ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ Δήμος Κισάμου

Επιστολή Θ. Σταθάκη για τον νέο ΒΟΑΚ και τη διασύνδεση της Κισάμου

Επιστολή προς τους Βουλευτές Χανίων, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, τον  Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, τον Πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΚ, απέστειλε ο πρώην δήμαρχος Κισάμου Θεόδωρος Σταθάκης, σχετικά με τη διασύνδεση της πόλης της Κισάμου και τον νέο ΒΟΑΚ.

Η επιστολή:

Αξιότιμοι κυρία και κύριοι.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, διακαής πόθος όλων των κατοίκων της Κρήτης, είναι να κατασκευαστεί – ολοκληρωθεί, ο βόρειος οδικός άξονας Κρήτης, από την μία άκρη του νησιού έως την άλλη. Η κυβέρνηση και ο αξιότιμος κ. Πρωθυπουργός της χώρας μας, προσωπικά, ως Κρητικός και Χανιώτης, έχει αναλάβει την δέσμευση  και προχωράει σε ενέργειες  για την υλοποίηση αυτού του  έργου.

Με μεγάλη θλίψη μας, διαπιστώνουμε, από  πληροφορίες, ότι συντελούνται ενέργειες, άρσης μέρους  της απαλλοτρίωσης στον κόμβο εισόδου  της πόλης της Κισάμου. Είναι αδιανόητο, την ώρα που γίνονται προσπάθειες για οριστική επίλυση αυτού του μεγάλου και απαραίτητου οδικού έργου της Κρήτης, κάποιοι να προσπαθήσουν να βάλουν εμπόδια στην ασφαλή και σωστή ολοκλήρωσή του. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επιχειρηματολογεί κανείς για αυτήν την αναγκαιότητα. Εδώ και τρείς δεκαετίες, έχουν γίνει οι απαλλοτριώσεις στον κόμβο Καλλεργιανών Κισάμου, ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος κυκλικός κόμβος διασύνδεσης της πόλης της Κισάμου, με τον άξονα Καλουδιανά – Χρυσοσκαλίτισσας και τους ημιτελείς παράλληλους δρόμους του ΒΟΑΚ.  Δυστυχώς τόσα χρόνια παραμένει ανολοκλήρωτος, με την ισόπεδη διασύνδεση να είναι άκρως επικίνδυνη και με αποτέλεσμα να συντελούνται αρκετά τροχαία ατυχήματα. Ενδεχομένως, ίσως, η ολοκλήρωση της διασύνδεσης, να περίμενε το τελικό πλάνο και για την παράκαμψη Κισάμου.

Τώρα όμως, που εκπονείται η μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το σύνολο του έργου, από Κίσαμο έως Σητεία, με βάσει όλες τις εξαγγελίες, είναι δυνατόν να προσπαθούν υπηρεσιακοί υπάλληλοι τεχνικών υπηρεσιών, να υπονομεύσουν και να καταδικάσουν το έργο και να παραμείνει σε αυτήν την μορφή, η διασύνδεση του ΒΟΑΚ με την πόλη της Κισσάμου; Είναι δυνατόν, με  «καθοδηγήσεις»  υπηρεσιακών παραγόντων, προς τον ανάδοχο μελετητή του έργου, να καθορίζουν το ποια θα είναι η τελική μορφή διασύνδεσης του κόμβου; Να παρακάμπτονται τα συλλογικά όργανα του Δήμου, της Περιφέρειας, του ΟΑΚ,  με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση ιδιωτικής επιχείρησης;

Κατανοούμε απολύτως το δικαίωμα του κάθε πολίτη, αιρετού ή μη, να διεκδικεί και να διεκδικήσει  το καλύτερο για την ιδιωτική περιουσία και επιχείρηση του, παρόλο που ήταν σε  γνώσει της απαλλοτριωμένης έκτασης εξ αρχής. Αλλά αυτό μπορεί να είναι πάνω από το γενικότερο συμφέρον, ασφάλειας, ποιότητας  τη ζωής των πολιτών  και ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής;  Θέλουμε να πιστεύουμε πως όχι.!

Στην όλη κατάσταση φυσικά αιωρείται ένα έγγραφο – βεβαίωση δημάρχου με αριθμό 12255/ 17- 12- 2020 του οποίου δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο.

Εμείς ως Μείζονα Αντιπολίτευση θα φέρουμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, και θα το κάνουμε γνωστό στην τοπική κοινωνία.  Αλλά σε κάθε περίπτωση,  θεωρώ, αξιότιμοι κυρία και κύριοι, καθένας σας από την θεσμική ιδιότητα και θέση που κατέχει, πρέπει να επιληφθεί του θέματος, ανεξάρτητα  από ιδιαίτερες  διαπροσωπικές σχέσεις,  φίλιες γνωριμίες, πολιτικές ενδεχομένως συμπορεύσεις και να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις, ώστε να μην δημιουργηθούν καταστάσεις, που θα εμποδίσουν την ασφαλή και απαραίτητη κυκλοφοριακή διασύνδεση της Κισσάμου, με τον ΒΟΑΚ.

Το χρωστάμε στις επόμενες γενιές και αν δεν υλοποιηθεί η ευθύνη θα βαραίνει όλους.

Ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης και τέως δήμαρχος Κισσάμου

Θεόδωρος Σταθάκης ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ