ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ Δήμος Κισάμου ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ελένη Τσατσαρωνάκη: «Συμμετέχω άνευ όρων στις Δημοτικές Εκλογές»

Δεκαοκτώ μέρες μας χωρίζουν από τις Δημοτικές Εκλογές του Οκτωβρίου και στην Κίσαμο η προεκλογική περίοδος έχει εστιαστεί κυρίως στο θέμα των επενδύσεων σε Φαλάσαρνα και Λαφονήσι. Αναμφίβολα το πρόσωπο της προεκλογικής περιόδου είναι η Ελένη Τσατσαρωνάκη που θα κατέβει για πρώτη φορά στην προεκλογική κονίστρα ως υποψήφια στον συνδυασμό «Μαζί για την Κίσαμο» και επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Θεόδωρο Σταθάκη.

Όπως ήταν φυσικό, η ενεργός συμμετοχή της κ. Τσατσαρωνάκη στις επικείμενες εκλογές έχει προκαλέσει διχογνωμία μεταξύ των δημοτών, που από τη μια θεωρούν ότι θα είναι χρήσιμη για την περιοχή η συμμετοχή μιας επιτυχημένης επιχειρηματία στα δημοτικά πράγματα. Και από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν ότι η συμμετοχή της κ. Τσατσαρωνάκη έχει στόχο την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών της συμφερόντων.

Να δούμε όμως τι λέει η ίδια για όλα τα παραπάνω:

-Κυρία Τσατσαρωνάκη, τι σας ώθησε να συμμετάσχετε για πρώτη φορά ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου;

-Έκρινα, κρίναμε ότι στην παρούσα φάση η Κίσαμος έχει περιέλθει σε αδιέξοδο και σ’ αυτό έχουμε κι εμείς μερίδιο ευθύνης. Γιατί αν απλά παρατηρείς και κάνεις διαπιστώσεις εκ του ασφαλούς δεν βοηθάς. Προβληματίζεσαι; Θέλεις να αλλάξει η κατάσταση αυτή; Τότε πρέπει να μπεις στο πεδίο της δράσης. Δεν είναι εύκολο, γιατί πολλοί συμπολίτες μας, όπως κι εγώ, έχουμε αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις. Όμως, κάποια στιγμή έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και φτάνεις σε ένα κρίσιμο «σταυροδρόμι» που καλείσαι να πάρεις αποφάσεις. Θα συνεχίσεις να απέχεις και να κάνεις απλά δυσάρεστες διαπιστώσεις ή θα συμμετέχεις; Αποφάσισα το δεύτερο. Και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που την ίδια απόφαση έλαβαν και άλλοι συμπολίτες μας, άξιοι και ηθικοί, με τους οποίους μας συνδέει η αγάπη για την Κίσαμο, ώστε να βγει επιτέλους από τη στασιμότητα. Συστρατευτήκαμε δίπλα στον επικεφαλής της ομάδας μας, τον Θοδωρή Σταθάκη. Προσωπικά, ως Ελένη, τον εμπιστεύομαι για τις αυτοδιοικητικές του γνώσεις και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του και πιστεύω ότι είναι ένας άνθρωπος που, αν τον εμπιστευτούν ξανά οι συμπολίτες μας, μπορεί να οδηγήσει την Κίσαμο μπροστά, με τη βοήθεια της ισχυρής του ομάδας.

-Έχετε όμως, απειρία στα δημοτικά δρώμενα. Θεωρείτε ότι μπορείτε να προσφέρετε και με ποιον τρόπο στο νέο δημοτικό συμβούλιο;

-Όλοι είμαστε άπειροι σε κάτι καινούργιο. Το θέμα είναι με τι εφόδια ξεκινάς για να μπορείς να προσφέρεις στον τόπο σου. Έχω μια επιχειρηματική διαδρομή που είναι γνωστή, είμαι οικονομολόγος, έχω πλούσιες εμπειρίες και γνώσεις στο δικό μου επαγγελματικό πεδίο και μπορώ να συνεισφέρω, όπως και τα άλλα μέλη της ομάδας μας. Πιστεύω βαθιά ότι καθένας από εμάς είναι σημαντικός. Καθένας μπορεί να φανεί χρήσιμος, μπορεί να βάλει αυτό που λέμε το δικό του λιθαράκι. Μόνο έτσι, μόνο με συλλογική δουλειά, θα δούμε προκοπή ως τόπος, θα δούμε να αλλάζει η Κίσαμος και να μεταμορφώνεται σταδιακά σε μία σύγχρονη πόλη, θα δούμε τα χωριά μας να αποκτούν πνοή.

Εγώ συμμετέχω άνευ όρων σε αυτή τη διαδικασία. Από την πρώτη στιγμή δήλωσα «στρατιώτης». Δεν ζητώ, ούτε έχω ανάγκη από οφίκια, καρέκλες και μισθούς. Καταθέτω, δημόσια και καθαρά, την επιθυμία μου να βοηθήσω, αν και όπου μου ζητηθεί.

-Ωστόσο, αυτό που ακούγεται είναι το ότι η συμμετοχή σας στις εκλογές έχει να κάνει αποκλειστικά με τα επιχειρηματικά σας σχέδια, εστιάζοντας σε Φαλάσαρνα και Λαφονήσι. Τι απαντάτε;

-Αυτά προέρχονται από τον συνδυασμό του κ. Μυλωνάκη, ο οποίος προσπαθεί να μετατοπίσει εκεί την κουβέντα από τα πραγματικά προβλήματα της Κισάμου, για τα οποία δεν έχει απαντήσεις. Σας δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά ότι η συμμετοχή μου ως υποψήφια δημοτικός σύμβουλος δεν έχει καμία σχέση με τα επιχειρηματικά σχέδια της οικογένειας μας και ο μόνος λόγος είναι για να προσφέρω και εγώ με τις οποίες γνώσεις και εμπειρία έχω αποκτήσει ώστε η Κίσαμος να αποκτήσει την ταυτότητα που της αξίζει.

-Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για την επένδυση στα Φαλάσαρνα και όσα διαδραματίστηκαν τον τελευταίο καιρό σχετικά με αυτήν.

-Στα Φαλάσαρνα, η οικογένειά μου αγόρασε πριν από λίγα χρόνια μια ιδιωτική έκταση με σκοπό την αξιοποίησή της. Τον Αύγουστο του 2021 καλέσαμε, με δική μας πρωτοβουλία, αιρετούς της αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων ο κ. Μυλωνάκης και ο κ. Σταθάκης προκειμένου να τους ενημερώσουμε για το τι σκεφτόμαστε να κάνουμε. Θέλαμε να ακούσουμε αν υπάρχουν ενστάσεις, παρατηρήσεις ή ακόμα και προτάσεις. Όταν τελείωσε η ενημέρωση, που έγινε στο Τσατσαρωνάκειο, ακούσαμε μόνο καλά λόγια για τη σχεδιαζόμενη επένδυση. Έτσι κι εμείς προχωρήσαμε, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες που ορίζει ο νόμος. Μάλιστα, ο Δήμος Κισάμου χορήγησε θετικές βεβαιώσεις για όλα τα θέματα της αρμοδιότητας του (π.χ. νερό, σκουπίδια κ.α.)

Θέλω επίσης να σας πω ότι η οικογένειά μας ήταν εκείνη που, μετά την αγορά της έκτασης, προχώρησε, αν και δεν ήταν υποχρεωτικό, στην εκπόνηση μελέτης ειδικής οικολογικής αξιολόγησης. Σε αυτή τη μελέτη καταμετρήθηκαν αναλυτικά οι πληθυσμοί του σπάνιου φυτού Androcybium rechingeri, που ανθίζει μόνο τον χειμώνα, από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο. Αμέσως μετά περιφράξαμε τις θέσεις αυτές για να προστατεύσουμε το φυτό, κάτι που δεν είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Ανάλογες ενέργειες προστασίας έχουν γίνει και για τους αμμόλοφους, τους οποίους έχουμε επίσης περιφράξει. Ένα είναι σίγουρο, ότι η οικογένεια μας έχει προσφέρει με πολλούς τρόπους στον τόπο μας και δεν θα κάναμε ποτέ κάτι που θα δημιουργούσε το οποιοδήποτε πρόβλημα. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι η επένδυση στηρίχθηκε αυστηρά στην ισχύουσα νομοθεσία και καλούμε όσους έχουν αντίθετη άποψη να την καταθέσουν με στοιχεία. Εμείς στηρίξαμε τον σχεδιασμό μας πάνω στην προστασία του περιβάλλοντος. Θεωρούμε ότι αυτό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

-Γιατί πιστεύετε ότι ο κ. Μυλωνάκης άλλαξε στάση, σε σχέση με εκείνη την αρχική παρουσίαση; 

-Όπως σας επισήμανα παραπάνω, ο κ. Μυλωνάκης εκφράστηκε θετικά για την επένδυση στην παρουσίαση που κάναμε στο Τσατσαρωνάκειο Πολύκεντρο της Μητρόπολης μας, ενώ παράλληλα χορήγησε θετικές βεβαιώσεις για όλα τα θέματα της αρμοδιότητας του. Οπότε εύλογο το ερώτημα σας γιατί άλλαξε στάση ο κ. Μυλωνάκης. Θα μου επιστρέψετε να μην εκφράσω την προσωπική μου σκέψη. Αυτό όμως που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι αυτή η «στροφή» έγινε μόλις ανακοινώθηκε η αγορά της ιδιωτικής έκτασης στη Βουλισμένη στην περιοχή του Λαφονησίου. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του για όλα όσα ακολούθησαν.

-Πείτε μας δυο λόγια για την αγορά σας στο Λαφονήσι.

-Κατ’ αρχήν ξεκαθαρίζω ότι εμείς δεν αγοράσαμε ούτε το νησί, ούτε την παραλία. Η έκταση των 611 στρεμμάτων που αγοράσαμε ανήκε, για δεκαετίες, σε μία ιδιωτική εταιρεία και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Ιδιωτική έκταση αγοράσαμε. Και θα σας πω και πώς την αγοράσαμε. Εκπρόσωπος της εταιρείας, ο οποίος φρόντιζε όλα τα θέματα που αφορούσαν τη συγκεκριμένη έκταση, επικοινώνησε μαζί μου, μου ανακοίνωσε ότι η εταιρεία σκοπεύει να πουλήσει την έκταση των 611 στρεμμάτων στο Λαφονήσι, μου έκαναν γνωστό ότι υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές και μας ρώτησαν αν θα μας ενδιέφερε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο απόκτησής για να παραμείνει σε ελληνικά χέρια.
Μετά από πολλή σκέψη και αφού εξετάσαμε όλα τα δεδομένα, όπως θα έκανε καθένας που προχωρά σε μία αγορά, ειδικά στην αγορά ενός ακινήτου με τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης περιοχής, αποφασίσαμε να αγοράσουμε την έκταση, γνωρίζοντας την πολύ μεγάλη περιβαλλοντική της αξία και την ανάγκη προστασίας της. Γιατί ας μην κοροϊδευόμαστε: για πολλά χρόνια το Λαφονήσι υποβαθμιζόταν, γιατί κάποιοι ενδιαφέρονταν μόνο για τις εισπράξεις των καντινών και για τις εισπράξεις από τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες. Το δε όψιμο ενδιαφέρον τους είναι αποσπασματικό, δεν δίνει ολοκληρωμένες επιστημονικές λύσεις και κυρίως είναι υποκριτικό αν θυμηθεί κανείς τη συμπεριφορά τους μέχρι πριν από λίγους μήνες. Επιπλέον, θέλω να κάνω γνωστό στην τοπική κοινωνία ότι ο επί σειρά ετών νομικός σύμβουλος της Ελαφόνησος Α.Ε., με ενημέρωσε πριν μερικές μέρες ότι είχε προτείνει στο παρελθόν σε δημάρχους Κισάμου και Καντάνου – Σελίνου να αγοραστεί η έκταση της εταιρείας από τους Δήμους, προκειμένου να μην καταλήξει σε χέρια Κινέζων επενδυτών. Ωστόσο, οι δήμαρχοι αδιαφόρησαν, όπως ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας, μου ανέφερε.

-Διερωτάται η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αν τα μείζονα προβλήματα του Δήμου πρέπει να εστιάζονται μόνο στις παραλίες. Ποια είναι η θέση σας για τα υπόλοιπα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει και να επιλύσει η νέα δημοτική αρχή.

-Νομίζω ότι ήδη εξέφρασα την άποψή μου γι’ αυτό, απαντώντας σε άλλο ερώτημά σας. Αυτό επιχειρείται από τη Δημοτική Αρχή, στην προσπάθειά της να μη γίνει κουβέντα για μια σειρά από άλλα θέματα, για τα οποία δεν έχει, δυστυχώς, να επιδείξει έργο. Λέω δυστυχώς και το εννοώ. Μακάρι τα πράγματα να ήταν διαφορετικά, να ήταν πολύ καλύτερα. Κανείς άνθρωπος με λογική δεν επιθυμεί την αποτυχία μιας Δημοτικής Αρχής, γιατί αυτό αντικατοπτρίζεται στη δική του ζωή, στη λειτουργία της πόλης του και του χωριού του, στην καθημερινότητά του που γίνεται πιο δύσκολη. Χωρίς να υποτιμώ καθόλου τη συζήτηση που πρέπει να γίνεται με ειλικρίνεια για τα θέματα της διαχείρισης των παραλιών, εκείνο που εγώ «εισπράττω» είναι ότι τον κόσμο τον απασχολούν κυρίως μια σειρά από άλλα ζητήματα. Ειδικά στην Κίσαμο, η οποία έχει μείνει πίσω στα ζητήματα της ανάπτυξης συγκριτικά με άλλες περιοχές της Κρήτης.

*Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Μουντάκη (δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νέοι Ορίζοντες/ 20-9-2023).

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ