ΚΡΗΤΗ

Ελπιδοφόρα τα νέα για τις Καρέτα – Καρέτα στην Κρήτη

Αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι οι φωλιές τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του “Αρχέλων”

Τι πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε τα χελωνάκια
Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι τα νέα που έρχονται αναφορικά με τη θαλάσσια χελώνα Καρέτα-καρέτα στην Κρήτη και την υπόλοιπη χώρα. Όπως ανακοίνωσε ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας “Αρχέλων”, ο οποίος μεταξύ άλλων δραστηριοποιείται και στην Κρήτη, φέτος καταγράφηκαν 6.500 φωλιές σε όλη τη χώρα, αριθμός εντυπωσιακά μεγαλύτερος από τις 5.400 φωλιές που είχαν καταγραφεί πέρυσι!

Άκρως ενθαρρυντικό είναι, εξάλλου, το ότι ανάλογη αύξηση στις φωλιές της Καρέτα υπήρξε φέτος και σε άλλες χώρες, γεγονός το οποίο αποδίδεται στις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικράτησαν στη Μεσόγειο τα προηγούμενα χρόνια – και δεν έχει να κάνει με την καραντίνα και γενικότερα τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον “Αρχέλων”, παρά το ότι ο κορονοϊός είχε ως αποτέλεσμα το 2020 να υπάρχει μεγάλη έλλειψη εθελοντών, κυρίως αυτών από το εξωτερικό που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν, ο Σύλλογος κατάφερε να αναπτύξει το πρόγραμμα παρακολούθησης και προστασίας της αναπαραγωγής της καρέτα σε συνολικά 75 χιλιόμετρα παραλιών ωοτοκίας σε όλη την Ελλάδα.

Σε όλες τις περιοχές βοήθησαν αφοσιωμένοι εθελοντές, οι περισσότεροι διαμένοντες στην Ελλάδα, καθώς και το προσωπικό και μέλη του Συλλόγου, που, συγκροτώντας ολιγομελείς ομάδες, έφεραν σε πέρας τη δύσκολη αποστολή τους.

Στα εν λόγω 75 χιλιόμετρα, περιλαμβάνονται οι παραλίες του κόλπου της Μεσαράς, του Ρεθύμνου, των Χανίων, καθώς και οι παραλίες στον κόλπο Λαγανά, όπου ο “Αρχέλων” συνεργάζεται με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, το νότιο τμήμα του Κυπαρισσιακού κόλπου, η περιοχή της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, αλλά και οι παραλίες του Ρωμανού Μεσσηνίας και του Λακωνικού κόλπου.

Μέχρι πριν από λίγα 24ωρα, στα 75 αυτά χιλιόμετρα παραλιών είχαν καταγραφεί περίπου 6.500 φωλιές.

«Πρόκειται βέβαια για προκαταρκτικά στοιχεία, γιατί κατά την περίοδο που διανύουμε τώρα, της εκκόλαψης των νεοσσών, γίνεται ο έλεγχός τους, ώστε να επιβεβαιωθεί ο τελικός αριθμός και να συγκριθεί με τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρει ο “Αρχέλων”.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και τα προκαταρτικά στοιχεία δείχνουν ότι το 2020 είχαμε μια σημαντική αύξηση των φωλιών σε σχέση με το 2019, όπου ο “Αρχέλων” είχε καταγράψει περί τις 5.400 φωλιές στις ίδιες παραλίες.

«Από επαφές μας με προγράμματα σε άλλες χώρες της Μεσογείου πληροφορηθήκαμε ότι παρόμοια αύξηση υπήρξε και στις άλλες χώρες, τα αίτια της οποίας πρέπει να αναζητηθούν στις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικράτησαν τα τελευταία χρόνια στους βιοτόπους των θαλάσσιων χελωνών σε ολόκληρη τη Μεσόγειο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του “Αρχέλων”.

Λιγότεροι από 100 ερευνητές-εθελοντές συμμετέχουν φέτος στην καταγραφή και προστασία των φωλιών, ωστόσο η προσπάθεια των ολιγομελών ομάδων του “Αρχέλων” συνεχίζεται δυναμικά. Πόσα άραγε χελωνάκια θα εκκολαφθούν φέτος; Αυτό αναμένεται να διαπιστωθεί μετά την εκκόλαψη των φωλιών και τη συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων για τον αριθμό των νεοσσών που βγήκαν από τις φωλιές.

«Κλείστε τα φώτα» για να βοηθήσετε τα χελωνάκια

Επισημαίνεται πάντως ότι, όπως είναι γνωστό, δε φτάνουν στη θάλασσα όλα τα χελωνάκια που εκκολάπτονται: Αυτά που θα βγουν απ’ τις φωλιές πρέπει να κάνουν μια δύσκολη και επικίνδυνη διαδρομή, όπου έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο διάφορους θηρευτές, αλλά και τη φωτορύπανση, που χαρακτηρίζει τις περισσότερες παραλίες ωοτοκίας. Στις παραλίες αυτές καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια από τους ερευνητές και εθελοντές του “Αρχέλων” να διασωθούν τα χελωνάκια που αποπροσανατολίζονται από τα φώτα.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αναφέρει σε προ μερικών εβδομάδων ρεπορτάζ η “Νέα Κρήτη”, από τις αρχές Αυγούστου ο “Αρχέλων” έχει απευθύνει έκκληση στους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και τους επισκέπτες των περιοχών ωοτοκίας να χαμηλώνουν ή να σβήνουν τα φώτα μετά τις 11 το βράδυ, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Εξάλλου, ενημερώθηκαν οι Δήμοι και τα κατά τόπους Λιμεναρχεία για την κατάλληλη αντιμετώπιση συμβάντων αποπροσανατολισμού νεοσσών στις περιοχές τους.

Αξίζει να τονιστεί ότι οι ενδιαφερόμενοι για πληροφορίες αναφορικά με την προστασία φωλιών, τον εθελοντισμό και το πρόγραμμα υιοθεσιών του “Αρχέλων” μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.archelon.gr.

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ