Δήμος Κισάμου

Αρχαιολογική έρευνα στα Φαλάσαρνα – Σπουδαία ευρήματα

Συνεχίζεται για μία ακόμη χρονιά η συστηματική αρχαιολογική έρευνα στον χώρο της Ελληνιστικής ναυτικής πόλης με σημαντικό λιμάνι στην περιοχή της Φαλάσαρνας στην Κίσαμο του Νομού Χανίων.

Όπως αναφέρει ο «Σύλλογος Φίλων Αρχαίας Φαλάσαρνας – Νίκος Κακαουνάκης», τελεί υπό την Διεύθυνση της Αρχαιολόγου Δρ. Ελπίδας Χατζηδάκη με την συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων και ξεκίνησε το 1986 από την Διευθύνουσα φέρνοντας στο φως σημαντικά ευρήματα, τα οποία πιστοποιούν τον σπουδαίο ιστορικό και πολιτικό ρόλο της Φαλάσαρνας στον αρχαίο κόσμο κυρίως από το δεύτερο μισό του 4ου αιώνα π.Χ.

Η ανασκαφική περίοδος θα διαρκέσει σε όλη την διάρκεια του Σεπτεμβρίου του 2021 και θα επικεντρωθεί στην έρευνα δύο σημαντικών μνημείων, που έχουν εντοπισθεί. Πρόκειται για την σύνδεση αμυντικού πύργου με την μακρά οχύρωση του λιμανιού καθώς και την συνέχιση της ανασκαφής της οικίας πλούσιου εμπόρου πλησίον της εισόδου του λιμανιού.

Άλλη έρευνα θα διεξαχθεί σε χώρο αρχιτεκτονικών καταλοίπων που μας παραπέμπουν στην ύπαρξη αρχαίου θεάτρου. Στην έρευνα αυτή θα γίνουν γεωφυσικές διασκοπήσεις από τους καθηγητές κκ. Φ. Βαλλιανάτο και Γ. Τσόκα.

falasarna_2

Εκ παραλλήλου, θα συνεχιστεί η πραγματοποίηση της εικονικής αναπαράστασης σε τρισδιάστατο περιβάλλον του οχυρωμένου λιμανιού της, η αρχιτεκτονική τελειότητα του οποίου αποτέλεσε ένα ναυτικό επίτευγμα, χάρη στο οποίο η Φαλάσαρνα όφειλε την οικονομική της ευρωστία.Ένα δεύτερο εγχείρημα του φετινού Σεπτεμβρίου είναι η επίσης τρισδιάστατη εικονική αναπαράσταση ναυαγίου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρίσκεται στην έξοδο του καναλιού του αρχαιολογικού χώρου της Φαλάσαρνας. Ανήκει σε στρατιωτικό μεταφορικό/αποβατικό πλοίο μήκους 50 μ. της ομάδας των ονομαζόμενων TLC (Tank Landing Craft) του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Απέπλευσε από την Σούδα με εντολή του Τσώρτσιλ και με προορισμό τα Σφακιά και την Αλεξάνδρεια, όταν βομβαρδίστηκε από τα Γερμανικά αεροπλάνα τον Μάιο του 1941. Πραγματοποιείται η αναπαράσταση του πλοίου καθώς έπλεε στον όρμο της Φαλάσαρνας, ο βομβαρδισμός και η ανατίναξή του από τα Στούκας, η βύθισή του και η παρούσα κατάστασή του στο βυθό.

falasarna_5

Την προσπάθεια αυτή στηρίζουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η εφετινή έρευνα δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί χωρίς την οικονομική στήριξη του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και το θερμό ενδιαφέρον του κ. Υπουργού Γιάννη Πλακιωτάκη και την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου.

falasarna_4
falasarna_3

Πηγή: cretapost.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ