Γεύση - Ψυχαγωγία ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνικές ταινίες που αναφέρονται στις εκλογές: Από τον «Μαυρογιαλούρο» στον «Αράπη» (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι εκλογές που πλησιάζουν είναι ένα διαχρονικό θέμα που πολλές φορές έχει αποτελέσει έμπνευση για τον κινηματογράφο.

Πολλές σπουδαίες ελληνικές κωμωδίες αναφέρονται σε αυτές, σατιρίζοντας την πραγματικότητα, αλλά και τον πολιτικό στίβο.

Από τον «Μαυρογιαλούρο» Λάμπρο Κωνσταντάρα, μέχρι και τη «Βουλευτίνα» Ρένα Βλαχοπούλου, ρόλοι και ταινίες που έχουν γράψει ιστορία και είναι επίκαιρες μέχρι σήμερα, στις εκλογές του 2023.

Ας απαριθμήσουμε λοιπόν τις ταινίες που χαρίζουν άφθονο γέλιο από τη μία, αλλά και προκαλούν τον προβληματισμό και τη σκέψη για διαχρονικά προβλήματα της ελληνικής πραγματικότητας.

Θανασάκης ο πολιτευόμενος

Ταινία του 1954 με έναν διαφορετικό Ντίνο Ηλιόπουλο, με μουστάκι και χωρίς τα χαρακτηριστικά γυαλιά του, σε έναν κωμικό μεν ρόλο, με πολλές όμως κοινωνικές προεκτάσεις.

Στο πλάι του πρωταγωνιστούν η Άννα Συνοδινού στον ρόλο της μεγαλοπιασμένης αδερφής του και ο Βύρωνας Πάλλης ως Θανασάκης.

Το σενάριο ανήκει στον Αλέκο Σακελλάριο και τον Χρήστο Γιαννακόπουλο, ενώ η σκηνοθεσία είναι του Αλέκου Σακελλάριου. Η ταινία έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερη ηθογραφία των προσβεβλημένων από το μικρόβιο του πολιτικού και των κατ’ επάγγελμα πολιτευτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ταινία αυτή έκαναν την πρώτη κινηματογραφική τους εμφάνιση τρεις μεγάλες ηθοποιοί, η Άννα Συνοδινού, η Κάκια Παναγιώτου και η Δέσπω Διαμαντίδου.

Η υπόθεση της ταινίας

Η Μαίρη (Άννα Συνοδινού), κόρη εύπορης οικογένειας μεγαλομπακάληδων, επιστρέφει από την Ελβετία μετά το τέλος των σπουδών της παντρεμένη με έναν νεαρό επιστήμονα, τον Θανασάκη (Βύρων Πάλλης), ο οποίος επιστρέφει στην Ελλάδα αποφασισμένος να την “υπηρετήσει” ως πολιτικός.

Με την οικονομική βοήθεια του κουνιάδου του, Μελέτη (Ντίνος Ηλικόπουλος), κατεβαίνει στις εκλογές, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Γρήγορα όμως προκηρύσσονται νέες εκλογές και αποφασίζει να ξαναπολιτευτεί, απαιτώντας ξανά την οικονομική συμπαράσταση του κουνιάδου του, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως νέα προεκλογική εκστρατεία θα ήταν οικονομική αυτοκτονία. Αποσπώντας εκβιαστικά χρήματα όμως ξανακατεβαίνει στις εκλογές, χωρίς την παραμικρή επιτυχία.

Όλον αυτόν τον καιρό, τα οικονομικά προβλήματα του Μελέτη αυξάνονται, ενώ η Μαίρη τον πιέζει να πουλήσει το οικογενειακό τους μαγαζί. Ο Θανασάκης δεν καταφέρνει να εκλεγεί και για τρίτη φορά, και το πατρικό της Μαίρης κινδυνεύει να βγει σε πλειστηριασμό για τα χρέη των εκλογών.

Η Μαίρη με μεσολάβηση της μητέρας μιλάει στο μαγαζί με τον Μελέτη για τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα με τις αποτυχημένες προσπάθειες να πολιτευτεί ο Θανασάκης, και την απόφασή τους να εργαστούν. Ο Θανασάκης καταλήγει να φοράει την ποδιά και να βοηθάει στην φόρτωση κασόνων σε φορτηγό!

Υπάρχει και Φιλότιμο

Η κλασικότερη ίσως ελληνική ταινία που αναφέρεται στις εκλογές, με πρωταγωνιστή τον Λάμπρο Κωνσταντάρα στον ρόλο του βουλευτή Μαυρογιαλούρου.

Είναι βασισμένη στο θεατρικό έργο «Ανώμαλη Προσγείωση» του Αλέκου Σακελλάριου και του Χρήστου Γιαννακόπουλου, το οποίο είχε ανέβει στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν με τους Βασίλη Διαμαντόπουλο και Δημήτρη Χατζημάρκο, ενώ η σκηνοθεσία της ταινίας ανήκει στον Αλέκο Σακελλάριο.

Μάλιστα, η ταινία διαχρονικά γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία, που το επίθετο «Μαυρογιαλούρος» χρησιμοποιείται ευρέως ως έκφραση, στην καθημερινότητα για την περιγραφή πολιτικών που τάζουν «λαγούς με πετραχήλια».

H υπόθεση της ταινίας

Ο υπουργός Ανδρέας Μαυρογιαλούρος, με αφορμή τα εγκαίνια ενός μαιευτηρίου, επισκέπτεται το χωριό της εκλογικής του περιφέρειας, την Πλατανιά. Μετά από ένα ατύχημα, ανακαλύπτει την αλήθεια για το τί σκέφτεται ο κόσμος για αυτόν, πώς ζουν οι άνθρωποι στην εκλογική του περιφέρεια, τί πραγματικά χρειάζονται, αλλά και το ρόλο που παίζουν οι κομματάρχες του.

Έτσι, αποφασίζει να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού, αφού πρώτα επιπλήξει σε έντονο ύφος τους συνεργάτες του.

Τζένη Τζένη

Πρόκειται για την εμπορικότερη ταινία της Τζένης Καρέζη, παραγωγής Φίνος Φιλμ, η οποία προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 21 Φεβρουαρίου του 1966 και τα εξωτερικά γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στις Σπέτσες.

Στο πλευρό της ο Ανδρέας Μπάρκουλης, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας και ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο οποίος και υποδύεται τον πατέρα της, που είναι κομματάρχης του νησιού.

Κομματάρχης είναι ο άνθρωπος ο οποίος επηρεάζει τους κατοίκους μιας περιοχής να ψηφίσουν εκείνον που αυτός προτείνει.

Στην ταινία «Τζένη Τζένη» εγκαινιάζεται και η συνεργασία της Νόρας Βαλσάμη με τη Φίνος Φιλμ, η οποία και εμφανίζεται σε μια μόνο σκηνή ως τραγουδίστρια, ερμηνεύοντας το κομμάτι «Το μεγάλο μυστικό μου», με τη φωνή της ντουμπλαρισμένη από την Καίτη Χωματά.

Η υπόθεση της ταινίας

Η φοιτήτρια φιλολογίας Τζένη Σκούταρη, κόρη του τοπικού κομματάρχη Κοσμά Σκούταρη, επισκέπτεται συχνά την ιδιωτική βιβλιοθήκη του εφοπλιστή Μίλτου Κασσανδρή, πολιτικού αντιπάλου του πατέρα της.

Ο Κασσανδρής προετοιμάζει τον ανιψιό του – και παιδικό φίλο της Τζένης – Νίκο Μαντά, για υποψήφιο βουλευτή στις προσεχείς εκλογές. Ο συνυποψήφιός του Γκόρτσος έχει προβάδισμα, ενώ υποστηρίζεται από τον Σκούταρη, ο οποίος αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Έτσι, ο Κασσανδρής αποφασίζει να υποχρεώσει την Τζένη να παντρευτεί με λευκό γάμο τον ανιψιό του, ενώ παράλληλα ξελασπώνει οικονομικά τον πατέρα της, προκειμένου να εξασφαλίσει την εκλογή του ανιψιού του. Ο λευκός γάμος, όμως, θα φέρει τον έρωτα ανάμεσα στο ζευγάρι με απρόσμενες εξελίξεις.

Η βουλευτίνα

Η Ρένα Βλαχοπούλου, μαζί με ένα πολύ δυνατό καστ πρωταγωνιστεί στην ταινία «Βουλευτίνα», η οποία και έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1966.

Στο πλευρό της ο Σταύρος Ξενίδης, στον ρόλο του μνηστήρα της που προσπαθεί διακαώς να γίνει βουλευτής και ο Νίκος Ρίζος.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ταινία κάνει γκεστ ο Λαυρέντης Διανέλλος, για την ακρίβεια η φωνή του, καθώς  υποδύεται έναν βουλευτή που μαλώνει με την κεντρική ηρωίδα της ταινίας.

Επίσης, η ταινία αυτή είναι μια από τις τρεις που γύρισε η Βλαχοπούλου στο σύντομο διάστημα παραμονής στην στην εταιρεία Καραγιάννης-Καρατζόπουλος, αντίπαλο δέος της Φίνος Φιλμ. Οι άλλες δυο ήταν «Η ζηλιάρα» και το «Βίβα Ρένα».

Η υπόθεση της ταινίας

Η Ρένα Βαρλάμου είναι αρραβωνιασμένη με τον Περικλή Αράπη, οινοπαραγωγό στο επάγγελμα και υποψήφιο βουλευτή με το Εθνικό Αναδιοργανωτικό Κόμμα Περικλής Αράπης. Ο Περικλής έχει αποτύχει 6 φορές να βγει βουλευτής, με αποτέλεσμα λόγω οικονομικών δυσκολιών να καθυστερεί τον γάμο τους για 4 χρόνια.

Στην τελευταία του πολιτική προσπάθεια, η Ρένα αποφασίζει να των βοηθήσει στην προεκλογική του εκστρατεία αλλά εκείνος αποτυγχάνει και πάλι στις εκλογές και κοντεύει να χρεοκοπήσει (με χρέος 380.000 δραχμές).

Η ιστορία περιπλέκεται όταν το όνομα της Ρένας μπαίνει στο ψηφοδέλτιο ενός θείου της, του Ιακώβου Μενεξέ από την Κέρκυρα, ο οποίος πεθαίνει και η Ρένα, ως μοναδική επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο, με μόλις 80 σταυρούς βγαίνει βουλευτής.

Οι 900 της Μαρίνας

Μια ταινία, η οποία μπορεί στην εποχή της να μην έκανε ιδιαίτερη επιτυχία, όμως έμεινε διαχρονική, καθώς περιγράφει μια εποχή στην οποία και υπήρχαν οι λεγόμενοι «κομματάρχες» που επηρέαζαν τους κατοίκους.

Στους «900 της Μαρίνας» τον ρόλο αυτόν παίζει ο Άρης Μαλλιαγρός, ο οποίος και δίνει ως προίκα για την κόρη του Μαρίνα 900 ψήφους, όσοι είναι δηλαδή και οι κάτοικοι του χωριού!

Την Μαρίνα υποδύεται η Γκέλυ Μαυροπούλου, ενώ μικρό, αλλά χαρακτηριστικό ρόλο έχει και ο Θανάσης Βέγγος.

Η υπόθεση της ταινίας

Σε ένα επαρχιακό χωριό, ένας παλαίμαχος βουλευτής, ο Δαμαλάς, και ένας νεαρός δικηγόρος, ο Ντίνος (Νίκος Τζόγιας), γιος του γιατρού της περιοχής, είναι αντίπαλοι στις επικείμενες εκλογές. Βασικός ρυθμιστής του εκλογικού μαγειρείου είναι ο πανίσχυρος πρόεδρος του χωριού, ο Σπύρος Δαλέγκος (Άρης Μαλιαγρός), που επηρεάζει άμεσα 900 από τους κατοίκους του. Αυτά τα εννιακόσια κουκιά είναι η μοναδική προίκα της δασκάλας κόρης του, της Μαρίνας (Γκέλυ Μαυροπούλου), που είναι ερωτευμένη με τον Ντίνο, και εκείνος ανταποκρίνεται αλλά η συνείδησή του δεν του επιτρέπει να δεχτεί την ανόσια συναλλαγή που του προτείνει ο Δαλέγγος ο οποίος μετά από αυτά αποφασίζει να υποστηρίξει τον Δαμαλά.

Η Μαρίνα, όμως, αλλάζει κρυφά τα ψηφοδέλτια που μοιράζουν οι άνθρωποι του πατέρα της και έτσι χαρίζει την εκλογή στον αγαπημένο της ο οποίος, μετά τη νίκη του, πηγαίνει να τη ζητήσει από τον πατέρα της, βέβαιος πως κέρδισε την εκλογική μάχη με το σπαθί του…

Η κυρία δήμαρχος

Ταινία του 1960 με πρωταγωνιστές τους Βασίλη Αυλωνίτη και Γεωργία Βασιλειάδου, που υποδύονται τους υποψήφιους δημάρχους που μισιούνται, όμως τα παιδιά τους έχουν δεσμό.

Ποιος κερδίζει τελικά τις εκλογές;

Στην ταινία παίζουν επίσης οι Αλέκα Στρατηγού, Νίκος Φέρμας, Κούλα Αγαγιώτου, αλλά και ο Νίκος Κούρκουλος στα πρώτα του βήματα.

Ενδιαφέρον στοιχείο της ταινίας είναι η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση του Στέλιου Καζαντζίδη, που μαζί με τη Μαρινέλλα ερμηνεύουν δυο κομμάτια, τη «Ζιγκουάλα» και το «Για μας ποτέ μην ξημερώσει».

Το σενάριο υπογράφουν οι Βίων Παπαμιχάλης , Νέστορας Μάτσας και τη σκηνοθεσία ο Ροβήρος Μανθούλης.




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ