ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα ρεύματος: Μέχρι τον Ιούλιο η στήριξη των καταναλωτών – Στο Eurogroup ξανά τα μέτρα στήριξης

Σε ισχύ θα παραμείνει μέχρι τον Ιούλιο το πλέγμα των μέτρων παρέμβασης της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στους δημοσιογράφους. Στο μεταξύ, στο τραπέζι του Eurogroup σήμερα, Τρίτη 17 Ιανουαρίου, βρίσκονται ξανά τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής ακρίβειας.

Αναλυτικότερα, ο κ. Σκρέκας στη διάρκεια συνομιλίας του με δημοσιογράφους υπενθύμισε πως τόσο ο μηχανισμός της επιβολής πλαφόν στην τιμή χονδρεμπορικής του ηλεκτρικού ρεύματος όσο και οι επιδοτήσεις προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις (λογαριασμούς) είναι νομοθετημένα μέχρι και τον ερχόμενο Ιούλιο. Το ίδιο ισχύει και για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία είναι σε αναστολή από τον περασμένο Αύγουστο, όπως και η ελεύθερη μετακίνηση, χωρίς αποζημίωση, των καταναλωτών από εταιρεία σε εταιρεία ρεύματος.

Ο υπουργός ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το αν η κυβέρνηση εξετάζει σε περίπτωση που υποχωρήσουν οι τιμές του φυσικού αερίου και της χονδρεμπορικής ρεύματος να σταματήσει η κυβέρνηση την εφαρμογή του προαναφερόμενου πακέτου μέτρων, είπε πως ο μηχανισμός του πλαφόν προσαρμόζεται αυτόματα με βάση τη διαμόρφωση της τιμής του αερίου και του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. «Συνεπώς», σύμφωνα με τον ίδιο, «αν οι συντελεστές αυτοί υποχωρήσουν τόσο πολύ, δηλαδή η τιμή του αερίου και το κόστος ηλεκτροπαραγωγής ανά τεχνολογία, τότε δεν θα επιβάλλεται το πλαφόν». Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν θα καταργηθεί ο μηχανισμός θα παραμείνει νομοθετημένος μέχρι τον Ιούλιο.

Η Κομισιόν δεν «βλέπει» στήριξη για τους ευάλωτους

Πάντως, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Κομισιόν, τα περισσότερα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί από την ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να στοχεύουν σε ευάλωτα νοικοκυριά ή επιχειρήσεις και τα περισσότερα από αυτά δεν συνάδουν και με τον στόχο της ΕΕ για μείωση της ζήτησης ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, το ποσό της προσωρινής και στοχευμένης στήριξης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι μόνο το 0,4% του ΑΕΠ το 2022 και – 0,1% του ΑΕΠ φέτος.

Στο μεταξύ, το άμεσο δημοσιονομικό κόστος των μέτρων στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης το 2022 εκτιμάται στο 1,3% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Το 2023, το κόστος προβλέπεται στο 0,9% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά, εάν τα μέτρα που ίσχυσαν το 2022 διατηρηθούν σε ισχύ και για το 2023. Στην Ελλάδα το καθαρό δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε 2,3% του ΑΕΠ το 2022 και 0,5% του ΑΕΠ το 2023.

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ