνι” του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με τις ζυμώσεις να είναι πολλές και κρίσιμες.
Κεντρικός στόχος του πρωθυπουργού για το συγκεκριμένο υπουργείο δεν είναι η διάσπαση, αλλά η ισχυροποίηση και ενίσχυση, έτσι ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν ισχυροί μηχανισμοί προς τη βελτίωση την αποκατάσταση και εξέλιξη των σιδηροδρομικών δικτύων της χώρας.
Ως εκ τούτου, το ζήτημα της εξόδου του Χρήστου Σταϊκούρα από τη θέση του υπουργού Υποδομών θα πρέπει να θεωρείται “στανταράκι”. Μεταξύ των πολλών σεναρίων που ξεδιπλώνονται για το “χαρτοφυλάκιο” του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, από τις επικρατέστερες υπουργικές υποψηφιότητες που ακούγονται είναι ο Θάνος Πλεύρης και ο Σταύρος Παπαυσταύρου.
Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για τη δομή που θα έχει το νέο κυβερνητικό σχήμα
Από την άλλη, ο Κώστας Κυρανάκης προαλείφεται να αναβαθμιστεί από υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, ίσως το πιο κρίσιμο πόστο μετά την τραγωδία των Τεμπών, με το έργο που έχει διατελέσει στο υφιστάμενο υπουργείο του να επικυρώνει την εμπιστοσύνη που έχει προσδώσει ο κ. Μητσοτάκης προς το πρόσωπό του.
Το “μπιλιάρδο” των υπουργείων
Όπως μεταφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει «Όχι» σε «πειράματα» σε επίπεδο προσώπων, καθώς ο υφιστάμενος κοινωνικός “μαραθώνιος” δεν αφήνει περιθώρια για πολιτικές ολισθήσεις.
Αναλυτικότερα, εφόσον επιβεβαιωθεί η μετακίνηση του κ. Χατζηδάκη στο Μέγαρο Μαξίμου από το υπουργείο Οικονομικών, η κρούση εμφανίζεται διττή, με την επιλογή για την ανάληψη της οικονομικής σκυτάλης να παλινδρομεί μεταξύ της Νίκης Κεραμέως και του Κυριάκου Πιερρακάκη.
Όσον αφορά στο κρίσιμο πόστο του υπουργού Υγείας, εδώ όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για το εάν εντέλει θα παραμείνει στο πόστο του ο υφιστάμενος υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, του οποίου το όνομα ακούγεται και για το υπουργείο Ναυτιλίας, λόγω της αποχώρησης του Χρήστου Στυλιανίδη, ο οποίος αναμένεται να επιδιώξει την ανάληψη του ύπατου αξιώματος του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η τραγωδία των Τεμπών αλλά και η κοινωνική κινητοποίηση των τελευταίων εβδομάδων έχουν τοποθετήσει την ανάγκη εύρεσης μιας αποδοτικής και έμπιστης “ηγεσίας” στο “τιμόνι” του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με τις ζυμώσεις να είναι πολλές και κρίσιμες
Ο Γεωργιάδης έχει προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον ιατρικό κλάδο, που πιέζει για απομάκρυνσή του, ωστόσο η υπόθεση είναι περίπλοκη καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει αρνηθεί την υποβάθμισή του εντός του κυβερνητικού σχήματος, ενώ ταυτόχρονα σημειώνονται και ενδοκομματικές εισηγήσεις για την απομάκρυνσή του από την ανανεωμένη κυβέρνηση, ένα σενάριο το οποίο φαντάζει δύσκολο.
Ως εκ τούτου, για το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ακούγεται και το όνομα του Βασίλη Κικίλια, υφιστάμενου υπουργού Πολιτικής Προστασίας, καθώς και του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα.
Οι απομακρύνσεις, οι “σταθερές” και οι “εισχωρήσεις”
Κεντρικό ζήτημα στην ατζέντα της κυβέρνησης τοποθετείται και η μεταναστευτική πολιτική, όπου μεταδίδεται η πιθανή απομάκρυνση του Νίκου Παναγιωτόπουλου και η ανάληψη του υπουργείου από τον πρώην υπουργό Επικρατείας, Σταύρο Παπασταύρου.
Στον χάρτη των πιθανών απομακρύνσεων φαίνεται να βρίσκεται και το όνομα του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη, αλλά και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα.
Να επισημανθεί ότι μέχρι στιγμής επιβεβαιώνονται οι “σταθερές” του κυβερνητικού σχήματος, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τα ονόματα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, του υπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα.
Παρ’ όλα αυτά, “χειμαρρώδεις” αλλαγές αναμένεται να προκύψουν σε επίπεδο υφυπουργών, όπου ενδέχεται να δούμε και νέες εισχωρήσεις από το “γαλάζιο” κοινοβουλευτικό σχήμα, με τα επικρατέστερα ονόματα που μεταφέρεται πως θα εισχωρήσουν στο ανανεωμένο σχήμα να είναι ο Μ. Λαζαρίδης (βουλευτής Καβάλας), ο Ευριπίδης Στυλιανίδης (βουλευτής Ροδόπης), η Άννα Ευθυμίου (βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης), ο Κώστας Βλάσσης (βουλευτής Αρκαδίας), ο Φώντας Μπαραλιάκος (βουλευτής Πιερίας), ο Γιώργος Στύλιος (βουλευτής Άρτας) και ο Κώστας Κατσαφάδος (βουλευτής Α’ Πειραιώς).
Από Κρήτη… τίποτε;
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι απουσιάζουν πλήρως τα ονόματα βουλευτών Κρήτης από τα προς υπουργοποίηση πρόσωπα. Η παραμονή του Γιάννη Κεφαλογιάννη θεωρείται πιθανή, όπως και της Όλγας Κεφαλογιάννη (που εκλέγεται βεβαίως στην Αθήνα), ωστόσο πέραν τούτου… τίποτε δεν έχει ακουστεί. Εκτός κι αν προκύψει κάποια έκπληξη της ύστατης ώρας, καθώς οι “ζυμώσεις” συνεχίζονται.
Τα πρόσωπα- “κλειδιά” – Ποιοι ακούγονται για τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια
Στο “κάδρο” των αλλαγών βρίσκεται το όνομα του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, για τον οποίο θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα ενταχθεί στο επιτελείο του Μαξίμου και μάλιστα στη θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης, με ανάληψη νέων διευρυμένων καθηκόντων.
Ως εκ τούτου, εφόσον επιβεβαιωθεί το παραπάνω σενάριο, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να λάβει η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, ή ο Κυριάκος Πιερρακάκης, πρόσωπα που ο πρωθυπουργός έχει αποδεδειγμένα εκτιμήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της 6ετούς ηγεσίας του στο “τιμόνι” της χώρας.
Παρ’ όλα αυτά, όπως μεταδίδουν οι πληροφορίες, η θέση του αντιπρόεδρο της κυβέρνησης δεν έχει ακόμα “κλειδώσει”, με άλλους υποψηφίους να τοποθετούνται ο Τάκης Θεοδωρικάκος ή ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Σημειώνεται ότι το όνομα του Γιώργου Γεραπετρίτη, παρότι βρισκόταν την ατζέντα των αλλαγών (με την επαναφορά του στο επιτελείο του Μαξίμου), φαίνεται να βγαίνει από το “κάδρο”. Ειδικότερα, οι πληροφορίες που διαρρέουν να σημειώνουν πως οι έντονες και συνεχείς γεωπολιτικές εξελίξεις υπενθυμίζουν στον πρωθυπουργό την ανάγκη «συνέχειας» και «σταθερότητας» στο ΥΠ.ΕΞ.
Πηγή: neakriti.gr