ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ Διάφορα ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης (Γράφει ο Δημήτρης Ανυφαντάκης)

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Στην Ελλάδα η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται:

*Πυρετός.

*Καταρροή.

*Κακουχία.

*Κεφαλαλγία.

*Μυαλγία.

*Βήχας.

*Φαρυγγαλγία.

*Αναπνευστική δυσχέρεια.

*Κάποιοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν εμετούς η διάρροιες.

Για την πρόληψη, τα γενικά μέτρα (πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους σε περιόδους έξαρσης) μπορούν να βοηθήσουν.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης και κατά επέκταση στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση. Επειδή ο ιός της γρίπης μπορεί να υποστεί μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Οι ομάδες εκείνες του πληθυσμού που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές είναι:

*Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

*Παιδιά (6 μηνών και άνω).

*Ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

-Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή.

-Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη).

-Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών.

-Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).

-Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.

-Χρόνια νεφροπάθεια.

-Χρόνιες παθήσεις ήπατος.

-Νευρολογικά – νευρομυϊκά νοσήματα.

-Σύνδρομο Down.

-Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

-Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2).

-Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

-Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

-Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .

-Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

-Άστεγοι.

-Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει μία (1) μόνο δόση του εμβολίου ετησίως. Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προ της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα-μέχρι τέλος Νοεμβρίου). Επιπρόσθετα, ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.

Πηγή: Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, «Επικαιροποίηση οδηγιών για την Εποχική Γρίπη 2023-2024-Αντιγριπικός Εμβολιασμός».

O Διευθυντής Κέντρου Υγείας Κισάμου

Δημήτριος Ανυφαντάκης

Ιατρός Επιμελητής Α’ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ