Νομός Χανίων ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή στο υπουργείο Παιδείας για το Πειραματικό Σχολείο στα Χανιά: «Να δημιουργηθεί, αλλά όχι εις βάρος των υφιστάμενων σχολείων»

Επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας, την Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης, τους βουλευτές του νομού και τον Δήμο απέστειλε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Χανίων αναφορικά με το θέμα της μετατροπής του 2ου Λυκείου ή οποιουδήποτε άλλου υφιστάμενου λυκείου της πόλης σε Πειραματικό.

Οι γονείς με την επιστολή τους ζητούν να βρεθεί ουσιαστική λύση για το θέμα του Πειραματικού Λυκείου, χωρίς όμως να επηρεαστεί υπάρχον σχολείο της πόλης.

Αναλυτικά στην επιστολή τους αναφέρουν:

«Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας εκθέσουμε τη θέση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Χανίων σχετικά με το θέμα της μετατροπής του 2ου ΓΕΛ ή άλλου υφιστάμενου λυκείου των Χανίων σε Πειραματικό Λύκειο, το οποίο τον τελευταίο μήνα έχει αναστατώσει συνολικά τη σχολική κοινότητα των Χανίων.

Καταρχήν, θα θέλαμε να κάνουμε σαφές ότι σαν Σύλλογος Γονέων είμαστε σύμφωνοι με τη δημιουργία νέου Πειραματικού Λυκείου στην πόλη των Χανίων, υπό την προϋπόθεση όμως ότι αυτό δεν θα είναι εις βάρος των υφιστάμενων λυκείων της πόλης μας.

Η πιθανή μετατροπή οποιουδήποτε υφιστάμενου λυκείου σε πειραματικό θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα ήδη κορεσμένα λύκεια της πόλης, καθώς το Πειραματικό Λύκειο θα υποδέχεται αποκλειστικά τα παιδιά του Πειραματικού Γυμνασίου, με αποτέλεσμα τα παιδιά της γειτονιάς/γεωγραφικής περιφέρειας που κανονικά θα υποδέχονταν το λύκειο αυτό, να κατανεμηθούν στα λοιπά λύκεια της πόλης. Είναι δεδομένο ότι τα υφιστάμενα λύκεια των Χανίων λειτουργούν πέραν των δυνατοτήτων τους, όσον αφορά τον αριθμό των μαθητών σε σχέση με τις υπάρχουσες υποδομές τους και μία τέτοια εξέλιξη θα μεγιστοποιήσει το πρόβλημα, με άμεσες αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία τους και στην ποιότητα του εκπαιδευτικού τους έργου.

Όσον αφορά συγκεκριμένα την πιθανή μετατροπή του 2ου ΓΕΛ Χανίων σε Πειραματικό Λύκειο, δηλώνουμε κατηγορηματικά την πλήρη αντίθεσή μας, καθώς αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα έκαναν τη μετάβαση στο όμορο 2ο ΓΕΛ, το λύκειο της γειτονιάς τους, να κατανεμηθούν στα υπόλοιπα λύκεια της πόλης, Ν. Χώρα, Κουμπέ, Αμπεριά και πιθανόν και παραπέρα, μακριά από το σπίτι και τη γειτονιά τους.

Είναι αδιανόητο τρία χρόνια μετά την ίδρυση του Πειραματικού Γυμνασίου, να μην υπάρχει μέριμνα και σχεδιασμός για τη στέγαση του Πειραματικού Λυκείου και σήμερα, στο παρά πέντε, οι αρμόδιοι φορείς να προσπαθούν να καλύψουν την ολιγωρία αυτή καταφεύγοντας στην εύκολη λύση, να καταργήσουν δηλαδή ένα υφιστάμενο λύκειο της πόλης, της αντίστοιχης γειτονιάς, προκειμένου να στεγάσουν το Πειραματικό Λύκειο, διαταράσσοντας συνολικά τη σχολική κοινότητα των Χανίων.

Κανένας γονιός δεν μπορεί να αντιληφθεί πως είναι δυνατόν να συζητείται η κατάργηση ενός υφιστάμενου σχολείου προκειμένου να ιδρυθεί ένα άλλο. Πως είναι δυνατόν να συζητείται να μετατραπεί το 2ο ΓΕΛ σε Πειραματικό Λύκειο, να καταργηθεί δηλαδή το λύκειο της αντίστοιχης γειτονιάς και τα παιδιά του 2ου Γυμνασίου, ενός Γυμνασίου με 308 μαθητές, να πρέπει να κατανεμηθούν και να διασκορπιστούν μακριά από το σπίτι τους και τη γειτονιά τους στα υπόλοιπα ήδη κορεσμένα λύκεια της πόλης.

Πώς είναι δυνατόν να συζητείται η μετατροπή και ουσιαστικά η κατάργηση του 2ου ΓΕΛ, ενός λυκείου με 340 μαθητές, του μοναδικού λυκείου στο κέντρο της πόλης των Χανίων, ενός λυκείου με ιδιαίτερη δυναμική το οποίο βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, έχει συνεχή ανοδική πορεία και κάθε χρόνο έχει πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Είναι σαφές και αυτονόητο ότι η όποια λύση για τη στέγαση του Πειραματικού Λυκείου, δεν θα πρέπει να είναι εις βάρος υφιστάμενου λυκείου της πόλης. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν συζητηθεί μεταξύ των αρμοδίων, διάφορες εναλλακτικές προτάσεις για την προσωρινή στέγαση του Πειραματικού Λυκείου, δίχως να επηρεάζεται η εύρυθμη λειτουργία των λυκείων της πόλης. Να στεγαστεί είτε στην πρώην Εκκλησιαστική Σχολή στον Αγ. Ματθαίο, είτε στο πρώην Δημαρχείο Ν. Κυδωνίας, είτε σε προκατασκευασμένες αίθουσες σε έκταση 20 στρ. του Πολυτεχνείου Κρήτης την οποία προτίθεται να παραχωρήσει στο Δήμο Χανίων, είτε να συστεγαστεί με το Πειραματικό Γυμνάσιο σε συνδυασμό με το κτίριο Παπαδόπετρου ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Οποιαδήποτε από τις παραπάνω προτάσεις, θα αποτελεί μία προσωρινή, μεταβατική λύση και θα εφαρμοστεί για το μεσοδιάστημα μέχρι την οριστική λύση, την κατασκευή ενός Πειραματικού Λυκείου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες τεχνικές προδιαγραφές και τα κτιριολογικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας στην προς παραχώρηση έκταση 20 στρ. του Πολυτεχνείου Κρήτης. Μάλιστα το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων στη συνεδρίαση του στις 10/1/2024, αλλά και βουλευτές των Χανίων προκρίνουν ως πιο άμεση και εφικτή προσωρινή λύση, τη συστέγαση του Πειραματικού Λυκείου με το Πειραματικό Γυμνάσιο, σε συνδυασμό με τη στέγαση του και στο κτίριο Παπαδόπετρου για τα επόμενα χρόνια.

Παρόλα αυτά, τις τελευταίες 4 εβδομάδες διατηρείται, δυστυχώς στο παρασκήνιο χωρίς καμία συζήτηση με τη σχολική κοινότητα, η πρόταση μετατροπής υφιστάμενου λυκείου σε Πειραματικό Λύκειο, χωρίς να γνωρίζουμε ποιος από τους εμπλεκόμενους υποστηρίζει και προωθεί τη λύση αυτή. Είναι εντελώς απαράδεκτο να βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση η μετατροπή-κατάργηση υφιστάμενου λυκείου τι στιγμή που κανείς αρμόδιος δεν υποστηρίζει δημόσια την άποψη αυτή.

Το αντίθετο μάλιστα, Σύλλογοι Γονέων, η Ένωση Συλλόγων Γονέων, η ΕΛΜΕ, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, βουλευτές των Χανίων, αλλά και οι δύο πρώην Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις και έχουν εκφράσει την κάθετη διαφωνία τους με τη μετατροπή υφιστάμενου λυκείου των Χανίων σε Πειραματικό Λύκειο.

Η συνεχιζόμενη αυτή συζήτηση περί μετατροπής υφισταμένου λυκείου, οδήγησε πολλούς Συλλόγους Γονέων, μετά από Γενικές Συνελεύσεις με πολύ μεγάλη συμμετοχή, μεταξύ των οποίων και τον δικό μας, στην ακραία απόφαση του κλεισίματος των σχολείων ως αντίδραση σε μία τέτοια πιθανή εξέλιξη.

Κανένας γονιός του σχολείου μας δεν ήθελε το σχολείο κλειστό όλες αυτές τις μέρες και τα παιδιά να βρίσκονται στο σπίτι αντί στο σχολείο, αλλά δυστυχώς δεν είχαμε άλλο περιθώριο αντίδρασης και ήμασταν αναγκασμένοι να πράξουμε με αυτόν τον τρόπο, προκειμένου να κάνουμε απολύτως ξεκάθαρο σε όλους τους αρμοδίους ότι είμαστε αποφασισμένοι και δεν θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση την κατάργηση του 2ου ΓΕΛ και τη μετατροπή του σε Πειραματικό Λύκειο. Όλοι οι γονείς και μαθητές αγωνιούν και αναμένουν να πραγματοποιηθεί συνάντηση με το νέο Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων και να μας διαβεβαιώσει ότι δεν προτίθεται να εισηγηθεί στο Υπουργείο Παιδείας τη μετατροπή του 2ου ΓΕΛ ή άλλου λυκείου σε Πειραματικό Λύκειο.

Σαν Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Χανίων, δεν θα δεχθούμε σε καμιά περίπτωση την έλλειψη σχεδιασμού και την ολιγωρία των αρμοδίων φορέων τα τρία τελευταία χρόνια να την πληρώσουν τα παιδιά μας. Όλοι οι εμπλεκόμενοι με το θέμα πρέπει να προκρίνουν μία ενδιάμεση, μεταβατική λύση για τη στέγαση του Πειραματικού Λυκείου που προφανώς στην παρούσα χρονική στιγμή δεν θα είναι η ιδανική, ούτε η οριστική, αλλά θα είναι αυτή που δεν θα επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία των υφιστάμενων λυκείων και δεν θα διαταράξει ολόκληρη τη σχολική κοινότητα των Χανίων.

Όλοι οι γονείς του 2ου Γυμνασίου είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τους μαθητές μας και το σχολείο μας και να μην δεχτούμε σε καμία περίπτωση τη μετατροπή του 2ου ΓΕΛ σε Πειραματικό Λύκειο».

 

Πηγή: neakriti.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ